Športové aktuality
5 min. čítania

Atletika, tanec a gymnastika na ľade: Pre Emu Doboszovú je krasokorčuľovanie životným štýlom

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Ema Doboszová si krasokorčuľovanie zamilovala hneď od prvých chvíľ na ľade. Venuje sa mu od piatich rokov. Odvtedy na sebe usilovne pracuje a snaží sa zlepšovať. „Krasokorčuľovanie nie je pre mňa iba športom, každým rokom sa stáva viac a viac životným štýlom,“ hovorí finalistka grantového projektu Ukáž sa!

Pomôžte spolu s nami mladým talentom a darujte 2% z dane Nadácii SOŠ

Chcem pomôcť

Ku krasokorčuľovaniu ju priviedli rodičia. Išlo jej to a bavilo ju to, a preto sa rozhodla na tréningy dochádzať pravidelne. „To, aký je krasokorčuľovanie krásny šport a čo naozaj pre mňa znamená, som si začala naplno uvedomovať až keď som bola staršia,“ hovorí rodáčka zo Žiliny. Dnes je dvojnásobnou víťazkou Slovenského pohára, trojnásobná majsterka Slovenska vo svojej kategórii a má za sebou aj účasť na Európskom olympijskom festivale mládeže 2019 v Sarajeve a na majstrovstvách Európy 2020.

Projekt Ukáž sa! sa mi celkovo veľmi páčil. Bola to príjemná príležitosť na zviditeľnenie sa a na získanie finančnej podpory. Podľa môjho názoru je veľmi potrebné podporovať mladé talenty. Predsa len, šport nie je lacný špás. Myslím si, že by to niektoré deti aj motivovalo pracovať na sebe viac, pretože by videli nejakú odozvu a cítili podporu od svojej krajiny. Ema Doboszová o grantovom projekte Nadácie SOŠV Ukáž sa

Atletika, tanec a gymnastika na ľade

Krasokorčuliar musí byť naozaj zdatný vo viacerých smeroch. Zosúladiť náročné pohyby na ľade, predviesť čistú jazdu a pôsobiť pri tom elegantne – to dá naozaj zabrať. Svoje o tom vie aj Ema. „ Je to atletika, tanec a gymnastika na ľade - je potrebná dobrá kondícia, korčuliar potrebuje mať dostatočne silné nohy na to, aby mohol skákať trojité, prípadne štvorité skoky, ale nesmie byť príliš ťažký, musí počuť hudbu a vedieť sa do nej hýbať,“ hovorí mladá športovkyňa.

Skoré ranné tréningy, náročná fyzická príprava a do toho školské povinnosti... Nič z toho nie je pre mladého športovca jednoduché. Ema to podľa jej vlastných slov zvláda pomerne dobre.Každý športovec zvláda záťaž inak, ale rovnako, ako sa dá pracovať na fyzickej kondícii, tak sa dá pracovať aj s ľudskou psychikou. Priznávam ale, že nástup na prvú súťaž v tejto pandemickej dobe, keď sa takmer vôbec nesúťažilo, bol výrazne náročnejší ako obyčajne,“ vysvetľuje.

A ako je to so školou a učením? „Vždy som bola človek, ktorému záležalo na školských výsledkoch, za čo vďačím rodičom, ktorí ma odmalička viedli k poctivému vzdelávaniu. Snažím sa organizovať si čas tak, aby som sa stihla pripraviť do školy. Vedenie školy mi okrem toho vychádza v ústrety a poskytuje mi individuálny študijný plán.“

Už sa nevie dočkať návratu do súťažného kolotoča

Aj v tejto dobe stále trénuje, no v obmedzenom režime. Ako reprezentantka má so Slovenským krasokorčuliarskym zväzom uzatvorenú zmluvu o profesionálnom vykonávaní športu a práve tento dokument jej umožňuje trénovanie. Mojím najbližším cieľom je návrat do súťažného kolotoča v dobrej forme a reprezentovať Slovensko kvalitnými výkonmi pri každej príležitosti,“ odkazuje Ema.

Krasokorčuľovanie už nie je ňu iba športom, každým rokom sa stáva viac a viac životným štýlom. „Trúfnem si povedať, že mi neprinieslo nič zlé. Obohatilo môj život o skúsenosti, o výhry, ale aj prehry, vďaka ktorým sa učím a posúvam ďalej. Stretla som rôznych ľudí a navštívila krajiny, do ktorých by som sa inak možno nikdy nepozrela,“ dodáva.

Grant šiel na kostýmy aj náradie

Finalisti piateho ročníka grantového projektu Ukáž sa! propagovali počas letných mesiacov minulého roka seba a svoj šport na sociálnej sieti Instagram. Fanúšikom tak ukázali, že to so svojím športom myslia naozaj vážne. „Osobne mám z toho dobrý pocit a podľa ohlasov, ktoré mali moji sledovatelia, usudzujem, že to na začiatok nebolo zlé,“ hovorí krasokorčuliarka. „Je podstatné nad príspevkami a vyjadreniami, ktoré človek uverejňuje, stráviť nejaký čas a nepridávať ich len tak bezhlavo. Nielen preto, že z internetu už zverejnená vec nikdy nezmizne, ale aj preto, že najmä mladší diváci k takýmto ľuďom často vzhliadajú a snažia sa im byť podobní. Je dobré ukázať mladším deťom, že sa dá tráviť čas aj inak, než sedením za počítačom.“

Víťazov Ukáž sa! určovala verejnosť v internetovom hlasovaní na základe sympatií i uverejnených videí, ktoré pripravil tím SOŠV. Ema Doboszová získala 1 140 hlasov a finančný grant vo výške 1 000 eur. „Finančný grant som použila na súťažný kostým a športové náradie,“ dodáva.

Videá a príbehy všetkých finalistov sú na webovej stránke projektu www.olympic.sk/ukazsa

O projekte Ukáž sa!

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru má za sebou už 5. ročník grantového programu Ukáž sa! V tomto roku bolo pre budúce športové hviezdy (jednotlivcov a mládežnícke / juniorské športové kolektívy) od 13 do 18 rokov vyčlenených 46 000 eur. Cieľom programu je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky a elimináciu sociálnych rozdielov. Doteraz bolo prerozdelených 240-tisíc eur, ktoré pomohli k splneniu mnohých športových snov.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV