Šport a olympizmus
2 min. čítania

Zlatý slalomový booster. Petra nás ešte poteší, odkazuje Gemza

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Petra Vlhová so svojím tímom.
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

Olympijská víťazka Petra Vlhová dáva v mixzóne rozhovory. Jej tím hlučne oslavuje neďaleko, servismani sa objímajú. V pozadí sa trochu nenápadne prechádza slovenský tréner Matej Gemza.

Je úplne pokojný, akoby si ani sám neuvedomoval, čo s Petrou a s ostatnými členmi tímu dokázal. „Som už taký človek, ja to nezmením,“ povedal s úsmevom.

Petra Vlhová
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

Prvé kolo to nebola dravá Petra

V prvom kole to podľa Gemzu nebolo ideálne. „Nevieme, prečo to tak bolo. Nepustila lyže, nebola to tá dravá Peťa.“ V druhom kole to však snehová kráľovná odčinila. Skvelá jazda ju katapultovala na prvé miesto. Na štarte však bolo ešte sedem pretekárok.

„Sledovať ostatné pretekárky a čakať, čo príde, bolo veľmi ťažké. Povedali sme si, že ak to bude tretie miesto, bude to veľmi tesné. Peťa šla dobre a ostatné zaváhali. Mauro (Pini pozn.) to postavil o niečo  náročnejšie, aby slalomárky mohli ukázať, čo vedia. Pre ostatné pretekárky to bolo náročnejšie.“

Bojovala vo svojom vnútri

Gemzov pokoj a istota sa preniesli aj na jeho zverenkyňu. Petra na svahu ukázala ohromnú mentálnu aj fyzickú silu. Dostať sa z ôsmeho miesta po prvom kole až na zlatý vrchol bol takmer nadľudský výkon.

„Hodiny medzi prvým a druhým kolom boli ťažké, ale Petra to zvládla. Snažili sme sa ju motivovať, podporiť. Nemala to ľahké, bojovala vo svojom vnútri. Ale nakoniec to dala.“

Zostarol a zošedivel

Posledné minúty v cieli však intenzívne prežíval aj on. „Zostarol som a zošedivel. Boli tam slzy, radosť i vďaka a zadosťučinenie za to, čo sme prežili. Medailu si zaslúžila, všetci sme šťastní.“

Oslava zlatého olympijského úspechu je namieste. „Uvidíme, čo nás čaká v dedine. Možno to nebude maličká oslava a bude väčšia. Ale taká, aby sme ráno vstali,“ hovoril krátko po pretekoch.

Petra nás ešte poteší

Petra však slalomom nekončí. Čaká ju ešte piatkové super-G a vo štvrtok 17. februára superkombinácia. Najmä v tej by mohla pomýšľať na zisk ďalšieho cenného kovu. „Toto je booster, injekcia ako hrom. Verím, že pôjde ľahšie a uvoľnenejšie a ešte nás poteší,“ odkázal Gemza.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV