Šport a olympizmus
Bratislava
2 min. čítania

Vo veku 65 rokov zomrel niekdajší skvelý volejbalista ČH Bratislava a olympionik Ján Repák

Ján Repák vo svojom najslávnejšom hráčskom období spoločne s trénerom tímu ČH Bratislava Pavlom Schenkom.
Foto
Ján Súkup

V stredu 12. mája v Bratislave vo veku 65 rokov zomrel bývalý skvelý volejbalista slávneho tímu Červenej hviezdy Bratislava a olympionik Ján Repák. Urastený (194 cm) rodák zo Zákopčia v okrese Čadca (nar. 18. februára 1956) bol súčasťou tímu volejbalistov ČH Bratislava v období jeho najväčšej slávy na prelome 70. a 80. rokov minulého storočia. V roku 1979 tím ČH Bratislava pod trénerským vedením Pavla Schenka triumfoval v Európskom pohári majstrov, v roku 1981 zase v Pohári víťazov pohárov. Repák sa v drese ČH podieľal aj na zisku niekoľkých titulov majstra ČSSR.

Ján Repák v drese ČH Bratislava pri podaní.
Ján Repák v drese ČH Bratislava pri podaní.
Foto
Ján Súkup

Ján Repák patril medzi hlavné opory družstva a dlhší čas pôsobil aj v československej reprezentácii. Zahral si v nej na olympijských hrách 1980 v Moskve, kde družstvo ČSSR obsadilo 8. miesto. Repák nastúpil vo všetkých šiestich zápasoch - proti ZSSR, Taliansku, Bulharsku, Brazílii a dvakrát proti Kube. Zahral si aj na dvoch svetových šampionátoch. Hraniu volejbalu zostal verný aj dlhé roky po ukončení vrcholnej kariéry. V moravskom Třinci (svojho času sa tam vyučil za murára) ešte aj po päťdesiatke pôsobil ako hráč veteránskej ligy.

„Bol to veľmi húževnatý volejbalista, ktorý tvrdo na sebe pracoval. Najväčšie spomienky máme z pamätného finále EPM v Bruseli proti Steaue Bukurešť, keď nahradil zraneného Štefana Pipu a výraznou mierou prispel k nášmu najväčšiemu úspechu. Je nám nesmierne ľúto, že nás opustil takto predčasne. Mrzí nás, že z úspešnej volejbalovej partie je už tretím, ktorý odišiel do volejbalového neba," povedal pre svf.sk čestný prezident Slovenskej volejbalovej federácie a bývalý dlhoročný Repákov spoluhráč Ľubor Halanda.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV