Športové aktuality
2 min. čítania

Veronika Vadovičová sa dočkala zlata, Slovensko odchádza z Tokia s jedenástimi medailami

(pp, TASR)
Veronika Vadovičová sa dočkala v Tokiu na záver PH zlatej medaily.
Foto
SPV.sk

Strelkyňa Veronika Vadovičová získala na paralympijských hrách v Tokiu zlatú medailu v disciplíne R6 mix - ľubovoľná malokalibrovka 60 v kategórii SH1. Súťaž vyhrala v novom paralympijskom finálovom rekorde 248,9 bodu.

Slovenskí parašportovci odchádzajú z Tokia s jedenástimi medailami a bilanciou 5 zlatých, 2 strieborné a 4 bronzové medaily. V medailovej bilancii krajín im patrí 26. priečka. Slováci počtom medailí i tých zlatých zopakovali predchádzajúce paralympijské hry v Riu de Janeiro 2016. Pred piatimi rokmi mali o jedno striebro viac a jeden bronz menej. Zatiaľ najúspešnejšie PH sú pre Slovensko tie z Atén, kde skončili parašportovci spod Tatier s bilanciou 5-3-4.

Za Vadovičovou v poslednej streleckej disciplíne PH skončila s odstupom 0,4 bodu Švédka Anna Normannová, tretí v spoločnej súťaži mužov a žien bol Španiel Juan Antonio Saavedra Reinaldo (226,3 b).

Vadovičová sa prebojovala do finále zo 4. miesta v kvalifikácii s nástrelom 620,3 bodu. Prvú časť súťaže vyhrala Nemka Natascha Hiltropová v novom svetovom i paralympijskom rekorde 627,7 bodu. Ďalší slovenský zástupca Radoslav Malenovský obsadil 35. miesto s výkonom 609,3 bodu.

Vadovičová sa po dvoch šiestych a jednom štvrtom mieste dočkala v Tokiu medaily. „Asi je to tým, že už na mňa nebol žiadny tlak. Šla som súťažiť s pokorou. Nespraviť si hanbu. A ísť len to, čo mám natrénované. A trochu to vyšlo," uviedla pre spv.sk.

Vadovičová je najúspešnejšia slovenská letná paralympionička. Len ona a parastolný tenista Ján Riapoš majú štyri zlaté, no kým predseda Slovenského paralympijského výboru má okrem toho bronz, Vadovičová po jednom striebre a bronze: „Je to skvelé. Musím sa poďakovať všetkým, ktorí mi držali palce. Aj tým, ktorí mi ešte pred poslednou disciplínou verili. Som rada, že som ich mohla potešiť.“

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque