Športové aktuality
3 min. čítania

Členovia JOT medzi ocenenými športovcami Národného športového centra

Lukostrelci Kristína Drusková a Daniel Medveczky počas slávnostného oceňovania Športovec Národného športového centra 2022.
Foto
TASR/PAVEL NEUBAUER

Súčasní a bývalí členovia Juniorského olympijského tímu, ktorý zostavuje Slovenský olympijský a športový výbor a Nadácia SOŠV, Samuel Arpáš, Peter Strečanský, Lenka Tománková, Daniel Medveczky, Ema Labošová či Martin Svrček boli medzi ocenenými športovcami Národného športového centra (NŠC) za rok 2022. Celkovo ocenili v rámci podujatia Športovec NŠC v priestoroch Slovenského olympijského a športového múzea v Bratislave pätnásť športovcov a dvanásť trénerov.

Reprezentantky v stolnom tenise Ema Labošová a Tatiana Kukuľková boli medzi ocenenými v kategórii vrcholových športovcov, z vlaňajška majú na konte historický postup do štvrťfinále na MS tímov v Číne.

„Je pravda, že rok predtým sme získali s Táňou medailu na majstrovstvách Európy do 21 rokov, ale ja si oveľa viac vážim vlaňajší úspech. Hrať za tím pre mňa znamená oveľa viac. V Číne som absolvovala veľmi náročný zápas, hrala som s najlepšou hráčkou na svete, ale tréner mi veril a prispela som k úspechu rovnako ako zvyšok tímu,“ povedala k Labošová k výbornému výsledku, na ktorom sa podieľala aj Barbora Balážová. Ocenenie medzi mladými športovcami získal v rovnakej disciplíne aj reprezentant do 15 rokov Samuel Arpáš.

Barbora Mokošová
Barbora Mokošová.
Foto
TASR/PAVEL NEUBAUER

Najlepším výsledkom športovej gymnastky Barbory Mokošovej v uplynulej sezóne bolo tretie miesto na podujatí série FIG World Challenge Cup v Turecku. Na ME v Mníchove neštartovala vo viacboji - sústredila sa na bradlá, v ktorých obsadila 15. priečku. „Rok 2022 bola pre mňa horskou dráhou, išla som z extrému do extrému. Začala som s covidom, neskôr prišlo niekoľko dobrých výsledkov a potom nepríjemné zranenie. Sezónu som však ukončila tretím miestom,“ opísala uplynulú sezónu trojnásobná olympionička a líderka slovenskej reprezentácie.

Cyklista Martin Svrček získal ocenenie v kategórii mladé športové talenty. Vlani obsadil 16. miesto na MS do 23 rokov v Austrálii a v ankete Zlatý pedál bol druhý najúspešnejší po Petrovi Saganovi. „Ako 19-ročný bol najlepší Slovák na pretekoch Okolo Slovenska. Na nadchádzajúcej edícii pôjde aj so Saganom, takže sa máme na čo tešiť,“ uviedol na oceňovaní prezident Slovenského zväzu cyklistiky (SZC) Peter Privara na adresu pretekára, ktorý absolvoval v januári prvé podujatie seriálu World Tour.

„Mladých talentovaných športovcov je potrebné podchytiť už v mladom veku, rozvíjať ich schopnosti a prispieť tak ku skvalitneniu ich výkonov. Aj toto ocenenie môžu vnímať ako podporu zo strany ministerstva školstva a NŠC, ktorých hlavná priorita je prispievať k ich výkonom,“ vyhlásil na oceňovaní minister školstva, vedy, výskumu a športu Ján Horecký.

Ocenení boli i boxer Andrej Csemez, lukostrelkyňa Denisa Baránková a v rovnakom športe juniori Kristína Drusková a Daniel Medveczky či zápasníčka Zsuzsanna Molnárová s guliarom Karlom Šulom.

Boxer Andrej Csemez a jeho tréner Tomi Kid Kovács počas slávnostného oceňovania Športovec Národného športového centra 2022.
Boxer Andrej Csemez a jeho tréner Tomi Kid Kovács počas slávnostného oceňovania Športovec Národného športového centra 2022.
Foto
TASR/PAVEL NEUBAUER
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV