SOŠV
Bratislava
3 min. čítania

Vo veku 69 rokov zomrel legendárny volejbalista, dvojnásobný olympionik a držiteľ Zlatého odznaku SOV Štefan Pipa

SVF, SOŠV
Štefan Pipa ako kapitán ČH Bratislava s víťaznou trofejou najlepšieho klubového tímu v Európe v roku 1979.
Foto
Archív SOŠV
Štefan Pipa na vrchole volejbalovej slávy.
Štefan Pipa na vrchole volejbalovej slávy.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Volejbalovú rodinu zasiahla v stredu 25. septembra smutná správa. Vo veku 69 rokov nás po dlhej a ťažkej chorobe opustil legendárny hráč Štefan Pipa, ktorý patril k najlepším slovenským volejbalistom histórie. Bývalý vynikajúci reprezentant Česko-Slovenska a kapitán Červenej hviezdy Bratislava, ktorá vo svojej ére patrila k najlepším tímom v Európe a vyhrala Európsky pohár majstrov aj Pohár víťazov pohárov, je od roku 2018 členom Siene slávy slovenského volejbalu. Svojho času bol vyhlásený za druhého najlepšieho slovenského volejbalistu 20. storočia za svetovou legendou Bohumilom Golianom.

Štefan Pipa sa narodil 10. januára 1950 v Bratislave. Od malička imponoval k športu. Ako väčšina chlapcov začal s futbalom a venoval sa aj stolnému tenisu, no napokon – až vo veku 17 rokov - skončil pod vysokou sieťou. S volejbalom začínal v ŠK Slovan a postupne sa vypracoval medzi najväčšie legendy Červenej hviezdy Bratislava.

V československej reprezentácii odohral Štefan Pipa v rokoch 1971 - 1980 vyše 220 zápasov. Štartoval na dvoch olympiádach – v Mníchove 1972 prispel k 6. miestu, v Montreale 1976 k 5. miestu. Zahral si aj majstrovstvách sveta 1974 v Mexiku, kde družstvo ČSSR skončilo piate a na troch európskych šampionátoch, pričom z ME 1971 v Miláne si ako 21-ročný nováčik priniesol striebornú medailu. Štartoval aj na ME 1975 v Belehrade (6. miesto) a na ME 1977 v Helsinkách (6. miesto).

Volejbalisti ČH Bratislava, víťazi Európskeho pohára majstrov 1979. Kapitán tímu Štefan Pipa v druhom rade s číslom 4.
Volejbalisti ČH Bratislava, víťazi Európskeho pohára majstrov 1979. Kapitán tímu Štefan Pipa v druhom rade s číslom 4.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Výrazné úspechy dosiahol v legendárnom tíme volejbalistov Červenej hviezdy Bratislava. Ako kapitán v najslávnejšej ére tohto klubu ho priviedol k trom titulom majstra ČSSR, aj k víťazstvu v Európskom pohári majstrov (EPM) v roku 1979 a v Pohári víťazov pohárov (PVP) 1981. V slovenskej ligovej súťaži si zahral ešte vo veku 47 rokov v Myjave spoločne so svojím starším synom Martinom, ktorý bol takisto výborný volejbalista a na poste libera odohral za slovenskú reprezentáciu 203 zápasov. Úspešnú kariéru Štefana Pipu ocenilo aj olympijské hnutie, v roku 2017 mu Slovenský olympijský výbor udelil Zlatý odznak SOV.

Štefan Pipa už v dôchodcovskom veku, ale ešte v období, keď sa cítil zdravotne fit.
Štefan Pipa už v dôchodcovskom veku, ale ešte v období, keď sa cítil zdravotne fit.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

V tom čase už dlhšie bojoval s ťažkou chorobou, v dôsledku ktorej postupne strácal pohyblivosť. Zlatý odznak SOV si preto preberal v spoločnosti syna na invalidnom vozíku. Bolo to to mimoriadne emotívne, pretože laureát sa pri tejto príležitosti srdcervúco rozplakal. Nikto, kto bol vtedy v sále, na to zrejme nikdy nezabudne...

„Je to veľmi smutná správa a obrovská strata pre slovenský volejbal, aj pre mňa osobne. Štefan bol veľký človek, skvelý kamarát a muž s dobrým srdcom. Boli sme veľkí priatelia, spolu sme vyrastali a zažili sme veselé aj smutné príbehy. Odišiel veľmi skoro, aj keď sme všetci vedeli, že choroba, ktorá ho už dlhšie trápila, mu neumožňovala kvalitne žiť. Je to veľmi smutné, určite si toto nezaslúžil. Na Štefana budem spomínať len v dobrom. Celej jeho rodine vyjadrujem úprimnú sústrasť,“ povedal čestný prezident Slovenskej volejbalovej federácie a spoluhráč Pipu v "červenke" Ľubor Halanda.

Posledná rozlúčka so Štefanom Pipom sa uskutoční v utorok 1. októbra od 11:45 v bratislavskom Krematóriu.

Slovenský olympijský a športový výbor vyslovuje hlbokú sústrasť rodine Štefana Pipu a jeho blízkym. Česť jeho pamiatke!

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV