Športové aktuality
7 min. čítania

Viktória Forster vyhrala anketu Atlét roka 2023

pp, bg, atletika.sk
Viktória Forster s dvoma medailami z univerziády v Čcheng-tu.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Šprintérka a prekážkarka Viktória Forster sa stala prvýkrát víťazkou ankety Atlét roka. V tradičnej výročnej ankete Slovenského atletického zväzu triumfovala s malým náskokom pred šprintérom, štvornásobným víťazom Atléta roka, Jánom Volkom a Gabrielou Gajanovou. O tom, kto bude kráľom slovenskej atletiky v roku 2023, rozhodlo 75 hlasujúcich.

Viktória Forster vyhrala anketu Atlét roka 2023 aj v kategórii mládež. Jej trénerka Katarína Adlerová bola najlepšia v kategórii tréner dospelých, medzi mládežníckymi získali ocenenie Naďa Bendová, Andrej Benda a Róbert Kresťanko. Prekvapením – objavom roka 2023 sa stal výškar Robert Ruffíni ml., veteránom roka Milan Belianský. Do Siene slávy slovenskej atletiky uviedli Jozefa Malíka a Róberta Štefka.

Rekordérom v počte prvenstiev v ankete slovenský Atlét roka je chodec Matej Tóth so 7 prvenstvami, za ním nasledujú kladivár Libor Charfreitag (6), šprintér Ján Volko a guliar Milan Haborák (po 3). Dvakrát uspeli chodec Igor Kollár a prekážkar Igor Kováč, raz si na kráľovský trón sadli kladivárka Martina Hrašnová, trojskokanka Dana Velďáková, strednotratiarka Lucia Hrivník Klocová, prekážkarka an 400 m Emma Zapletalová, štvorstovkár Štefan Balošák a vytrvalci Róbert Štefko s Miroslavom Vankom.

Viktória Forster: Dlhá a náročná sezóna 2023

Viktória Forster dosiahla na univerziáde v Číne životný úspech. Atlétka ŠK ŠOG Nitra si z Číny priviezla zlato na 100 m prekážok a striebro na 100 m. Na prekážkach navyše časom 12,72 výrazne zlepšila vlastný slovenský rekord, čo znamenalo aj splnenie extrémne prísneho limitu na OH 2024 v Paríži.

Zverenka Kataríny Adlerovej navyše na júlovom mítingu P-T-S, premiérovo v Banskej Bystrici, časom 11,26 zlepšila „večný“, už 55-ročný slovenský rekord Evy Gleskovej-Lehockej (11,29) z OH 1968 v México City. Forster sa zlepšila aj na 200 m, v závere sezóny si posunula osobák na 23,70. Rok 2023 bol pre ňu i rokom rekordov SR. V halovej sezóne zlepšila odchovankyňa breznianskej atletiky slovenské maximum na 60 m prekážok na 8,03 (utvorila aj  tri rekordy do 23 rokov: 8,11, 8,10, 8,03), na 100 m prekážok prekonala národný rekord žien (i do 23 rokov) trikrát (12,88,12,82, 12,72) a raz ho vyrovnala (12,82), do 23 rokov ho vyrovnala dva razy (13,12 a 12,82).

Popri úspechoch si však Viktória v uplynulom atletickom roku aj poplakala. Prvý raz na halových ME v Istanbule, potom na ME do 23 rokov v Espoo, kde bola adepta na medailu, no vypadla už v rozbehoch, a tiež na MS v Budapešti po zbabranom nábehu na úvodnú prekážku.

Radosť Viktórie Forsterovej
Viktória Forster.
Foto
TASR/DANO VESELSKÝ

„Sezóna 2023 bola dlhá a náročná, ale zároveň aj krásna. Okúsila som v nej, aké to je byť na vrchole a takisto ako pekne spadnúť – s prepáčením – na hubu. V halovej sezóne som si na majstrovstvách Slovenska vybojovala miestenku na HME v Istanbule, kde to, bohužiaľ, nedopadlo dobre. Hlavnú sezónu som odštartovala takým mojím klasicky spomaleným štýlom. Ako zvyčajne mi chvíľu trvalo dostať sa do pretekového nastavenia, no dočkala som sa. Prišli osobáky a následne prvé vrcholné podujatie ME do 23 rokov v Espoo. Išla som do Fínska s odhodlaním podať čo najlepší výkon. Šampionát mi, žiaľ, nevyšiel, čo ma dlho mrzelo. Na mítingu P-T-S som nabrala veľké sebavedomie vďaka pokoreniu 55-ročného slovenského rekordu na 100 m a vyrovnaniu slovenského rekordu na 100 m prekážok. Takto nabudená som prišla na Svetovú univerziádu do Číny, kde som zažila najemotívnejšie chvíle v letnej sezóne a splnila som si niekoľko svojich snov. Získala som striebro na stovke, čo ma pravdupovediac veľmi prekvapilo. Vzápätí prišlo zlato na 100 m prekážok a spolu s ním aj vysnívaná miestenka na moje prvé OH v kariére v roku 2024 v Paríži. Premiéra na veľkých MS v Budapešti mi priniesla veľké sklamanie. Ani teraz nechápem, prečo som spravila takú obrovskú chybu. Viem však, že táto sezóna bola úžasná, hoci som ňou prešla ako po horskej dráhe. Budúci rok bude náročný, čaká ma viacero vrcholných podujatí, ale najväčšie bude moja vysnívaná olympiáda. Verím, že do Paríža pôjdem s úsmevom a odhodlaním bojovať. Dúfam, že aj olympijský rok 2024 mi prinesie ďalšie pekné chvíle,“ povedala Viktória Forster.

Ján Volko a Gabriela Gajanová počas posledného roka získali bronzové medaily na Európskych hrách 2023. V atletických súťažiach na štadióne v Chorzówe bol Volko tretí na 200 m a Gajanová na 800 m.

Gabriela Gajanová a Ján Volko s medailami z EH 2023.
Gabriela Gajanová a Ján Volko s medailami z EH 2023.
Foto
Foto SOŠV/ANDREJ GALICA

Spokojný Ján Volko

Volkovi vyšla najmä halová sezóna, v ktorej sa okrem slovenského rekordu na 200 m (20,97) štvrtý raz za sebou (2017, 2019, 2021, 2023) dostal do finále behu na 60 m na halovom európskom šampionáte. V Istanbule skončil piaty výborným výkonom 6,57 sekundy. Zvereneci dua Naďa Bendová – Róbert Kresťanko si solídne počínal i na Svetovej univerziáde v čínskom Čcheng-tu, kde na 200 m finišoval štvrtý.

Ján Volko v cieli behu na 200 m
Ján Volko v cieli behu na 200 m
Foto
SOŠV/SAMUEL GALICA

„S halovou sezónou, ktorá mi priniesla štvrté finále na halových ME na 60 m, som spokojný. Ak by som v nej mohol niečo zlepšiť či zmeniť, bol by to štart v istanbulskom finále, ktorý mi veľmi nevyšiel. Teší ma zlepšenie halového rekordu na 200 m na 20,97. Prvá časť letnej sezóny mi vyšla podľa predstáv. Škoda len, že poveternostné podmienky na Európskych hrách v Chorzówe neboli lepšie. Túto časť atletického leta hodnotím pozitívne. V druhej časti som si maximálne užil míting P-T-S v Banskej Bystrici, kde som vo výbornej atmosfére dva razy vyhral a dosiahol som pekné výkony. Potešil ma aj môj tréningový kolega Filip Federič, ktorý sa na pétéeske predviedol v parádnej forme. Na univerziáde v Čcheng-tu som doplatil na spomalenie pri výbehu zo zákruty, tam som na dvojstovke prišiel o medailu. Na MS v Budapešti som dosiahol umiestenie, aké sme približne očakávali, ale s výkonmi nemôžem byť spokojný,“ povedal Ján Volko.

Výborný rok Gabriely Gajanovej

Výborný rok má za sebou osemstovkárka Gabriela Gajanová, ktorá, zdá sa, definitívne zabudla na problémové „covidové roky“ a jasne deklarovala, že s ňou treba naďalej počítať. Na halových ME v Istanbule jej tesne ušiel postup do finále – skončila 9. – avšak v semifinále prekonala Sedlákovej 36-ročný rekord SR časom 2:01,70. Na MS v Budapešti bola prvá nepostupujúca do  semifinále, chýbali jej iba 3 stotinky. Zverenka švajčiarskeho kouča Louisa Heyera dosiahla najkvalitnejší „nepostupový“ čas v rozbehoch v histórii MS.

V letnej sezóne prvý raz v kariére prekonala 2-minútovú hranicu, premiérovo 9. 6. na Diamantovej lige v Paríži (1:59,86), a potom ešte na EH v Chorzówe (1:59,92) a v závere sezóny 4. septembra v Bellinzone dokonca splnila výkonom (1:58,78) i náročný limit na OH v Paríži 2024. Atlétka AK ZŤS Martin pridala k halovému rekord SR na 800 m v lete ešte historické slovenské maximá na 600 m (1:26,61) a 1000 m (2:38,64). Gabriela Gajanová sa do top 10 v ankete Atlét roka dostala v hlavnej kategórii doposiaľ päťkrát:  7./2018, 4./2019, 6./2020, 4./2021, 9./2022.

Gabriela Gajanová.
Gabriela Gajanová.
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Rok 2023 hodnotím veľmi pozitívne, keďže som prekonala osobné i národné rekordy v behoch na 600, 800 aj 1000 metrov. Najväčšiu radosť mám z toho, ako mi vyšla príprava. Celý čas som ostala zdravá a to mi pomohlo v tréningoch napredovať. Následne som to na súťažiach pretavila do kvalitných výkonov. Držala som si konzistentnú úroveň výkonov, podarilo sa mi bežať v silnej konkurencii na rôznych zahraničných mítingoch a dostala som šancu reprezentovať Slovensko na dvoch vrcholných podujatiach. Veľmi ma potešila bronzová medaila z Európskych hier, kde sa súťažilo v netradičnom formáte, takisto výkony pod dve minúty, no najmä septembrový osobný rekord 1:58,78, ktorým som sa kvalifikovala na olympijské hry v Paríži. K úplnej spokojnosti mi chýbali azda len postupy do finále na halových ME v Istanbule a do semifinále na MS v Budapešti. Napriek tomu však nemôžem povedať, že by som prežívala v sezóne veľké sklamania. Môj cieľ v nasledujúcej sezóne je výkonnostne nadviazať na to, čo som v tejto sezóne začala. Samozrejme, dôležité bude opäť ostať zdravá a absolvovať kvalitnú prípravu,“ povedala Gabriela Gajanová.

paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV