Športové aktuality
14 min. čítania

Čo hýbalo Slovenskom pred 30 rokmi: Nová krajina mala nových hrdinov

GABRIEL BOGDÁNYI, TOMÁŠ GROSMANN, ĽUBOMÍR SOUČEK, BORIS VANYA
Tím slovenských hokejistov, ktorý v Sheffielde vybojoval postup na ZOH v Lillehammeri.
Foto
Štartfoto/JÁN SÚKUP

Keď 1. januára 1993 vznikla Slovenská republika, športovci patrili medzi prvých vyslancov novej krajiny vo svete. A mnohí z nich robili Slovensku začerstva výbornú reklamu. Čo hýbalo športovým Slovenskom pred 30 rokmi?

Článok pôvodne vyšiel v magazíne Olympic.sk. Celý časopis si môžete stiahnuť TU.

Silvester 1992 bol pre obyvateľov krajiny medzi Dunajom a Tatrami výnimočný. Časť obyvateľov prijala rozdelenie spoločného štátu s Čechmi s rozpakmi či obavami, ale mnohí ho oslávili.

Na námestiach slovenských miest búchalo šampanské, odpaľovali sa ohňostroje a na uliciach trúbili autá s narýchlo nalepenou medzinárodnou poznávacou značkou SO, hoci tá patrila Somálsku. Na nové pomery musel rýchlo zareagovať aj šport. Nová krajina získala čoskoro nových hrdinov – úspešných športovcov.

V niektorých, najmä kolektívnych športoch, sa ešte aj týždne či mesiace po rozdelení dohrávali spoločné ligové súťaže a na vrcholných podujatiach štartovali výbery zložené z hráčov či hráčok oboch už samostatných republík. Vo väčšine individuálnych športov si pretekári od prvých dní zvykali na nový reprezentačný dres.

Azda najbizarnejšia bola situácia vo futbale.

FUTBALISTI HRALI O SENZÁCIU

Peter Dubovský v drese RČS (už po rozpade ČSFR) v kvalifikačnom zápase na MS proti Belgicku.
Peter Dubovský v drese RČS (už po rozpade ČSFR) v kvalifikačnom zápase na MS proti Belgicku.
Foto
ARCHÍV SOŠM

Československá futbalová reprezentácia si predĺžila život o 321 dní. V roku 1993 ešte dohrávala kvalifikáciu majstrovstiev sveta 1994 a nechýbalo veľa k senzácii. Na šampionáte v USA mohol štartovať tím neexistujúcej krajiny.

V roku 1993 hral pod hlavičkou RČS (Reprezentácia Česka a Slovenska). V júni zdolal v pamätnom kvalifikačnom zápase v Košiciach Rumunsko 5:2 aj vďaka hetriku Petra Dubovského a bol v hre o postup do posledného zápasu, na ktorý nastúpil 17. novembra 1993 v bruselskom Astrid Parku.

Mužstvo, ktoré viedol trénerský mág Václav Ježek s Jozefom Adamcom a Wernerom Ličkom, muselo nad Belgickom vyhrať, ale po remíze 0:0 sa z postupu tešil súper.

Hrdina košického duelu proti Rumunom Peter Dubovský podpísal v roku 1993 kontrakt so španielskym veľkoklubom Real Madrid a v nasledujúcich rokoch patril k oporám slovenskej reprezentácie. V novinárskej ankete Športovec roka 1993 skončil druhý.

ĽADOVÝ HOKEJ ZAČÍNAL V SUTERÉNE

Hokejová reprezentácia Čechov a Slovákov patrila k najúspešnejším v histórii. Nástupníctvo po nej zdedilo Česko, ktoré pokračovalo v elitnej kategórii majstrovstiev sveta. Slovensko zaradili až do C-kategórie.

Ešte skôr, než sa slovenský tím začal úspešne šplhať zo suterénu až do hokejovej obývačky, vďaka diplomatickému úsiliu dostal šancu zabojovať o účasť na ZOH 1994 v Lillehammeri. Mužstvo vedené trénerom Júliusom Šuplerom a kapitánom Petrom Šťastným vyhralo na prelome augusta a septembra 1993 kvalifikačný turnaj v anglickom Sheffielde a získalo olympijskú miestenku. „Sme na olympiáde! Bol som nesmierne šťastný a hrdý na to, koľko schopných a talentovaných hráčov na Slovensku máme,“ opísal prvé víťazné pocity Peter Šťastný vo svojej autobiografii.

Ako to vyzeralo v ďalších kolektívnych športoch?

V hádzanej sa nástupníctvo po bývalej federácii delilo. V mužoch pripadlo Česku, v ženách Slovensku. V roku 1993 však ešte štartovali na majstrovstvách sveta spoločné výbery a nepočínali si zle. Muži obsadili siedme miesto a vybojovali pre Česko, ako nástupnícku krajinu, účasť aj na ďalších MS v roku 1995. Ženám po troch prehrách v druhej fáze turnaja unikol postup do štvrťfinále a skončili na 9. priečke.

Ženský volejbalový tím ČR a SR získal na majstrovstvách Európy v Brne a Zlíne 1993 striebro, ale v kádri nebola žiadna slovenská hráčka. Spoločná reprezentácia mužov sa lúčila s medzinárodnou scénou ôsmym miestom na ME, v tíme hrala aj slovenská päťka Goga, Migra, Kravárik, Chrtiansky a Nemec.

BRONZ UMLČAL POCHYBNOSTI

Jeden z mála športov, ktorý získal nástupníctvo v roku 1993 po bývalom Československu, bol ženský basketbal. Vybojovali ho razantní funkcionári na čele s vtedajším šéfom slovenského basketbalu Jánom Hluchým. Hralo im do karát, že na OH 1992 v Barcelone bolo v 12-člennom kádri až deväť Sloveniek (Antalecová-Mačeková, Guzikiewiczová-Berková, Bieliková, Burianová-Dobrovičová, Hiráková, Chamajová, Kuklová-Chupíková, Kotočová-Janoštinová, Rázgová-Paulišincová). História dovtedy hovorila v prospech Češiek, ktoré mali bežne v reprezentácii početnú prevahu.

Bronzový tím basketbalistiek Slovenska na ME získal prvú medailu samostatného Slovenska v kolektívnom športe.
Bronzový tím basketbalistiek Slovenska na ME získal prvú medailu samostatného Slovenska v kolektívnom športe.
Foto
ARCHÍV SOŠM

Český ženský basketbal však v období rozdelenia federácie ustúpil z niekdajších pozícií, za riekou Morava nastala v reprezentácii generačná výmena. Ukázala to nielen spomenutá olympijská zostava, ale i zápasy v príprave na ME 1993. Slovensko zvíťazilo nad Českom 94:74 na Veľkej cene Česka v Strakoniciach a potom 72:59 aj na Veľkej cene Slovenska v Myjave.

Napriek týmto povzbudivým faktom však sotva niekto predpokladal, že na ME v Perugii od 8. do 13. júna 1993 obsadí nová krajina medailové miesto. Zverenky trénera Mariána Matyáša, ktorého asistent bol Boris Žbirka, však príjemne prekvapili. V B-skupine vyhrali nad Maďarskom 88:82 (44:39), Rusku podľahli iba 75:80 (33:41) a pokorili Francúzsko 70:51 (37:28). Nečakane sa stali víťazkami skupiny, ale v semifinále jasne podľahli Španielsku 55:73, hoci po 1. polčase viedli 39:35. Psychicky podlomené vysokou prehrou v záverečný deň predsa len šťastne zvíťazili v zápase o bronz 68:67 (32:39) nad Talianskom.

Basketbalistky získali historicky prvý medailový úspech Slovenska v kolektívnom športe. Pred naším tímom skončilo na zlatom stupienku Španielsko a striebornom Francúzsko. Bronz umlčal všetkých, ktorí dovtedy pochybovali o oprávnenom nástupníctve Slovenska v ženskom basketbale v súťažiach FIBA. Náš tím si vďaka tomuto úspechu vybojoval účasť na MS v Austrálii 1994, kde skončil na 5. mieste, najlepšom zo všetkých európskych krajín.

Rok 1993 priniesol i ďalší úspech: basketbalistky Ružomberka hrali prvý raz vo Final Four EPM (teraz Európska liga). V španielskej Llírii pri Valencii skončili na 4. mieste.

Bronzové basketbalistky: Iveta Hariňová, Soňa Hudecová, Anna Kotočová-Janoštinová, Irena Rajniaková, Andrea Kuklová-Chupíková, Eva Vaňová, Renáta Hiráková, Marcela Kalistová, Erika Burianová-Dobrovičová, Andrea Slosiarová, Milena Rázgová a Zuzana Vasiľková.

PROBLÉMOVÝ SUPERTALENT Z OSADY

Kulturistický supertalent a „problémista“ Adam Cibuľa.
Kulturistický supertalent a „problémista“ Adam Cibuľa.
Foto
ARCHÍV SOŠM

V roku zrodu samostatného Slovenska sa začala aj úžasná, no i kontroverziami popretkávaná kariére kulturistu Adama Cibuľu. V Budapešti, hoci mal už tesne pred tridsiatkou, sa stal premiérovo majstrom Európy do 65 kg a prišiel nevídaný športový rozlet Róma z osady pri Hnúšti.

Mnohí ho nazývali kulturistickým kráľom Európy. Právom. Šestnásť rokov po prvom triumfe na ME získal v Novom Sade v máji 2009 už piaty titul. Päť zlatých a dve strieborné – takou bilanciou sa z kontinentálneho šampionátu môže pochváliť iba málokto.

Cibuľova kariéra však bola i plná „prúserov“. V roku 1996 nestihol odlet na MS v Jordánsku, cestou na zraz sa totiž „zabudol“ na autobusovej stanici, kde popíjal s kamarátmi. Dostal za to dvojročný dištanc. V roku 1998 sa vrátil a na ME v Belehrade získal striebro. V novembri sa však nedostavil na dopingovú skúšku a „vyfasoval“ 3-ročný zákaz činnosti a vylúčili ho aj  z reprezentácie. V roku 2004 sa Cibuľa znovu vrátil a nasledovali najúspešnejšie  roky v jeho kariére. V októbri 2007 však v reprezentácii opäť vynútene skončil: pre údajný nedostatok financií prerušil prípravu na MS, hoci už mal kúpenú letenku.

Spomenutým piatym európskym zlatom sa kariéra supertalentu z rómskej osady definitívne skončila. Potom sa jeho meno objavilo v médiách len v policajnej zvodke: v marci 2017 za to, že neoprávnene odobral 396 kWh elektrickej energie  v hodnote 66 eur. Súd mu vymeral štvormesačný nepodmienečný trest, no odvolal sa a zmenili mu ho na sto hodín povinných prác.

SLOVENSKÉ VÍŤAZSTVO NA GIRO D´ITALIA

Attila Szabó.
Attila Szabó.
Foto
Ľubomír Souček

Vo februári 1993 skončil Martin Švagerko na MS v klasickom lyžovaní vo švédskom Falune v skokoch na lyžiach 35. na malom a 22. na veľkom mostíku. Nič svetoborné, avšak Ladislava Dluhoša zastihol šampionát v ešte slabšej forme, a preto sa miesto v ešte spoločnom česko-slovenskom družstve ušlo Švagerkovi. Aj vďaka nemu skončilo už neexistujúce Československo v zložení Jež, Parma, Sakala, Švagerko strieborné za Nórskom a pred Rakúskom. V ére slovenskej štátnej samostatnosti to bola historická prvá medaila Slováka na majstrovstvách sveta.

Vo Falune zaujala i bežkyňa na lyžiach Alžbeta Havrančíková. Na 30 km voľne skončila piata! O takomto umiestení sa slovenským bežcom či bežkyniam môže v súčasnosti len snívať. Nik totiž nedosahuje výkonnosť ani len na to, aby mohol pravidelne štartovať vo Svetovom pohári.

Víťazka Giro d´Italia Lenka Ilavská.
Víťazka Giro d´Italia Lenka Ilavská.
Foto
ARCHÍV SOŠM

V prvom roku samostatnosti sa slovenský šport nemohol pýšiť výraznými výsledkami v individuálnych olympijských športoch či disciplínach. To sa odrazilo aj na konci roka v tradičnej ankete Športovec roka. Kajakárovi Attilovi Szabóovi v nej stačil na tretiu priečku bronz v K1 na neolympijskej desaťtisícke na MS v Kodani, pričom od zlatého Dána Nielsena ho delilo iba 2,34 s.

Vladimír Vala s Jaroslavom Slučikom získali na MS v zjazde na divokej vode vo Val di Sole striebro (v ankete 6. miesto) a ním „odpálili“ svoju neskutočnú medailovú zbierku. Celkovo si vybojovali na MS 11 zlatých, 6 v individuálnych disciplínach, 5 v hliadkach.

Športoví fanúšikovia na Slovensku v roku 1993 pozorne sledovali i vystúpenia Jaroslava Katriňáka na MS v endure v triede do 500 ccm 4T, ktorý si napokon vybojoval bronz, a veľký ohlas mal aj triumf cyklistky Lenky Ilavskej v ženskej verzii prestížnych pretekov Giro d´Italia.

ŠPORTOVEC ROKA 1993

Výsledky novinárskej ankety - jednotlivci: 1. Martina Moravcová, plávanie, 2. Peter Dubovský, futbal, 3. Attila Szabó, rýchlostná kanoistika, 4. Adam Cibuľa, kulturistika, 5. Peter Šťastný, ľadový hokej, 6. Vladimír ValaJaroslav Slúčik, vodný zjazd, 7. Jaroslav Katriňák, motorizmus, 8. Martin Švagerko, skoky na lyžiach, 9. Lenka Ilavská, cyklistika, 10. Alžbeta Havrančíková, beh na lyžiach, kolektívy: 1. družstvo basketbalistiek slovenska, 2. družstvo Slovenska v ľadovom hokeji, 3. hliadka vodných slalomárov SR 3xC2.

ZROD PLAVECKEJ HVIEZDY

V januári 1993 oslávila piešťanská rodáčka 17. narodeniny a o rok neskôr ju vyhlásili za celkom prvú Športovkyňu roka v samostatnej Slovenskej republike. V Martine Moravcovej, ktorá bola na OH 1992 v Barcelone najmladšou členkou výpravy, sa v roku 1993 zrodila hviezda, ktorej jas neskôr dostal až svetový rozmer.

V marci na majstrovstvách Slovenska v krátkom bazéne v Martine získala sólové tituly v 10 disciplínach a pridala tri medaily v štafetách, čo jasne naznačilo jej obrovský apetít.

V máji na Luxair Trophy v belgickom Bastogne vyhrala všetkých päť svojich disciplín.

V zimnej sezóne v krátkom bazéne bola deviata vo svetových tabuľkách na 100 m voľný spôsob, čo začalo byť zaujímavé.

Potom už v dlhom bazéne nadviazala sériou triumfov a dovedna siedmimi slovenskými rekordmi na mítingoch v Remeši, Canet a v Monte Carle. Na júnovej Veľkej cene Slovenska v Bratislave vo víťaznej sérii pokračovala. Na augustových ME v 50 m bazéne v Sheffielde to Moravcová „rozbalila“ naplno. Štart hneď v úvodnej disciplíne – na 100 m voľný spôsob – v slovenskom rekorde 55,97 s premenila v striebro! V európskom rekorde ju predstihla len vtedy nedostižná Nemka Franziska van Almsicková.

Martina Moravcová začala v roku 1993 svoju púť medzi svetové plavecké hviezdy.
Martina Moravcová začala v roku 1993 svoju púť medzi svetové plavecké hviezdy.
Foto
ŠTARTFOTO/JÁN SÚKUP

„Neverila som, že z toho môže byť striebro. Najprv som si aj v cieli myslela, že som buď tretia alebo štvrtá. Keď zasvietilo na tabuli, že som druhá, v prvej chvíli som tomu nedokázala uveriť,“ vyznávala sa. Zo Slovákov pred ňou získali európsku plaveckú medailu len raz Pavol Steiner, a potom len neskorší emigranti – dvakrát Miloslav Roľko a raz Marcel Géry.

Aj štarty v ďalších troch disciplínach premenila Moravcová v postup do A-finále. Na krauliarskej dvojstovke skončila piata, na 100 m motýlik siedma a na 50 m v. sp. šiesta. Po európskom šampionáte bolo jasné, že v piešťanskom bazéne vyrástol náš obrovský plavecký prísľub do budúcnosti. Potvrdila to aj na decembrových majstrovstvách sveta v krátkom bazéne v Palme de Mallorca štvrtými miestami na krauliarskej stovke aj dvojstovke a siedmym na polohovej dvojstovke. Vo všetkých troch disciplínach po dva razy zlepšila vlastné slovenské rekordy. V novinárskej ankete Športovec roka 1993 jej všetky spomenuté úspechy vyniesli jednoznačne prvé miesto.

ŠAMPIÓNOV NEČAKANÝ NÁVRAT

V kráľovnej športov v prvom roku samostatnosti najviac rezonovalo ôsme miesto chodca Igora Kollára na 20 km na MS v Stuttgarte, ale ešte väčšiu pozornosť pútal iný chodec – Jozef Pribilinec. Olympijský víťaz na dvadsiatke zo Soulu 1988 sa po päťročnej pauze vrátil do súťažného kolotoča. V Kristových rokoch...

Po slávnom víťazstve sa Pribilincova kariéra zasekla. Dlhodobo ho trápilo koleno a on sa rozhodol predčasne ukončiť kariéru. Bez súťažného adrenalínu vydržal jeden olympijský cyklus...

Už na jeseň 1992 sa objavili prvé šumy, že šampión chystá návrat. Všetko nasvedčovalo tomu, že Pribilinec to s come-backom myslí vážne. Trénoval podľa vlastných plánov, v príprave mu pomáhal najmä šéf dopravnej polície v Žiari nad Hronom Jozef Senko – ako mentálna opora, aby dlhé tréningové kilometre „nehltal“ úplne sám.

Pred veľkou premiérou chystanou na 34. ročník mítingu P-T-S sa najprv otestoval na 5 km v Hlohovci a o šesť dní 22. mája 1993 v Borskom Mikuláši, kde v rokoch 1980 – 1985 na Záhoráckej dvadsiatke šesťkrát za sebou zvíťazil.

Jozef Pribilinec na bratislavskom mítingu P – T – S 1993.
Jozef Pribilinec na bratislavskom mítingu P – T – S 1993.
Foto
ARCHÍV SOŠM

Pribilinec sa chcel pôvodne tiež len otestovať, no napokon vyhral – siedmy raz! „Plán bol naozaj odšliapať iba 10 km, prípadne pridať dva až štyri, a potom odstúpiť,“ tvrdil rodák z Kopernice. Na 10. kilometri bol druhý, 23 sekúnd za Pavlom Blažekom, na 12. už viedol a každý čakal, kedy zíde z trate. Nezišiel. Šliapal ako hodinky a zastavil sa až v cieli – čas 1:23:06 h. O 34 sekúnd za ním došiel Štefan Malík a s takmer minútovou stratou Blažek. „Po 14. kilometri som sa rozhodol, že zabojujem o víťazstvo. Bol by hriech nevyužiť ideálne počasie a najmä pohodu, v akej sa mi išlo,“ zdôvodnil Pribilinec nečakanú zmenu plánu. „Záhorácka lekcia Pribilinca“ – hlásal titulok SME. „Šokujúca Pribilincova predpremiéra!“ – nadchýnala sa Pravda.

Práve borskomikulášsky výkon chodeckej hviezde neskôr zabezpečil voľnú kartu do Štuttgartu. Ešte pred tretím štartom na MS však absolvoval 1. júna preteky na 5000 m na P-T-S. Podobne ako v roku 1988 na 10 000 m, zvíťazil aj teraz na polovičnej trati (19:31,12).

Kým olympijské zlato a ďalšie cenné kovy získal v drese Československa, na MS 1993 reprezentoval prvý raz Slovensko. V Stuttgarte v auguste 1993 však nezopakoval Stuttgart 1986. Došiel 17. za 1:26:11 h, bol o 6:15 min pomalší ako na OH v Soule. Pre človeka s ambíciami ako Pribilinec žalostne málo...

Rok 1993 i svoju atletickú kariéru ukončil ako slovenská tabuľková štvorka na 20 km za Kollárom, Blažekom a Záhončíkom. „Návrat vôbec neľutujem! Fyzicky aj psychicky som sa cítil oddýchnutý, lenže to, o čom som si myslel, že je už zažehnané, sa vynorilo znova. Problémy s kolenom, žiaľ, prekazili moje plány. Keď lekári zistili, o čo ide, vedel som, že teraz je to už definitívny koniec kariéry,“ spomínal Jozef Pribilinec s odstupom rokov.

Tagy
paris
Ukazsa2024 Pankova

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV