Športové aktuality
2 min. čítania

Jozef Bošanský si splnil sen a vyhral SP v lukostreľbe

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Jozef Bošanský (vpravo) krátko po finále SP v Antalyi.
Foto
World Archery

Slovenský lukostrelec Jozef Bošanský sa stal prvýkrát v kariére víťazom pretekov Svetového pohára v kladkovom luku v Antalyi. V konkurencii 86 strelcov oslavoval 46-ročný Slovák najväčší úspech kariéry. Triumfom si zabezpečil aj miestenku na finále SP.

Bošanský absolvoval 15. preteky Svetového pohára v kladkovom luku v kariére. Doteraz sa na pódium nepostavil, ale v Antalyii strieľal vo vyraďovacej časti výborne a hneď z toho bola zlatá medaila. Vo veku 46 rokov sa mu splnil veľký sen vďaka strhujúcemu finálovému víťazstvu 149:148 nad americkým tínedžerom Sawyerom Sullivanom, ktorý bol tiež prvýkrát na pódiu v SP.

Jozef Bošanský strieľal vo finále veľmi dobre, s výnimkou jedného výstrelu (deviatka v treťom ende) všetky ostatné jeho šípy leteli do stredu. „Som nadšený. Cítim sa ako dieťa, keď dostane prekvapujúci darček,“ povedala bezprostredne po skončení podujatia pre Svetovú lukostreľbu slovenská mužská jednotka v kladkovom luku. „Chcel som ísť na pódium ako víťaz a zostať pozitívny. Emócie ma premohli.“

Po triumfe v Antalyi a na predošlej európskej Grand Prix v Lilleshalle sa vo svetovom renkingu posunie z 11. miesta do najlepšej desiatky. V Turecku bol v kvalifikácii dvanásty s nástrelom 709 bodov. Vo vyraďovacej fáze bol najdramatickejší jeho štvrťfinálový duel s Indom Rajatom Chauhanom, ktorý sa v šiestich endoch nerozhodol (144:144). Postupujúceho určil až rozstrel, ktorý Slovák vyhral 10:9. V semifinále potom zdolal Mohda Juwaidiho Mazukiho z Malajzie 147:145.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV