Šport a olympizmus
3 min. čítania

Šport by mal dostať 20 miliónov eur z európskeho Fondu obnovy a rozvoja

Veronika Remišová (vpravo) v debate s ministerkou kultúry Natáliou Milanovou.
Foto
TASR/PAVEL NEUBAUER

Šport sa pravdepodobne už v krátkom čase dočká prvej finančnej pomoci za straty spôsobené pandémiou koronavírusu. Podpredsedníčka vlády a ministerka pre investície, regionálny rozvoj a investície Veronika Remišová oznámila, že kabinet bude rozhodovať o 20 miliónoch eur pre šport z európskeho Fondu obnovy a rozvoja. Rovnako 20 miliónov eur pôjde aj na podporu kultúry. Ďalšie prostriedky bude možné získať ako refundáciu za vstupné za zrušené podujatia.  

Veronika Remišová svoj návrh predstaví na stredajšom rokovaní vládneho kabinetu a následne o ňom bude rokovať s Európskou komisiou. „Európska únia nám v rámci balíka financií z Fondu obnovy a rozvoja dáva financie aj do súčasného programového obdobia. Bude to okolo 780 miliónov eur. Šport i kultúra by mali dostať po 20 miliónov eur, časť peňazí má ísť aj na podporu nenávratnej pomoci, napríklad na refundácie v oblasti vstupného,“ povedala Veronika Remišová.

Podľa ministerky je potrebné, aby sa v kríze pomohlo všetkým odvetviam v spoločnosti. Šport i kultúra ju potrebujú a Remišová chce, aby prežili, keďže pre spoločnosť sú to veľmi dôležité oblasti. V spolupráci s príslušnými rezortmi sa bude nastaviť schémy tak, aby boli efektívne, rýchle a pomohli tam, kde je to najviac potrebné.

V súčasnosti pracuje v športe podľa dostupných údajov 30 až 40-tisíc ľudí. „Nebavíme sa len o sanácii športu, ale aj o sanácii tisícok pracovných miest. Nejde len o profesionálnych športovcov, ale aj o športových odborníkov či prevádzkovateľov hál. Podľa mňa sa obmedzenia i kompenzácie ešte dajú vylepšiť. Na veľkých štadiónoch je možné mať za dodržania všetkých opatrení aj viac ako len tisíc divákov. Máme aj nápady, ako by mala vyzerať kompenzačná schéma pre šport,“ hovorí poslanec NR SR a predseda výboru pre európske záležitosti Tomáš Valášek.

Podľa slov člena strany Za ľudí by bola cesta kompenzácie všetkých aktivít, o ktorej sa hovorilo minulý týždeň na stretnutí na ministerstve školstva, zdĺhavá a terajší návrh môže byť alternatívou voči nej. Politici chcú s koaličnými partnermi hovoriť o lístkovej kompenzácii, v ktorej by sa včas dostali peniaze do správnych rúk. „Rýchlosť bude dôležitá. Vďaka lístkovej kompenzácii môžu financie prísť čo najskôr. Kluby by si mohli vybrať. Môžu počkať na dôkladnú analýzu svojich strát, ktorá môže trvať mesiace, alebo prijať lístkovú kompenzáciu a peniaze im prídu hneď. Budú však menšie v porovnaní s tými, ktoré zohľadnia aj straty od sponzorov, nielen výpadky zo vstupného,“ doplnil Valášek.

Športové hnutie už šesť mesiacov čaká na kompenzácie a v posledných týždňoch aj hlasnejšie vyzýva zodpovedných, aby sa straty v tomto segmente spoločnosti začali riešiť rovnako ako v iných oblastiach. Inak bude ohrozená budúcnosť celého slovenského športu.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV