Športové aktuality
2 min. čítania

ZOH 2014 v Soči vykázali zisk 53 miliónov USD, MOV svoj podiel poukáže Ruskému olympijskému výboru

Rio de Janeiro 2. marca (SOV) - Vlaňajšie zimné olympijské hry v Soči vykázali zisk 3,25 miliardy rubľov (53,15 milióna USD). Vyplýva zo záverečnej finančnej správy o organizácii ZOH 2014, ktorou sa zaoberala exekutíva Medzinárodného olympijského výboru (MOV) na svojom minulotýždňovom zasadnutí v Riu de Janeiro.

Podiel MOV na celkovom zisku je 20 percent, čiže viac než 10 miliónov USD. Hovorca MOV Mark Adams v Riu de Janeiro informoval, že celú túto sumu MOV poukáže Ruskému olympijskému výboru na využitie v nasledovných oblastiach – rozvoj športu, olympijský televízny kanál a Ruské olympijské múzeum.

Celkový príspevok MOV na organizáciu ZOH v Soči dosiahol sumu 833 miliónov USD, čo je o 83 miliónov dolárov viac, než sa pôvodne predpokladalo. Príspevok MOV na organizáciu hier pochádza z predaja vysielacích práv na ZOH 2014 a z celosvetového marketingu MOV.

Ďalšie veľké sumy z týchto dvoch programov MOV poukazuje národným olympijským výborom, príslušným medzinárodným športovým federáciám a Olympijskej solidarite MOV. Viac než 90 percent svojich príjmov MOV poukazuje vyššie uvedeným súčastiam olympijskej rodiny.

Prezident MOV Thomas Bach po skončení zasadnutia exekutívy v Riu de Janeiro oznámil, že príspevok MOV organizátorom budúcoročných olympijských hier v Riu dosiahne sumu 1,5 miliardy USD.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV