SOŠV
Bratislava
2 min. čítania

Vo veku 87 rokov zomrel spoluzakladateľ a predseda dozornej rady Slovenskej spoločnosti olympijských a športových zberateľov Pavel König

Výnimočný zberateľ odznakov Pavel Kӧnig (v strede) v spoločnosti predsedu Slovenskej spoločnosti olympijských a športových zberateľov a rovnako zanieteného zberateľa športových a olympijských odznakov Branislava Deleja (vľavo) a najvýznamnejšieho slovenského zberateľa filatelistických exponátov so športovou tematikou Petra Osuského.
Foto
SSOŠZ

Krátko pred dovŕšením 88. narodenín (rodák z Hlohovca by ich oslávil 30. marca) v utorok 3. marca v Bratislave zomrel bývalý dlhoročný športový funkcionár a dlhoročný spolupracovník Slovenského olympijského výboru (SOV) Pavel König. Známy bol hlavne ako výrobca odznakov na niekoľko olympiád pre SOV. Bol spoluzakladateľ a aktívny člen Slovenskej spoločnosti olympijských a športových zberateľov (SSOŠZ) a až do konca života predseda jej dozornej rady.

Ako dieťa bol Pavel König niekoľko mesiacov internovaný v nacistickom koncentračnom tábore Bergen-Belsen. Prežil vtedy veľa chorôb a keďže jeho otec počas druhej svetovej vojny zmizol bez stopy, vyrastal potom len s matkou. Od roku 1948 žili v Bratislave. Na strednej zdravotníckej škole sa začal venovať basketbalu. Neskôr pôsobil ako funkcionár a tréner Interu Bratislava v basketbale a futbale, ale bol aj pri československej reprezentácii basketbalistov.

Na fotografii z jedného z množstva stretnutí zberateľov športových odznakov Pavel Kӧnig v popredí, v zelenom tričku.
Na fotografii z jedného z množstva stretnutí zberateľov športových odznakov Pavel Kӧnig v popredí, v zelenom tričku.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Začiatkom 60. rokov minulého storočia začal Pavel Kӧnig zbierať športové odznaky. Postupne sa stal ich najväčším zberateľom na Slovensku. V jeho zbierke bolo až vyše 20-tisíc športových odznakov z celého sveta, vrátane mnohých raritných. Ale zbieral aj ďalšie artefakty, ktoré sa viazali k športu – známky, pečiatky a ďalšie poštové materiály.

Po roku 1989 začal Pavel Kӧnig podnikať v oblasti výroby odznakov. Predovšetkým vyrábal odznaky pre športové kluby v Rakúsku, Nemecku a Švajčiarsku, ale samozrejme aj u nás.  Po vzniku Slovenského olympijského výboru začal spolupracovať aj s ním, najprv cez firmu Ivakö (Ivanka, König), potom cez už výlučne vlastnú firmu König. Z tejto dielne vyšli v rokoch 1993 – 2010 viaceré odznaky SOV (vrátane tematických), aj odznaky viacerých našich olympijských výprav (vrátane účastníckych). V roku 2013 boli jeho zásluhy ocenené Bronzovým odznakom SOV.

Posledná rozlúčka s Pavlom Königom bude v pondelok 9. marca o 14:45 h v bratislavskom Krematóriu. Česť jeho pamiatke!

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV