Šport a olympizmus
3 min. čítania

Olympijské hry vdýchnu nový život aj ikonickému a majestátnemu miestu

pp, olympics.com
Rozsiahle priestory vo Versailles budú kulisou pre olympijské súťaže v jazdectve a modernom päťboji.
Foto
OLYMPICS.COM/Château de Versailles / T. Garnier

Púta pozornosť turistov, teraz láka aj športových fanúšikov. Bude to jedna z najfotogenickejších kulís počas olympijských hier 2024. Súťažiaci v jazdectve a modernom päťboji sa počas Hier XXXIII. olympiády v Paríži predstavia v unikátnom a ikonickom prostredí. Na majestátnom mieste si pripomenú aj slávne časy francúzskych kráľov. Olympijské súťaže budú hostiť aj záhrady zámku Versailles.

V majestátnom a ikonickom prostredí sa uskutočnia jazdecké súťaže v drezúre, parkúre a všestrannej spôsobilosti i všetky disciplíny moderného päťboja.

„Versailles bude výkladnou skriňou olympiády, ktorá v sebe spája kultúru, dedičstvo, pohostinnosť a francúzsku eleganciu,“ hovorí pre olympics.com manažérka areálu Anne Muracová. „Dúfame, že diváci budú mať zážitok, ktorý im pomôže pochopiť a objaviť DNA Francúzska.“

Versaille je významnou súčasťou francúzskeho kultúrneho dedičstva. Od roku 1979 je zapísaný v zozname svetového dedičstva UNESCO. Výnimočná lokalita s rozlohou viac ako 8 km štvorcových s rozsiahlymi záhradami, lesoparkom a viac ako 350 000 stromami je rajom pre prírodu.

Plán štadióna vo Versailles
Plán štadióna vo Versailles.
Foto
OLYMPICS.COM/Paris 2024

Dočasné stavby vo Versailles

Vzhľadom na stupeň ochrany je v areáli zámku pri rôznych prácach nutné dodržiavať množstvo pravidiel na zabezpečenie ochrany a integrity lokality z architektonického, rastlinného a environmentálneho hľadiska. Povinným procesom sa nevyhli ani organizátori OH, aj preto sa príprava areálu natiahla na vyše dva roky.

Napriek vrtošivému počasiu poslednej zimy, ktoré na istý čas zdržalo postup prác, sa má výstavba olympijského areálu ukončiť 1. júla. „Sme v súlade s plánom, aby sme stavenisko odovzdali načas,“ dodáva Muracová.

Všetky zariadenia slúžiace pre olympijské účely sú dočasné, po skončení hier ich rozmontujú a areál vrátia do pôvodného stavu. Dočasná infraštruktúra zahŕňa arénu s tribúnami pre 16 000 divákov či prekážky a bežecké trate na brehu Veľkého kanála.

V záhradách sa dnes formuje areál s troma veľkými tribúnami, ktoré poskytnú výhľad na Veľký kanál a zámok Versailles. Práve výstavba areálu si vyžiadala najviac úsilia. Musela sa zarovnať predovšetkým plocha, potom sa nainštalovali odvodňovacie systémy. „Tribúny museli dokonale splynúť s krajinou bez toho, aby vyzerali príliš škaredo. Pri ich stavbe sme chceli rešpektovať výšku stromov a zabezpečiť zaručený výhľad na zámok,“ vyetľuje Muracová.

Prípravy vo Versailles sú v plnom prúde
Prípravy vo Versailles sú v plnom prúde
Foto
OLYMPICS.COM/Céline Penicaud

Olympijské hry vdýchnu Versailles nový život

Okolo trate v jazdeckom cross-country sa 28. júla očakáva 40-tisíc divákov. Pripravuje sa aj špeciálna vodná priekopa, ktorá vznikne prestavbou fontány.

Vedenie zámku Versailles využilo olympijské hry aj ako príležitosť na urýchlenie renovácie niektorých priestorov. Upravili sa napríklad stajne, zrekonštruovala sa jedna z brán. Olympijské súťaže zároveň vdýchnu nový život časti parku, ktorá bola doteraz menej navštevovaná ako príľahlé záhrady.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV