Športové aktuality
4 min. čítania

Sergeja Bubku v Pekingu pravdepodobne zvolia za riadneho člena MOV

ATéNY 6. júna (SITA, AP) - Z rokovania exekutívy Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v Aténach (4. - 6. júna 2008):
MOV je pripravený rokovať s irackou vládou o situácii, ktorá nastala dočasným zastavením členstva Irackého olympijského výboru v MOV. Súčasný stav totiž ohrozuje účasť športovcov tejto vojnou skúšanej krajiny na augustových OH v Pekingu. Dôvodom suspendácie, ktorá nadobudla platnosť v stredu, je politické zasahovanie irackej vlády do kompetencií národného OV. "Ďalším krokom je rokovanie. Veríme, že sa nájde riešenie. Olympijské hry sú za dverami, chceme sa dohodnúť tak skoro, ako to len bude možné," uviedla hovorkyňa MOV Giselle Daviesová. Iracká vláda nedávno rozpustila národný olympijský výbor a nahradila ho dočasnou komisiou pod vedením ministra športu. Kabinet vyslovil poľutovanie nad postupom MOV, ale zároveň sa vyslovil, že ho povzbudilo pozvanie na rokovania: "Irak návrh MOV prijal, na schôdzke sa zúčastní vrcholná vládna delegácia."
MOV schválil balík projektových úprav v súvislosti s výstavbou športovísk pre olympijské hry 2012 v Londýne. Zmena sa dotkne štyroch odvetví: súťaže v šerme sa presunú z plánovaného dočasného dejiska v Olympijskom parku do ExCel Arény vo východnom Londýne, kde sa majú uskutočniť tiež zápolenia v boxe, džude, vzpieraní, stolnom tenise a taekwonde. Ďalšia dočasne slúžiaca hala pre basketbalové turnaje bude namiesto južnej stáť v severnej časti Olympijského parku. Bikrosový areál sa oproti pôvodnému projektu posunie bližšie k velodrómu pre dráhových cyklistov. Poslednou zmenou je zníženie kapacity hľadiska hádzanárskej haly z 12 000 na 7000 miest, finále oboch turnajov sa uskutoční v 12 000-tisícovej basketbalovej aréne.
MOV požaduje od organizátorov zimných olympijských hier 2014 v Soči záruky ochrany životného prostredia pri budovaní infraštruktúry a príprave podujatia. Ruskí usporiadatelia musia v čiernomorsko-kaukazskom stredisku vybudovať prakticky od základov všetky objekty a celkom prirodzene sa ocitli pod tlakom ochranárskych združení. "Je to veľmi ambiciózny projekt. MOV preto chce vidieť konkrétne opatrenia, aby stavba športovísk čo najmenej zasiahla do prírodného prostredia," uviedla hovorkyňa MOV Giselle Daviesová. Ďalší postup bude závisieť aj od správy, ktorú Soči a MOV dostane od UNESCO a Environmentálneho programu Organizácie Spojených národov (OSN).
MOV hľadá riešenie, ako rozptýliť obavy zahraničných televíznych spoločností, že olympijské hry v Pekingu nebudú môcť pokryť svojimi vlastnými prenosovými vozmi. Každý deň sa medzi jednotlivými dejiskami OH presunie viac ako 2000 prenosových vozov, podľa výkonného riaditeľa MOV pre olympijské hry Gilberta Felliho ide najmä o záležitosť bezpečnosti. "Je to zložitá otázka. Čína má obavy o bezpečnosť. Niekedy je ťažké zosúladiť tento aspekt s operatívnosťou. Som si istý, že sa dohodneme," uviedol Felli.
Olympijský víťaz v skoku o žrdi Sergej Bubka je na dobrej ceste stať sa riadnym členom MOV. Od roku 1999 Ukrajinec zastupuje v MOV svojich bývalých kolegov ako šéf komisie športovcov a člen exekutívy, jeho funkčné obdobie však vyprší počas olympijských hier v Pekingu (8. - 24. augusta). Exekutíva MOV ho nominovala do volieb členov MOV, ktoré sa uskutočnia v rámci pekinského zasadnutia. Spolu s ním sa medzi nominovanými ocitol aj turecký prezident Medzinárodnej šermiarskej federácie Ugur Erdener.

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV