Šport a olympizmus
2 min. čítania

Rytieri fair play: Hrdinovia Medzinárodného maratónu mieru

Pre Lukáša Horáka a Rada Bujdoša bol za ich ochotu odmenou aj Diplom Klubu fair play SOŠV za príkladný čin.
Foto
FACEBOOK MMM

Síce nezvíťazili, ale stali sa hrdinami minuloročného Medzinárodného maratónu mieru. Pre Lukáša Horáka a Rada Bujdoša bol za ich ochotu odmenou aj Diplom Klubu fair play SOŠV za príkladný čin.

Na najstaršom európskom maratóne v prvú októbrovú nedeľu 2021 v Košiciach neboli oslavovaní len víťazi, ale aj dvojica nenápadných mužov spomedzi takmer 7000 účastníkov. Pred výsledným časom a výsledkom uprednostnili policajt Lukáš Horák a triatlonista z Nižnej Myšle Rado Bujdoš pomoc zranenej žene.

Osobné rekordy nie sú zadarmo

Približne 300 metrov pred cieľom si Lukáš Horák všimol ženu, ktorá dostala do nohy silný kŕč. Zranenie jej nedovoľovalo riadne dokončiť preteky. Účastník polmaratónu ani na chvíľu nezaváhal, napriek porcii viac ako 20 km v nohách vzal Gabrielu Smerigovú na plecia a pokračoval s ňou smerom do cieľa. Zakrátko mu so zranenou bežkyňou pomohol aj Rado Bujdoš a spoločne prebehli cieľovou čiarou.

„Veľmi pekne ďakujem obom borcom, ktorí mi pomohli prejsť cez cieľovú čiaru. Bežecký cieľ som si splnila, ale neviem, či to stálo za to. V každom prípade, osobáky nie sú zadarmo a moja úžasná vďaka ešte raz patrí vám, chalani, že ste stáli pri mne,“ poďakovala sa bežkyňa v statuse na sociálnej sieti.

Čin fair play ocenil aj minister vnútra

Lukáš Horák s Gabrielou Smerigovou preťali cieľovú čiaru polmaratónu v čase 2:00:53 h. Rado Bujdoš zabehol maratón za 3:22:22. Bol to silný emotívny moment. Diváci ho odmenili dlhým aplauzom.

O fair play prístupe člena Policajného zboru SR sa vyjadril na sociálnej sieti aj minister vnútra Roman Mikulec.

„Neodniesol si síce medailu za športový výkon, no je morálnym víťazom. Kolega, máte môj rešpekt a obdiv. Aj tento silný fair play moment košického maratónu je dôkazom toho, že služba príslušníka Policajného zboru nie je len prácou, ale aj poslaním a heslo Pomáhať a chrániť napĺňajú policajti 24 hodín denne, ak treba i pri športových aktivitách vo voľnom čase,“ odkázal minister.

Projekt
Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV