Športové aktuality
5 min. čítania

Snoubordistky Sára a Dorota sú sestry i konkurentky: Vieme si aj pomôcť, od toho sa máme

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Finalistky piateho ročníka grantového projektu Nadácie SOŠV Ukáž sa! boli aj sestry Sára a Dorota Pitoňákové. Mladé snoubordistky pohltila disciplína snoubordkros. Tomu sa venujú na sto percent. Navzájom sa prebiehajú, ale aj spoločne trénujú a pomáhajú si. Od toho predsa sestry sú.

Sára a Dorota pochádzajú zo Ždiaru. V obci pod Tatrami je veľa lyžiarskych vlekov a prím v nej hrajú zimné športy. A tak aj tieto dve sestry začali lyžovať. No keď mala Sára deväť rokov a jej sestra len sedem, rozhodli sa skúsiť aj snoubording. „Postupne nás snoubord začal baviť viac ako lyže a chodievali sme jazdiť každý deň. Keď bola škola, tak po nej, keď nebola, tak sme boli na svahu celý deň. Vďaka projektu Slovenskej lyžiarskej asociácie - Školská snowboardová liga sme sa dostali k snoubordkrosu, ktorý nás pohltil a venujeme sa mu na 100 %,“ vysvetľuje Sára.

Vieme si aj pomôcť, od toho sa máme

V roku 2018 ich učiteľka telesnej výchovy prihlásila na spomínanú ligu, kde si Sáru a Dorotu všimol ich terajší tréner a zobral ich na prvé preteky do Nemecka. Od začiatku trénujú spolu, bok po boku. „Samozrejme, že sme si konkurentkami. Keď je sestra lepšia, tak sa ju snažím dobehnúť a naopak. Ale keď niektorej z nás niečo nejde, tak si vieme aj pomôcť. Od toho sa máme,“ hovorí Dorota.

Projekt Ukáž sa! je inšpiratívny nielen pre mladých športovcov, ktorí sa do neho zapoja, ale aj pre tých, ktorí ich sledujú. Veľa detí ukázalo, ako ich šport baví, ako sa pripravujú a hlavne, ako idú za svojimi snami. A určite by som odporučila sa zapojiť, lebo tým, aké máme náklady v našom športe, hlavne, keď sme dve, tak nám to aspoň sčasti pomohlo. – Sára a Dorota Pitoňákové o projekte Nadácie SOŠV Ukáž sa!

V lete pomáha skejtbord

Počas letnej prípravy striedajú jeden deň skejtbord a druhý deň posilňovanie. „V Spišskej Belej je pumptrack, tam jazdíme na skejtoch. Pripomína to vlny v snoubordkrosovej trati, ale, samozrejme, nie je to je úplne rovnaké. Na posilňovanie a gymnastiku chodievame do Liptovského Mikuláša. Spišská Belá je od nás celkom blízko, približne 20 minút autom. Horšie je dochádzať do Liptovského Mikuláša. Rodičia nemajú čas nás voziť a cestovanie zaberie aj s prestupmi približne 2 a pol hodiny,“ popisujú prípravu bez snehu sestry Pitoňákové.

„Sáru čaká prvý štart na Európskom pohári, kde sa bude snažiť získať body na Svetový pohár. Ak sa jej to podarí, bude bojovať o to, aby sa kvalifikovala na ZOH 2026.  A ja sa budem snažiť vyhrať všetky preteky, na ktoré pôjdem, lebo som posledný rok v mladšej kategórii, potom už pôjdem medzi juniorov,“ predostiera plány do najbližšej sezóny mladšia zo sestier Dorota.

IMG_9337_výsledok.jpg
Sára aj Dorota využívajú na tréning aj skejtbord.
IMG_9351_výsledok.jpg

Na sociálnych sieťach si vás všimnú sponzori

Zladiť školu a šport nie je jednoduché. Svoje o tom vedia aj mladé snoubordistky. „Samozrejme, že času nemáme veľa, ale musíme to stíhať. Ja chodím na Strednú súkromnú športovú školu Elba v Štrbe. Učitelia mi vychádzajú v ústrety. V prípade, že nestihnem niečo spraviť, dajú mi ešte náhradný termín,“ vysvetľuje Sára.

V piatom ročníku grantového projektu Ukáž sa! mali súťažiaci športovci za úlohu propagovať svoj šport na sociálnych sieťach. Ich úlohou bolo dva týždne zapĺňať svoj Instagram kreatívnymi „storkami”, videami, fotografiami, aby všetci „followeri” videli, že to so športom myslia naozaj vážne. „Nebolo to najľahšie, pretože, ako sme už vraveli, nemáme veľa času. Myslím však, že sme to zvládli dobre, aj sme sa zabavili. Bolo to zaujímavé,“ odkazuje Dorota. „Myslím si, že sú sociálne siete dôležité pre mladých športovcov hlavne kvôli tomu, aby si ich všimli nejakí sponzori,“ dopĺňa ju Sára.

Grant minuli na športovú výbavu

Víťazov Ukáž sa! určovala verejnosť v internetovom hlasovaní na základe sympatií i uverejnených videí, ktoré pripravil tím SOŠV. Sestry Pitoňákové získali v hlasovaní 968 hlasov a grant vo výške 1000 eur. „Grant bol použitý na snoubordovú výbavu, ako napríklad snoubordové oblečenie, chrániče, topánky, rukavice. A potom na vstupy do Jump arény, kde sme počas zimy trénovali.“

Videá a príbehy všetkých finalistov sú na webovej stránke projektu www.olympic.sk/ukazsa

O projekte Ukáž sa!

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru má za sebou už 5. ročník grantového programu Ukáž sa! V tomto roku bolo pre budúce športové hviezdy (jednotlivcov a mládežnícke / juniorské športové kolektívy) od 13 do 18 rokov vyčlenených 46 000 eur. Cieľom programu je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky a elimináciu sociálnych rozdielov. Doteraz bolo prerozdelených 240-tisíc eur, ktoré pomohli k splneniu mnohých športových snov.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV