Športové aktuality
Courchevel
3 min. čítania

V obrovskom slalome SP v Courcheveli Vlhová tretia, celkove vedie v SP o 162 bodov

Petra Vlhová na trati sobotňajšieho obrovského slalomu SP v Courcheveli.
Foto
TASR/AP

Slovenská zjazdárka Petra Vlhová skončila tretia v sobotňajšom obrovskom slalome Svetového pohára vo francúzskom Courcheveli. Neudržala si náskok po prvom kole, upevnila si však vedenie v celkovom poradí prestížneho seriálu, na ktorého čele má už 420 bodov. Zvíťazila Talianka Marta Bassinová o 46 stotín sekundy pred Švédkou Sarou Hectorovu a o 0,59 s pred Vlhovou. Dvadsaťštyriročná Bassinová dosiahla tretie víťazstvo na podujatiach SP, všetky má na konte v tejto disciplíne. Po dvoch súťažiach figuruje s plným ziskom 200 bodov na čele hodnotenia "obráku", v ktorom je Slovenka tretia so ziskom 120 bodov. V celkovom poradí SP je Bassinová najbližšia prenasledovateľka Vlhovej s odstupom 162 bodov.

Dvadsaťpäťročná slovenská reprezentantka obsadila tretie miesto aj v úvodnom tohtosezónnom "obráku" v Söldene, kde takisto triumfovala Bassinová. Medzitým si Vlhová pripísala víťazstvá v dvoch slalomoch v Levi aj paralelnom obrovskom slalome v Lechu. Štvrtý úspech za sebou nepridala, hoci sa s výrazným náskokom usadila na čele už po prvom kole. O 49 stotín sekundy viedla pred Bassinovou, Američanka Mikaela Shiffrinová na priebežnom treťom mieste zaostala o 0,65 s. Vo francúzskom stredisku v noci nasnežilo približne 40 centimetrov a husté sneženie s hmlou komplikovali viditeľnosť aj v deň pretekov.

V druhom kole padla ešte hustejšia hmla. Na podmienky doplatila Novozélanďanka Alice Robinsonová, ktorej vypla lyža na jednej z nerovností. Naopak, Hectorová prehovorila do výsledkovej listiny výrazným spôsobom, keď predviedla druhú najrýchlejšiu druhú jazdu a zaradila sa na vedúcu priečku. S prudkými zmenami rytmu, ktoré nachystal rakúsky tréner, sa nevyrovnala Shiffrinová, do cieľa prišla s veľkou stratou 1,24 s na Hectorovú a klesla mimo pódiové umiestnenia. Bassinová bola ešte rýchlejšia, dokázala skĺbiť agresívny prejav s eliminovaním chýb a na výkon tejto dvojice Vlhová nestačila. Hneď v úvode prišla o veľkú časť náskoku, od druhého medzičasu už zaostávala, jej manko narastalo až do cieľa, kde sa však udržala na pódiu.

Vlhová skončila v elitnej trojke vo všetkých súťažiach tejto zimy. "Neviem, či som úplne spokojná, no som šťastná, že som opäť na pódiu. Trochu ma to mrzí, po úvodnom kole som bola prvá a druhé som mierne pokazila. V každých pretekoch sa ukazuje, že sme na dobrej ceste. Je pravda, že Bassinová a Hectorová išli veľmi dobre, keď ma predstihli. V druhom kole to bol veľký boj, možno som mohla viac riskovať, teraz je to už ťažko povedať," povedala Vlhová pre RTVS. Obrovský slalom je na programe aj v nedeľu (9.30/12.30).

Výsledky obrovského slalomu SP v Courcheveli: 1. Bassinová (Tal.) 2:19,03 min, 2. Hectorová (Švéd.) +0,46 s, 3. Petra VLHOVÁ (SR) +0,59, 4. Shiffrinová (USA) +1,70, 5. Brignoneová (Tal.) +1,93, 6. Liensbergerová +2,00. Celkové poradie SP (po 5 z 34 súťaží): 1. VLHOVÁ 420 bodov, 2. Bassinová 258, 3. Gisinová (Švaj.) 207, 4. Liensbergerová a Shiffrinová po 175, 6. Brignoneová 168. Poradie SP v obrovskom slalome (po 2 z 9): 1. Bassinová 200 bodov, 2. Brignoneová 125, 3. VLHOVÁ 120, 4. Hectorová 98, 5. Gisinová 82, 6. Gutová-Behramiová 61.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV