Šport a olympizmus
2 min. čítania

Maskotmi Svetových hier budú žraloci čiernoplutvoví

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Maskoti Svetových plážových hier Bli Suksma a Gek Suksma.
Foto
ANOV

Maskotmi Svetových plážových hier 2023 na Bali budú žraloci čiernoplutvoví Bli Suksma a Gek Suksma. Prezident Indonézskeho olympijského výboru Raja Sapta Oktohari predstavil dvojicu maskotov počas tohtotýždňového seminára vedúcich výprav.

Výber Bli Suksma a Gek Suksma ako maskotov hier je symbol dôležitej úlohy, ktorú morský život zohráva v kultúre a dedičstve Bali. Zároveň symbolizujú záväzok organizátorov plážových hier k udržateľnosti.

Maskoti sú pomenovaní podľa prezývok, ktoré sa v balijčine bežne používajú na označenie bratov (Bli) a sestier (Gek). Suksma je v balijčine výraz vďačnosti. Ich zámerom je predstaviť skutočného ducha pohostinnosti, ktorý je v balijskej kultúre zdôraznený.

„Bli Suksma a Gek Suksma budú v auguste vítať všetkých účastníkov na Bali a budú predstavovať zábavu a radosť z hier,“ povedal Raja Sapta Oktohari.

Žraloky čiernoplutvové sú známe ako priateľské a zvedavé tvory, ktoré si Balijčania hlboko vážia. Žijú vo vodách v okolí Indonézie. Reprezentujú bohatý morský život v okolí dejiska Plážových hier. „Pripomínajú potrebu chrániť a zachovať naše oceány pre budúce generácie. Použitím žralokov čiernoplutvových ako maskota zároveň zvýšime povedomie a podporíme úsilie o ochranu tohto druhu,“ doplnil Raja Sapta Oktohari.

V poradí druhé Svetové plážové hry sa na Bali uskutočnia od 5. do 12. augusta 2023. Zúčastní sa na nich okolo 1500 športovcov z viac ako 100 krajín.

Podujatia a športovci
paris
Ukazsa2024 Pankova

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV