Šport a olympizmus
Tokio
4 min. čítania

Sto dní pred OH v Tokiu: Obavy Japoncov rastú, nejasnosti v opatreniach i vstupenkách

Národný štadión sa stal novou dominantou jednej časti Tokia.
Foto
TASR/AP

Už len sto dní sa v stredu 14. apríla začalo odpočítavať do slávnostného otvorenia Hier XXXII. olympiády v Tokiu. Hry museli v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 presunúť z minulého roka na nový termín. Športovci budú bojovať o cenné kovy od 23. júla do 8. augusta 2021.

Napriek krátkemu intervalu do vypuknutia globálneho festivalu je však veľa vecí nejasných, týkajú sa najmä opatrení v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

Čerstvý prieskum spoločnosti Kyodo News v Japonsku ukázal, že až 72 percent respondentov si želá, aby olympijské hry v Tokiu zrušili, alebo opäť preložili z obáv ďalšej vlny šírenia vírusu. Iba štvrtina opýtaných, teda 24 percent Japoncov, podporila usporiadanie tohtoročných olympijských a paralympijských hier. Prieskum tiež ukázal, že 39,2 percent opýtaných uprednostnilo zrušenie odložených OH, zatiaľ čo 32,8 percent vyjadrilo názor, že by sa hry mali opäť odložiť. Drvivá väčšina respondentov (92,6 percent) uviedla, že sa obávajú ďalšej vlny nákazy. Obavy Japoncov majú súvis s pomalým očkovaním v krajine, od piatku minulého týždňa je podľa informácií ministerstva zdravotníctva úplne zaočkovaných iba 0,4 percenta populácie.

Štafeta s olympijským ohňom pred hrami v Tokiu odštartovala svoju púť vo štvrtok 25. marca vo Fukušime. Na jej ceste po Japonsku sa vystrieda približne 10-tisíc účastníkov, trvať má 121 dní. Vo výbere miesta Japonci videli symboliku. Chceli ukázať, aký pokrok sa urobil s obnovou tohto regiónu, ktorý pred desiatimi rokmi zdevastovali zemetrasenie, vlna cunami a následná jadrová havária. Púť pochodne vyvrcholí 23. júla na slávnostnom otváracom ceremoniáli OH 2020 na Národnom štadióne v Tokiu.

Cieľom organizátorov je oživiť v Japoncoch radosť z podujatia, no ako ukázal prieskum, verejná mienka sa veľmi v prospech hier neotočila. Skomplikovalo ju aj mesto Ósaka. Jeho predstavitelia oficiálne požiadali organizačný výbor hier o zrušenie plánovaného behu s olympijskou pochodňou v meste pre nárast prípadov koronavírusu. Štafeta sa tam nakoniec dostala, no v utorok išli bežci s pochodňou prázdnym mestským parkom za prísnych opatrení.

V Tokiu sa predstaví približne 500 dobrovoľníkov zo zahraničia, ktorí dostali povolenie pricestovať do Japonska a pomáhať s priebehom hier. Na podujatí sa dobrovoľníci z cudziny v princípe nezúčastnia, no výnimku dostali takí, ktorí hovoria nevšednými jazykmi.

Chýbať bude výprava Kórejskej ľudovodemokratickej republiky. Národný olympijský výbor o tom rozhodol 25. marca pre obavy o bezpečnosť športovcov v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Na ZOH 2018 v Pjongčangu hrala spoločná reprezentácia hokejistiek z Kórejskej republiky a KĽDR a pred odložením OH 2020 sa spoločný kórejský tím plánoval aj pre ženský basketbal, ženský pozemný hokej, veslovanie a džudo. Bolo by to prvýkrát, čo by obe krajiny súťažili pod jednou vlajkou v letnej verzii olympijských hier. V roku 2018 sa jednotný tím v ženskom basketbale, veslovaní a kanoistike predstavil na Ázijských hrách v Indonézii, kde získal jednu zlatú a dve bronzové medaily.

Organizátori OH zrušili testovacie podujatie vo vodnom póle, ktoré sa malo v metropole Japonska uskutočniť minulý víkend. Medzinárodná plavecká federácia (FINA) taktiež zrušila podujatie Svetového pohára v skokoch do vody v Tokiu. Súťaže od 18. do 23. apríla mali byť zároveň záverečnou kvalifikáciou a oficiálnym testom pred OH. Zrušia zrejme aj podujatie v synchronizovanom plávaní, naplánované na 1. až 4. mája.

V Tokiu bude aj menej hostí Medzinárodného olympijského výboru (MOV), legiend či pozorovateľov. V rámci preventívnych opatrení sa rozhodli obmedziť počet akreditácií pre ľudí, ktorých prítomnosť nie je nevyhnutná. Opatrenie sa dotkne aj členov Organizácie spojených národov (OSN) či pozorovateľov z radov budúcich hostiteľských miest. Celkovo sa týmto krokom zredukuje počet návštevníkov o viac ako tisíc osôb. Medzi ďalšie opatrenia, ktoré majú zabezpečiť bezpečnosť všetkých účastníkov, patrí aj obmedzenie dĺžky pobytu športovcov v dejisku OH.

Zlá pandemická situácia sa dotkla aj zahraničných fanúšikov, ktorí si už kúpili vstupenku prostredníctvom niektorých autorizovaných priekupníkov. Prídu totiž o časť peňazí. Po oznámení organizátorov, ktorí spoločne s japonskou vládou rozhodli, že hry budú bez zahraničných divákov, sa otvorila otázka refundácie vstupeniek. Oficiálnych redistribútorov zvyčajne určujú národné olympijské výbory a obchodníci si účtujú maximálne 20-percentný manipulačný príplatok. Americká spoločnosť CoSport už svojich zákazníkov informovala, že nebude preplácať tento poplatok a vráti im iba cenu samotnej vstupenky a poštovné.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV