Športové aktuality
Bratislava
4 min. čítania

Virtuálna sieň slávy olympionikov zo Slovenska: Videoprofily z 19. a 20. storočia sú už kompletné

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Zlatá radosť Petry Vlhovej.
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

Slovenský olympijský a športový výbor od roku 2019 realizuje pozoruhodný projekt Virtuálnej siene slávy olympionikov zo Slovenska. Jeho základnou ambíciou je spracovať videoprofily všetkých olympijských medailistov zo Slovenska v histórii. Realizácia projektu má za sebou úspešný štvrtý ročník, vďaka ktorému sa virtuálna sieň slávy zase významne rozrástla.

Projekt inicioval a na jeho kompletnú realizáciu sa podujal dlhoročný rozhlasový aj televízny športový žurnalista Stanislav Štefánik. Vďaka jeho zápalu, erudícii a rozsiahlym skúsenostiam s prípravou dokumentárnych programov o športe sa tento projekt, veľmi významný pre uchovávanie nášho olympijského dedičstva a šírenie osvety, za štyri roky významne rozrástol. Črtá sa, že už v roku 2023 by jeho základná ambícia mala byť naplnená.

V tomto roku pribudlo 14 videoprofilov, ďalšie dva boli aktualizované

Virtuálna sieň slávy olympionikov zo Slovenska je verejnosti so slovenským komentárom dostupná prostredníctvom stránky www.olympic.sk (vzhľadom na právne záležitosti s obsahom geoblokovaným na územie Slovenska, nedá sa pozrieť zo zahraničia): www.olympic.sk/sienslavy.

Okrem toho so slovenskými aj anglickými titulkami aj v rámci expozície Slovenského olympijského a športového múzea na prízemí Domu športu v Bratislave.

Projekt má svoju postupnosť, takže v prvej fáze (2019) sa zameral na našich zlatých medailistov, potom na viacnásobných medailistov (2020) a následne chronologicky na všetkých ostatných. V tomto roku do siene slávy pribudli videoprofily ďalších 14 našich olympijských medailistov. Plus v prípade dvoch ďalších boli ich predošlé profily aktualizované.

Keďže strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková a kajakár Erik Vlček patrili do druhej zmienenej kategórie, ich videoprofily boli spracované už v roku 2020. Po zisku ďalších medailí na vlaňajších OH v Tokiu boli aktualizované, aby zahŕňali aj ich najnovší úspech. Rehák Štefečeková má z OH 2008 v Pekingu, OH 2012 v Londýne a z OH 2020 v Tokiu v zbierke už jednu zlatú a dve strieborné medaily, Vlček z OH 2004 v Aténach, OH 2008 v Pekingu, OH 2016 v Riu de Janeiro a z OH 2020 v Tokiu po dve strieborné i bronzové.

Nové sú samostatné videoprofily týchto osobností: štyroch medailistov zo ZOH 1984 v Sarajeve – strieborných hokejistov Dušana PašekaDáriusa Rusnáka, striebornej bežkyne na lyžiach Gabriely Svobodovej-Sekajovej i bronzového krasokorčuliara Jozefa Sabovčíka, ďalej bronzového zápasníka z OH 1988 v Soule Jozefa Lohyňu, bronzového hokejistu zo ZOH 1992 Róberta Švehlu, strieborného kajakára z OH 1996 v Atlante Slavomíra Kňazovického, bronzového vodného slalomára z OH 2000 v Sydney Juraja Minčíka, bronzovej strelkyne z OH 2012 v Londýne a členky Medzinárodného olympijského výboru Danky Bartekovej, dvojnásobného medailistu (striebro a bronz) z OH 2016 i 2020 kajakára Denisa Myšáka a víťazky slalomu na tohtoročných ZOH v Pekingu Petry Vlhovej.

Videoprofily ďalších troch hokejistov sú na jednom spoločnom videu. Ide o špecifický prípad dodatočne povolaného tretieho brankára strieborného tímu ČSSR na ZOH 1976 v Innsbrucku Pavla Svitanu a dvoch členov bronzového tímu ČSFR na ZOH 1992 v Albertville – útočníka Petra Veselovského a tretieho brankára Jaromíra Dragana.

V takejto podobe sa Virtuálna sieň slávy olympionikov zo Slovenska zobrazuje na stránke www.olympic.sk. Videoprofily jej členov sa na hlavnej stránke priebežne menia, ale kliknutím na meno vpravo si z územia Slovenska môžete pozrieť ktoréhokoľvek z uvedených olympijských medailistov. Videoprofily viacerých medailistov, ku ktorým neexistuje dostatok relevantného obrazového materiálu, sú spojené. Týka sa to najmä (ale nielen) medailistov z kolektívnych športov.
V takejto podobe sa Virtuálna sieň slávy olympionikov zo Slovenska zobrazuje na stránke www.olympic.sk. Videoprofily jej členov sa na hlavnej stránke priebežne menia, ale kliknutím na meno vpravo si z územia Slovenska môžete pozrieť ktoréhokoľvek z uvedených olympijských medailistov. Videoprofily viacerých medailistov, ku ktorým neexistuje dostatok relevantného obrazového materiálu, sú spojené. Týka sa to najmä (ale nielen) medailistov z kolektívnych športov.

Zostávajú už len zvyšní medailisti z éry samostatného Slovenska

Po spracovaní tohtoročnej „várky“ členov Virtuálnej siene slávy olympionikov zo Slovenska už sú hotové videoprofily všetkých našich medailistov z 19. aj 20. storočia, teda z uhorskej aj z československej éry, ako aj viacero videoprofilov osobností z éry samostatného Slovenska.

Na rok 2023 sa plánuje spracovanie videoprofilov zvyšných medailistov. Z „letných“ to zahŕňa džudistu Jozefa Krnáča, rýchlostných kanoistov Juraja Baču, Tibora Linku, Samuela Baláža a Adama Boteka, zápasníka Davida Musuľbesa, vodných slalomárov Mateja Beňuša a Jakuba Grigara, i golfistu Roryho Sabbatiniho. V prípade „zimných“ ide o snoubordistu Radoslava Žideka, biatlonistu Pavla Hurajta, i členov nášho bronzového tímu hokejistov z Pekingu 2022.

Po kompletizácii videoprofilov všetkých medailistov z OH/ZOH by počnúc rokom 2024 mal prísť na rad videoprofily ďalších našich významných osobností.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV