Športové aktuality
4 min. čítania

V stíhacích pretekoch SP v Hochfilzene druhá P. Fialková a piata Kuzminová

Hochfilzen 15. decembra (TASR) - Slovenská biatlonistka Paulína Fialková finišovala v stíhacích pretekoch 2. kola Svetového pohára v rakúskom Hochfilzene na druhom mieste, len 1,5 s ju delilo od víťaznej Fínky Kaisy Mäkäräinenovej, tretia Talianka Dorothea Wiererová stratila na 10 km trati 2,8 sekundy. Úspech slovenského biatlonu zvýraznila piata Anastasia Kuzminová (+13,3). V priebežnom hodnotení SP vedie po piatich pretekoch Wiererová s 253 bodmi, tretia je P. Fialková 219.

Paulína Fialková pokračuje v obdivuhodných výkonoch, pred týždňom práve v stíhacích pretekoch skončila v slovinskej Pokljuke tretia, teraz v rovnakej disciplíne v Hochfilzene poskočila na druhú priečku. Vyrovnala si tak výsledkové maximum z vlaňajšia, z pretekov s hromadným štartom v Ťumeni. "Po Pokljuke som sa cítila dosť unaveno, relaxovala som ako mohla, šetrila každý jeden krok, aby som si dobre oddýchla. Asi sa mi to podarilo, už mám pred sebou len výbornú Mäkäräinenovú. Ja si však trúfam a dúfam, že sa s ňou ešte o víťazstvo popasujem a budem úspešnejšia. V záverečnom okruhu som zo seba všetko vydala a bolo to aj potrebné, aby som zdolala Wiererovú. Taktika pred stíhačkou spočívala najmä v dobrom úvode, aby som nestratila kontakt s najlepšími. Pomohla mi streľba, no potom, aj vplyvom veľkého bežeckého úsilia som urobila chybičky na stojke, našťastie sa im nevyvarovali ani najväčšie konkurentky. Tie prvé nepresné rany ma z koncentrácie nevyviedli, už som si na to navykla, že sa musím aj naďalej dokonale sústrediť," povedala po pretekoch.

Trénerka Anna Murínová vyzdvihla u Paulíny perfektnú koncentráciu. "Skúsila ísť aj cez Mäkäräinenovú, povedala som si pri tom, no dobre, pokúsila sa, zariskovala. Po prvej rane stojmo sa mohlo niečo v mojej mimike aj objaviť, no po očku som sledovala súperky a videla, že robia chyby. Objavil sa hrejivý pocit pri srdci a to isté sa zopakovalo aj pri druhej stojke. Keď netrafíte prvú ranu, nie je to dobré, zvykne to človeka rozhodiť, no Paula to ustála a dokázala zo seba ešte vydať pekné rany. Ja si myslím, že si Paula ešte nájde takú vnútornú motiváciu, aby sa dostala cez Mäkäräinenovú, niečo už naznačila hneď po pretekoch. Je vyzretá, sama sa reguluje a ak dospeje do rozhodnutia, že môže, tak do toho aj pôjde. Dôležité je však ustrážiť si bežecké tempo, aby sa streľba vydarila. Je to tu všetko nesmierne vyrovnané, hlavne strelecky."

Anastasia Kuzminová sa túto zimu pomaly prediera vpred a v Hochfilzene druhýkrát skončila v top desiatke, v 'stíhačke' v prvej päťke. "Posúvam sa dopredu a myslím si, že ešte môžem byť aj vyššie. Viem, že mať o jeden trestný okruh menej by ma vynieslo ešte viac vpred, už na medailovú pozíciu, čo ma veľmi teší. Stíhačku som výborne rozbehla, možno až tak, že mi chýbali trochu v závere sily. Streľbu by som označila za slušnú, všetko okolo nej bolo plné emócií a každý posun vpred sa stretával s reakciou."

Fialkovej bežecký tréner Martin Bajčičák priamo modeluje bežeckú formu Paulíny. V stíhačke dosiahla siedmy bežecký čas, najrýchlejšia bola Kuzminová, Paulína na ňu stratila 12,4 s. Pred ňou bola Mäkäräinenová, no len o 1,9 s. "Prekvapilo ma, že pred stojkovou časťou pretekov si trúfala na všetkých, aj na Mäkäräinenovú. Je už raz taká, vždy vie, čo robí. Som rád, že si drží vysokú úroveň, dobre jazdí, dobre strieľa a my máme dôvod na radosť. Ideme krôčik za krôčikom, v záťaži, v nadmorskej výške, pri tréningoch. Posúvame sa vpred, nie naraz, ale postupne. Momentálne sme dosť na hrane, donekonečna pridávať nemožno. Objemovo sme nešli oproti vlaňajšku až tak hore, skôr je to o systéme, aby sa všetko dobre v organizme uložilo a v správnom okamihu z neho vydalo,” komentoval.
      
Výsledky - stíhacie preteky na 10 km: 1. Mäkäräinenová (Fín.) 30:53,1 (3 tr. okr.), 2. Paulína FIALKOVÁ (SR) +1,5 (2), 3. Wiererová (Tal.) 2,8 (4), 4. Hojniszová (Poľ.) 8,7 (0), 5. Anastasia KUZMINOVÁ (SR) 13,3 (3), 6. Vittozziová 20,2 (3), 7. Federica Sanfilippová (obe Tal.) 20,7 (1), 8. Irina Starychová (Rus.) 24,8 (0), 9. Franziska Hildebrandová (Nem.) 25,4 (1), 10. Julia Simonová (Fr.) 42,2 (2), ... 51. Ivona FIALKOVÁ (SR) 4:28,4 (5). Priebežné hodnotenie SP (po 5 z 26 pretekov): 1. Wiererová 252, 2. Mäkäräinenová 245, 3. P. FIALKOVÁ 219, 4. Vittozziová 202, 5. Hojniszová 187, 6. Starychová 158, ... 10. KUZMINOVÁ 115, 54. I. FIALKOVÁ 14, poradie SP v stíhacích pretekoch (po 2 z 8): 1. Mäkäräinenová 120, 2. P. FIALKOVÁ a Wiererová obe 102, 4. Vittozziová 81, 5. Starychová 68, 6. Krjuková 65, ... 14. KUZMINOVÁ 45.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV