Šport a olympizmus
4 min. čítania

Vláda významnú dotáciu pre šport po vzore Česka neplánuje, počty divákov sa môžu zmeniť

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Ivan Husár.
Foto
TASR/PAVOL ZACHAR

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a mládeže SR zatiaľ neplánuje návrh podobnej pomoci pre slovenský šport, akú dostal český šport od tamojšej vlády. Podľa štátneho tajomníka Ivana Husára nemá ministerstvo dosah ani na určovanie počtu návštevníkov na slovenských štadiónoch a iných športoviskách. Zverejnené obmedzenia pritom môžu byť pre niektoré kluby v dnešnej dobe likvidačné.

Pandémia koronavírusu ovplyvnila výraznou mierou aj verejné financie. V parlamentnom zákulisí sa v posledných dňoch čoraz viac debatuje o finančných škrtoch pre jednotlivé oblasti. Aj keď podľa mnohých expertov je šport finančne poddimenzovaný a doteraz doňho počas koronakrízy plynula len minimálna pomoc, aj on môže byť medzi oblasťami, ktoré prídu o časť finančných prostriedkov. Hlavná kontrolórka športu Alica Fisterová v Debatách o športe síce uviedla, že bez zmeny legislatívy nemôže prísť k škrtaniu financií, Ivan Husár až taký jednoznačný počas tlačovej besedy po schválení novely Zákona o športe v Národnej rade SR pri otázke nižšieho rozpočtu pre šport nebol: „Táto otázka patrí predovšetkým ministrovi financií. On jediný vie, koľko peňazí momentálne je k dispozícii. Všetci musíme počítať s tým, že sa peniaze do všetkých sektorov znížia. Nie je rozdiel medzi potravinárskym sektorom, holičstvami, lekárňami a športom. Ak príde celoplošný rozkaz, potom budeme musieť všetci krátiť. Budeme sa však snažiť argumentovať, že športu sa to dotknúť nemusí. Mnohé veci v zákone o športe nie sú dobre nastavené a športovci dostali najväčšie rany.“

Česká vláda tento týždeň schválila, že tamojšie športové kluby a telovýchovné jednoty, ktoré postihla koronakríza, dostanú pomoc vo výške 1 miliardy českých korún (37,659 mil. eur). Na Slovensku podobný mimoriadny dotačný program pre podporu športu v súčasnej situácii chýba, vládne opatrenia sa dotýkajú športovej obce len čiastočne. A podobné opatrenie ako v Česku sa zatiaľ ani nepripravuje. „Česi uspokoja jednu tretinu, možno polovicu klubov. Som zvedavý, čo budú robiť s tými ďalšími. U nás sa niečo podobné nechystá,“ povedal počas tlačovej besedy v parlamente Ivan Husár. Opatrenia na podporu športových klubov z nižších basketbalových, hokejových, hádzanárskych či volejbalových líg urobila aj nemecká vláda. Ústretovosť vlády privítal aj Nemecký olympijský a športový výbor, ktorý dotáciu označil za nevyhnutnú pre zachovanie rozmanitosti športov v krajine.

Úrad štátneho tajomníka i sekcia športu na ministerstve majú podľa úspešného volejbalového experta a dnes vrcholového politika v dnešnej dobe veľa práce. Všetky povinnosti si plnia a podnety posielajú promptne ďalej. Najmä slovenský futbal a hokej momentálne trápia avizované obmedzenia počtu divákov na štadiónoch. Od 10. júna by malo byť na hromadných podujatiach vrátane športových maximálne 500 osôb, od 1. júla do konca roka najviac tisíc. Viaceré profesionálne kluby už vyjadrili obavy, že tieto obmedzenia budú pre nich likvidačné. Navyše, je rozdiel, ak príde 1000 divákov na Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave a rovnaký počet ľudí na maličký zimný štadión v Detve. „Počet 1000 osôb na hromadnom podujatí je nízky, ale my s tým nič nemôžeme urobiť. My sa môžeme iba prihovárať za to, aby sa zmenil. Ako mi povedal jeden člen konzília, buďme radi, že to vôbec je takto,“ tvrdí Ivan Husár a dopĺňa: „Otázka o určení počtu návštevníkov nie je v našej kompetencii, patrí Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorý ju rieši. Niektoré veci sú nelogické, protestujú futbalisti a hokejisti. Opatrenie postihne aj ďalšie pripravované podujatia, ako sú ČSOB Bratislava Marathon, Medzinárodný maratón mieru či cyklistické preteky Okolo Slovenska. Budú to musieť s počtami nejako vymyslieť, alebo podujatie zrušiť.“

Podľa štátneho tajomníka sa však tieto čísla o maximálnom počte osôb na hromadnom podujatí ešte môžu kompetentní prehodnotiť. Uvedomuje si totiž, že Úrad verejného zdravotníctva v návrhu opatrení berie do úvahy aj ďalšie faktory, ako sú príchody divákov na štadión či možnosti na využívanie toaliet. „Keď pustíte na štadión sedem či osemtisíc ľudí, tak niekde tie tlaky vzniknú. Tohto sa epidemiológovia boja,“ dodal Ivan Husár.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV