Šport a olympizmus
New York
5 min. čítania

Valné zhromaždenie OSN schválilo Olympijské prímerie pre Paríž 2024

Vlajky OSN a MOV.
Foto
MOV
 

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) v utorok schválilo rezolúciu o dodržiavaní Olympijského prímerí pre olympijské a paralympijské hry (OH a PH) v Paríži 2024. Rezolúciu s názvom „Budovanie mierového a lepšieho sveta prostredníctvom športu a olympijského ideálu“ členom VZ OSN formálne predstavil v mene francúzskej vlády prezident organizačného výboru hier Tony Estanguet. Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach následne vyzval na jej prijatie. Návrh bol schválený drvivou väčšinou 118 hlasov za, pričom 2 členovia sa zdržali hlasovania a nikto nebol proti.

Olympijské hry v Paríži 2024 sa uskutočnia od 26. júla do 11. augusta 2024 a paralympijské hry od 28. augusta do 8. septembra 2024. Rezolúcia VZ OSN vyzýva na dodržiavanie Olympijského prímeria od siedmich dní pred olympijskými hrami v júli 2024 do siedmich dní po paralympijských hrách, čiže od 19. júla až do 15. septembra 2024.

V prejave pred prijatím rezolúcie VZ OSN Thomas Bach okrem iného povedal: „V tomto krehkom svete je táto rezolúcia o Olympijskom prímerí dôležitejšia ako kedykoľvek predtým. V týchto ťažkých časoch je toto uznesenie našou príležitosťou vyslať svetu jednoznačný signál – áno, môžeme sa spojiť, dokonca aj v čase vojen a kríz. Áno, môžeme spojiť ruky a spoločne pracovať na lepšej budúcnosti. Olympijské hry sú jedinou udalosťou, ktorá spája celý svet v mierovej súťaži. Olympionici vysielajú silné posolstvo, že je možné tvrdo súťažiť proti sebe a zároveň žiť pokojne spolu pod jednou strechou. Toto je náš príspevok k mieru.“

Prezident MOV ďalej zdôraznil, že šport „môže zjednotiť celý svet v mierovej súťaži len vtedy, ak nás nerozdelia politické, náboženské, kultúrne alebo iné záujmy a rozdiely. Preto musíme byť politicky neutrálni a postaviť sa proti akejkoľvek diskriminácii.“

Po konštatovaní, že názov rezolúcie „Budovanie mierového a lepšieho sveta prostredníctvom športu a olympijského ideálu“ je spoločnou odpoveďou OSN a MOV na výzvy našich turbulentných čias, prezident Bach uviedol: „V tomto olympijskom duchu vás vyzývam, aby ste sa spojili, prijali rezolúciu, ale čo je ešte dôležitejšie:  dodržiavať toto vznešené olympijské prímerie.“ Na záver vyzval všetky členské štáty OSN: „Prosím, dajte mieru šancu!“

Prezident organizačného výboru OH a PH v Paríži 2024 Tony Estanguet vo svojom prejave hovoril o príklade, ktorý v čoraz rozdelenejšom svete poskytujú hry a športovci žijúci spolu v olympijskej dedine: „Olympijská dedina, kde spolu pokojne žijú tisíce športovcov z celého sveta, je najsymbolickejším vyjadrením univerzálnosti hier. Je to miesto, kde bez ohľadu na národnosť, pohlavie alebo farbu pleti môžete žiť v harmónii a rešpektovať ostatných. Dedina je ľudstvo zjednotené na jednom mieste, v celej svojej rozmanitosti. Rovnako ako toto Valné zhromaždenie OSN, ktorého ste dôstojnými zástupcami, obec a jej športovci pomáhajú ukázať, že lepší svet je možný.“

Na záver poukázal na ochotu Paríža zohrávať svoju úlohu pri budovaní lepšieho sveta prostredníctvom športu: „Dnes vám prinášame silné posolstvo, univerzálne posolstvo v prospech mieru, podľa starovekej gréckej tradície Olympijského prímeria.“ Dodal, že dnes viac ako kedykoľvek predtým zohráva šport svoju úlohu a môže pomôcť urobiť krok smerom k lepšiemu svetu.

V rezolúcii sa okrem iného uvádza, že „olympijské a paralympijské hry v Paríži 2024 budú zjednocujúcou udalosťou, [...] vítajúc všetky delegácie národných olympijských a paralympijských výborov, športovcov a olympijských a paralympijských tímov utečencov, ktorým Medzinárodný olympijský výbor a Medzinárodný paralympijský výbor povolili účasť na hrách.“

logo Olympijského prímeria
logo Olympijského prímeria
Foto
MOV

Rezolúcia naliehavo vyzýva členské štáty OSN, aby dodržiavali Olympijské prímerie s cieľom zaistiť bezpečný prechod, prístup a účasť športovcov, funkcionárov a všetkých ostatných akreditovaných osôb, ktoré sa zúčastňujú na olympijských a paralympijských hrách, a aby prostredníctvom iných vhodných opatrení prispeli k bezpečnej organizácii hier.

Rezolúcia vyzýva všetky členské štáty OSN, aby spolupracovali s Medzinárodným olympijským výborom a s Medzinárodným paralympijským výborom „v ich úsilí využívať šport ako nástroj na podporu mieru, dialógu a zmierenia v oblastiach konfliktov počas olympijských a paralympijských hier a po nich“.

Rezolúcia ďalej „s uznaním konštatuje, že MOV pridelil rovnaký počet miest v rámci kvót športovcom a športovkyniam“ a pripomína, že VZ OSN vo svojej rezolúcii 77/28 podporilo nezávislosť a autonómiu športu, ako aj poslanie Medzinárodného olympijského výboru pri vedení olympijského hnutia, uznalo zjednocujúcu a zmierlivú povahu olympijských hier, organizovaných v duchu mieru, vzájomného porozumenia, priateľstva, tolerancie a neprípustnosti diskriminácie akéhokoľvek druhu, a ďalej uznáva základné zásady Olympijskej charty.

MOV je jediná športová organizácia na svete, ktorá má v OSN štatút pozorovateľa. MOV s OSN dlhodobo spolupracuje, najmä v aktivitách na ochranu životného prostredia a pomoc utečencom.

Tradícia posvätného Olympijského prímeria, ktoré existovalo pod gréckym názvom ekecheiria už v dobách antických olympijských hier v starovekej Olympii, bola obnovená z iniciatívy vtedajšieho prezidenta MOV Juana Antonia Samarancha. VZ OSN po prvý raz schválilo rezolúciu o Olympijskom prímerí pred zimnými olympijskými hrami 1994 v Lillehammeri.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Zobraziť viac

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV