Šport a olympizmus
3 min. čítania

XVII. ročník Svetovej gymnaestrády 2023 v Amsterdame aj s účasťou OK Prievidza

Jitka Hejtmánková

V dňoch 30. júla až 5. augusta 2023 cvičenky Olympie pri Olympijskom klube Prievidza, pod vedením cvičiteľky Jitky Hejtmánkovej reprezentovali Slovensko, mesto Prievidza a Olympijský klub na XVII. Svetovej gymnaestráde v Amsterdame. Na tomto úžasnom športovom podujatí, ktoré sa konalo na olympijskom štadióne, sa zúčastnilo 20 000 cvičencov a gymnastov z 57 štátov sveta.

Slovenská výprava mala 94 cvičencov. Okrem Prievidze v nej mali zastúpenie aj Bratislava, Trnava, Trenčín, Košice a Skalica. Slovenskí cvičenci predviedli dvakrát hromadnú skladbu autorky Emílie Fialovej zo Sokola Bratislava "Čo bude, bude", ktorá bola ocenená búrlivým potleskom a po vystúpení aj milými slovami uznania cvičencov z iných štátov, najmä z Českej republiky.

Počas celého podujatia panovala v Amsterdame úžasná nálada, športovci sa navzájom srdečne zdravili, povzbudzovali, spoločne sa fotili a úsmevy na ich tvárach vyjadrovali radosť a pohodu. My sme napríklad v otváracom sprievode mestom alebo počas jazdy v električke spievali naše krásne slovenské pesničky, ktoré sa všetkým veľmi páčili a na každom kroku sme sa stretávali s milými a ústretovými ľuďmi. Aj naše reprezentačné oblečenie a vždy rovnaké tričká vzbudzovali obdiv nielen účastníkov gymnaestrády, ale aj domácej verejnosti.

Atmosféru Amsterdamu sme si užili plnými dúškami pri sprievode mestom a otváracom ceremoniáli, na národných večeroch pódiových vystúpení, na vystúpeniach hromadných skladieb, na večernom gala programe i záverečnom ceremoniáli. Vo voľnom čase sme navštívili rôzne múzeá, prekrásne kostoly, úžasný kráľovský palác, plavili sme sa po amsterdamských kanáloch, boli sme na amsterdamskej veži, z ktorej sme mali celý Amsterdam ako na dlani.

Nakoľko účasť na gymnaestráde bola finančne veľmi náročná, tak aby sme ušetrili, cestovali sme 15 hodín autodopravou, ubytovali sme sa v škole, kde sme spali na karimatkách v spacích vakoch, ale boli sme šťastné a bolo nám cťou reprezentovať naše malé, ale krásne Slovensko a užiť si spoločne krásny týždeň v Amsterdame. Je to krásne mesto, ktoré v nás zanechalo nezabudnuteľné zážitky a spomienky .

O štyri roky sa uskutoční XVIII. Svetová gymnaestráda v Lisabone. Všetko je otvorené a čas ukáže, či sa naša Olympia opäť zúčastní na tomto podujatí podobne, ako v roku 2011 v Lausanne, 2015 v Helsinkách, 2019 v Dornbirne a 2023 v Amsterdame.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV