Športové aktuality
2 min. čítania

Volejbalistami roka sú Palgutová a Michalovič

Peter Michalovič vyhral anketu štvrtýkrát.
Foto
JÁN SÚKUP

Karin Palgutová a Peter Michalovič sa stali slovenskými Volejbalistami roka 2022. Výsledky ankety vyhlásili v bratislavskom divadle L+S. Palgutová vyhrala anketu premiérovo, Michalovič už štvrtý raz za sebou.

O výsledkoch ankety Slovenskej volejbalovej federácie rozhodli hlasy trénerov, funkcionárov a novinárov.

Univerzál gréckeho klubu Foinikas Syros triumfoval štvrtýkrát za sebou, čo v doterajšej histórii pred ním dokázal iba päťnásobný víťaz Richard Nemec. Štyri prvenstvá dosiahol aj Emanuel Kohút. Tridsaťdvaročný rodák z Malaciek rovnako ako vlani predstihol tesne Tomáša Kriška – za rok 2021 o deväť a teraz iba o štyri body.

„Pre mňa je to ďalší veľký úspech a aj zadosťučinenie. Je to signál, že ešte nepatrím do starého železa. Je zaujímavé objaviť sa v spoločnosti päťnásobného víťaza ankety Richarda Nemca a štvornásobného Emanuela Kohúta. Oni víťazili v iných obdobiach,“ povedal Peter Michalovič.

Smečiarka parížskeho St. Cloudu vyhrala anketu v histórii od roku 1994 ako jedenásta volejbalistka. Rekordérkou so šiestimi prvenstvami je Adriana Marčeková, päťkrát v ankete triumfovali Monika Smák a Jaroslava Pencová. Kapitánka slovenskej reprezentácie na ME 2023 bola z výsledkov prekvapená: „Nikdy som si nepredstavovala, že by som túto anketu vyhrala. Je to veľmi povzbudzujúce a pekné ocenenie. Dostala som sa do lepšieho tímu a ľudia to vedia oceniť. Mám pocit, že rok 2022 bol mojím rokom! Zažila som v ňom veľa volejbalových vrcholov. Vyhrala som vo Francúzsku titul, pohár a s reprezentáciou sme postúpili na majstrovstvá Európy, pričom som bola aj kapitánkou tímu.“

Medzi najlepšími kolektívmi vyhrali v rámci mužov hráči Komárna a medzi ženami seniorské reprezentantky Slovenska. Jedenástykrát sa stal najlepším rozhodcom Juraj Mokrý. Najlepším mužským trénerom sa stal Gabriel Chochoľak, ženským po prvý raz Michal Mašek. Juniorom roka je Adrián Petruf a juniorkou Alexandra Fričová.

V rámci Plážového volejbalistu roka triumfoval Marek Ludha, ženám kraľuje Ľubica Šipošová. Trénerkou roka sa stala Michaela Cibulová, juniorom a juniorkou boli Michal Trubač resp. Karolína Majerníková.

V rámci večera boli do Siene slávy uvedení Vladimír Sirvoň, Ján Repák – in memoriam a Mária Mališová.

Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV