Šport a olympizmus
Atény
2 min. čítania

Spyros Capralos navrhuje antickú Olympiu ako permanentné miesto volieb prezidenta MOV

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Spyros Capralos pri prejave na Panaténajskom štadióne v Aténach.
Foto
Hellenic Olympic Committee

Prezident Helénskeho (Gréckeho) olympijského výboru Spyros Capralos, ktorý je aj člen Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a prezident Európskych olympijských výborov (EOV) navrhol, aby sa antická Olympia stala permanentným miestom volieb prezidenta MOV.

„Mojím snom je, aby sa tieto voľby konávali v antickej Olympii. Každému by to pripomínalo, kde sa hry zrodili pred 2800 rokmi. Organizácia volieb prezidenta MOV v antickej Olympii každým osem alebo dvanásť rokov je realizovateľná. Verím, že by to znamenalo povzbudenie pre každého v olympijskom hnutí,“ citoval Capralosa portál Inside the Games.

Najbližšie voľby prezidenta MOV sa uskutočnia na budúci rok, keď Thomasovi Bachovi vyprší jeho 12-ročný mandát. Podľa aktuálneho znenia Olympijskej charty Bach už nemá právo po prvotnom zvolení na 8 rokov a opätovnom na 4 roky znovu kandidovať. Niektorí členovia MOV volajú po takej zmene charty, ktorá by mu umožnila v najvyššej funkcii pokračovať. Voľby sa majú uskutočniť počas zasadnutia MOV, ktoré sa uskutoční v marci 2025 v Grécku.

Miestom, kde by sa v prípade odsúhlasenia Capralosovho návrhu voľby mohli konať, je najpravdepodobnejšie kongresová sála v areáli Medzinárodnej olympijskej akadémie (MOA). MOA pôsobí v antickej Olympii už od roku 1961 a predstavuje hlavné vzdelávacie a študijné stredisko medzinárodného olympijského hnutia. Spravuje ho Helénsky olympijský výbor.

Areál MOA leží rovno oproti (cez cestu) archeologickému parku v antickej Olympii. Práve v tomto parku sa pred ruinami Hérinho chrámu už 16. apríla uskutoční tradičný ceremoniál zapálenia ohňa pre olympijské hry v Paríži, ktorým odštartuje olympijská štafeta. Na druhý deň sa spustí odpočítavanie posledných 100 dní do slávnostného otvorenia OH 2024. To sa uskutoční 26. júla.

Pohľad na časť domčekov, ktoré slúžia na ubytovanie v areáli Medzinárodnej olympijskej akadéme v antickej Olympii.
Pohľad na časť domčekov, ktoré slúžia na ubytovanie v areáli Medzinárodnej olympijskej akadéme v antickej Olympii.
Foto
Ľubomír Souček
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV