Športové aktuality
Mumbaí
10 min. čítania

Do programu OH 2028 pribudnú softbal/bejzbal, kriket, lakros, flag futbal a squash, veľa diskusií o ZOH

(sou, TASR)
Ilustračné foto.
Foto
MOV

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v pondelok, druhý deň svojho 141. zasadnutia v indickom Mumbaí (Bombaj) schválil návrh exekutívy MOV a do programu olympijských hier 2028 v Los Angeles (LA28) schválil zaradenie piatich dodatočných športov. Hlasovanie o zaradení softbalu (pre ženy), resp. bejzbalu (pre mužov), kriketu, lakrosu, flag futbalu a squashu bolo spoločné. Ich zaradenie platí len pre túto jednu edíciu olympijských hier.

„Výber týchto piatich nových športov je v súlade s americkou športovou kultúrou. Predstaví ikonické americké športy svetu a zároveň prinesie medzinárodné športy do Spojených štátov. Tieto športy urobia olympijské hry LA28 jedinečnými. Ich začlenenie umožní olympijskému hnutiu zapojiť sa do nových športových a fanúšikovských komunít v USA a na celom svete,“ povedal po schválení návrhu exekutívy prezident MOV Thomas Bach.

„Sme nadšení, že sa môžeme pustiť do prevratnej spolupráce s hlavnými profesionálnymi ligami, ktorá odomkne obrovské príležitosti na rozšírenie olympijského a paralympijského príbehu a zaujme nové publikum,“ vyhlásil v reakcii na rozhodnutie prezident LA28 Casey Wasserman.

Zasadnutie MOV tiež podporilo odporúčania exekutívy MOV týkajúce sa štatútu moderného päťboja a vzpierania, ktoré neboli súčasťou pôvodného športového programu pre LA28. Oba tradičné olympijské športy v programe OH 2028 napokon budú.

Viac o téme nových športov v programe OH 2028, ako aj o situácii okolo moderného päťboja, vzpierania, ale aj boxu, ktorého olympijskú budúcnosť je stále neistá:

Stručne informujeme o ďalších významných bodoch zo 141. zasadnutia MOV.

O PRIDELENÍ ZOH 2030 A 2034 SA ROZHODNE NA BUDÚCI ROK

Už v nedeľu sme informovali, že členovia MOV podporili súbežné pridelenie usporiadateľského práva na zimné olympijské a paralympijské hry v rokoch 2030 aj 2034. MOV tým zopakuje prax, ktorá sa realizovala pri súbežnej voľbe dejísk olympijských a paralympijských hier v roku 2024 (Paríž) aj 2028 (Los Angeles).

MOV následne schválil, že o dejiskách ZOH 2030 aj 2034 sa rozhodne na budúci rok. Komisia MOV pre budúce hostenie hier plénu predloží návrh preferovaných kandidátov, ktorých musí schváliť zasadnutie MOV v predvečer OH v júli 2024 v Paríži.

O usporiadanie ZOH 2030 zatiaľ prejavili záujem Francúzsko, Švajčiarsko a Švédsko. ZOH 2034 chcú usporiadať v americkom Salt Lake City, ktoré hostilo ZOH 2002. Komisia MOV pre budúce hostenie hier začne diskusie s uchádzačmi už na budúci mesiac.

V prípade záujmu Francúzska existuje komplikácia v tom, že podľa platných pravidiel Olympijskej charty nemôže byť kandidát z krajiny, hostiacej zasadnutie MOV, na ktorom sa má hlasovať o dejisku hier.

OBAVY O BUDÚCNOSŤ ZIMNÝCH OLYMPIJSKÝCH HIER

Správa nového predsedu komisie MOV pre budúce hostenie hier Karla Stossa, predložená zasadnutiu MOV, upozorňuje na neblahý dopad klimatických zmien na zimné športy. To znamená aj riziká pre budúcnosť zimných olympijských hier.

„Zatiaľ čo sa chystáme na budúci rok osláviť storočnicu vzniku ZOH, čelíme veľkým výzvam. Náš cieľ je zaručiť, aby sme aj v budúcnosti mohli organizovať úspešné zimné hry,“ povedal v Mumbaí Stoss a dodal: „Súbežné pridelenie ZOH 2030 aj 2034 nám poskytne istotu, že do roku 2034 sa ZOH budú konať v miestach s vyhovujúcimi teplotnými podmienkami a so solídnou tradíciou v zimných športoch. MOV to zároveň umožní získať čas zaoberať sa dlhodobou budúcnosťou ZOH.“

Prezident MOV Thomas Bach v tejto súvislosti už v piatok po skončení zasadnutia exekutívy MOV upozornil, že v súčasnosti je na svete len 15 krajín (dve v Amerike, osem v Európe a päť v Ázii), v ktorých by bolo možné usporiadať ZOH pri rešpektovaní požiadavky využívať predovšetkým už existujúce športoviská a s dostatočne nízkymi zimnými teplotami. MOV podľa analýz predpokladá, že v roku 2040 bude takých krajín už len desať! „Musíme sa veľmi rýchlo zaoberať dopadom klimatických zmien na zimné športy,“ povedal Bach.

Predpokladá sa, že diskusie o budúcnosti ZOH sa v rámci komisie MOV pre budúce hostenie hier budú točiť aj okolo myšlienky rotácie niekoľkých budúcich hostiteľských miest zimných hier. Zníženie nákladov môže zahŕňať aj usporiadanie olympijských súťaží zároveň v rôznych krajinách či regiónoch, prípadne v niektorých športoch aj spojenie súťaží ZOH s majstrovstvami sveta.

RUSKÍ ŠPORTOVCI BY MOHLI DOSTAŤ PRIAME POZVÁNKY NA OH 2024

Napriek tomu, že exekutíva MOV minulý týždeň s okamžitou platnosťou suspendovala Ruský olympijský výbor (ROV) za to, že športové organizácie z okupovanej východnej časti Ukrajiny nelegálne začlenil do svojich štruktúr, prezident MOV vyhlásil, že toto rozhodnutie nebude mať žiadny vplyv na rozhodnutie týkajúce sa štartu Rusov v Paríži pod tzv. neutrálnou vlajkou.

MOV zvažuje, že na hry priamo pozýval kvalifikovaných ruských športovcov. Zrejme by sa niečo podobné malo týkať aj bieloruských športovcov (Bielorusko poskytlo svoje územie na ruské útoky proti Ukrajine), aj keď v správach z Mumbaí Bielorusov v tejto súvislosti neuvádzajú.

„Pôjde o priame pozvánky, ktoré budeme riešiť s medzinárodnými federáciami a v prípade potreby aj s príslušnými národnými federáciami,“ povedal Thomas Bach na tlačovej konferencii. Prezident zopakoval súčasné stanovisko MOV, ktorý uviedol, že organizácia „netrestá ani nesankcionuje športovcov za činy predstaviteľov ich športov alebo vlády“.

RASTÚCA POLITIZÁCIA ŠPORTU PREDSTAVUJE PROBLÉM

Šéfka komisie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) pre výber organizátorov hier olympiády Kolinda Grabarová-Kitarovičová na zasadnutí označila za problém rastúcu politizáciu športu. „Sme svedkami čím ďalej väčších vládnych obmedzení ohľadom účasti športovcov na medzinárodných podujatiach," citovala bývalú chorvátsku prezidentku agentúra AP.

MOV upozornil, že krajiny, ktoré v minulosti vylúčili zahraničných športovcov zo svojich podujatí z politických dôvodov, môžu mať problém v prípade záujmu o organizáciu olympijských hier. „Komisia musí vziať do úvahy akékoľvek porušenie Olympijskej charty v každej fáze tejto diskusie," povedala Grabarová-Kitarovičová.

Hoci v tejto súvislosti nebola menovaná žiadna krajina, komentátori pripomínajú, že sa to môže týkať dvoch krajín, ktoré už avizovali záujem o usporiadanie OH v roku 2036. Poľsko ako hostiteľ Európskych hier 2023 v Krakove-Malopoľsku zakázalo na podujatí účasť ruských a bieloruských športovcov. Indonézii zase Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) odobrala organizáciu tohtoročných MS hráčov do 20 rokov, pretože táto moslimská krajina odmietla účasť Izraela.

Organizátora OH 2036 vyberú v roku 2026 alebo 2027. Tento proces bude historicky druhý podľa tzv. Novej normy MOV. Tá zamedzila verejné kampanr. Uchádzači o usporiadanie OH podľa Novej normy spolupracujú s príslušnou komisiou MOV a najvhodnejšieho kandidáta predstaví zasadnutiu exekutíva MOV. Tak to bolo premiérovo v prípade výberu hostiteľa OH 2032, ktorým sa stalo austrálske Brisbane.

SÚŤAŽE ZOH 2026 V MILÁNE A CORTINE D´AMPEZZO BUDÚ AJ V CUDZINE

Talianski organizátori ZOH 2026 v Miláne a Cortine d´Ampezzo hlavne z finančných dôvodov už viackrát revidovali pôvodné plány na výstavbu olympijských športovísk, vrátane výstavby nových.

Už pôvodný projekt množstva dejísk súťaží ZOH 2026 rozložených na obrovskej ploche s najväčšou vzdialenosťou presahujúcou 500 kilometrov (!) a navyše aj s rozdielnymi dejiskami otváracieho a záverečného ceremoniálu hier (Miláno, resp. Verona) predstavoval „najrozťahanejší“ koncept v histórii ZOH. V Mumbaí však oficiálne odznela informácia, že dokonca využijú aj existujúce športovisko v inej krajine.

Prezident organizačného výboru Miláno-Cortina 2026 Giovanni Malagó na zasadnutí MOV oznámil, že súťaže v sánkovaní, boboch a v skeletone sa uskutočnia mimo Talianska.

Pôvodne sa mali konať na novo vybudovanom tobogane v Cortine d´Ampezzo, ktorý mal vyrásť na mieste pôvodného toboganu s menom legendárneho talianskeho bobistu Eugenia Montiho. Lenže žiadna firma sa neprihlásila do tendra na túto stavbu, navyše silnejúca opozícia proti pôvodnému návrhu poukazovala na environmentálne aj finančné problémy projektu, ako aj na nedostatočný čas na postavenie toboganu.

Možnosť hostiť súťaže ZOH 2026 v sánkovaní, boboch a skeletone už dávnejšie ponúkol rakúsky Innsbruck. Na dráhe v neďalekom Iglse sa konali sánkárské a bobové súťaže ZOH 1964 aj 1976, ako aj súťaže ZOH mládeže 2012. Hoci Igls zatiaľ nebol oficiálne schválený, výber tohto toboganu na olympijské súťaže vyzerá ako veľmi pravdepodobný.

Predsedníčka koordinačnej komisie MOV pre ZOH 2026 Kristin Kloster Aasenová v Mumbaí ocenila, že Taliani sa napokon rozhodli pre dejisko súťaží v ľadovom koryte v zahraničí. A to nielen z vyššie uvedených dôvodov, ale aj preto, lebo neskoršie využitie pôvodne plánovaného toboganu v Cortine d´Ampezzo by bolo neisté.

Aasenová pripomenula, že podľa reformného dokumentu MOV Agenda 2020 by sa na hry nemali stavať žiadne trvalé športoviská, pokiaľ nie je predložený udržateľný plán ich neskoršieho dlhodobého využívania.

Ako uvádza portál Inside the Games, uskutočnenie súťaží ZOH na pôde dvoch krajín bude mať v prípade zimných hier od ich premiéry v Chamonix 1924 absolútnu premiéru.

Na hrách olympiád došlo k niečomu podobnému dvakrát. Premiérovo na OH 1920 v Antverpách, kde vzhľadom na spory okolo vytýčenia trasy jachtárskych súťaží došlo k presunu tohto športu z belgického Oostende do holandského Amsterdamu. Druhý prípad je oveľa známejší a týka sa OH 1956 v Melbourne. Vzhľadom na veľmi prísne austrálske predpisy na dovoz koní a následnú dlhú karanténu sa vtedy rozhodlo o uskutočnení jazdeckých súťaží v švédskom Štokholme. Tie sa konali v úplne inom termíne ako ostatné súťaže ZOH.

COVENTRYOVÁ NOVÁ VICEPREZIDENTKA MOV

Záver druhého 141. zasadnutia MOV patril voľbám. Za novú viceprezidentku MOV na štyri roky bola zvolená plavecká olympijská šampiónka zo Zimbabwe Kirsty Coventryová, ktorá predtým bola členkou exekutívy v rokoch 2018 – 2021 z pozície predsedníčky komisie športovcov MOV. Funkcie sa vzdala vzhľadom na materstvo. V exekutíve nahradí marockú olympijskú víťazku v atletike Nawal El-Moutawakelovú, ktorej vypršal štvorročný mandát.

Za nového člena exekutívy MOV bol zvolený jordánsky princ Faisal Al-Husajn. Sedem doterajších členov MOV – Nawal El-Moutawakelová, monacké knieža Albert II., Ukrajinec Valerij Borzov, veľkovojvoda Luxemburský, Švédka Gunilla Lindbergová, Pakistanec Sijed Šahid Ali a Srb Nenad Lalovič – má predĺžené členstvo o ďalších osem rokov. Dvom doterajším členom MOV – Gerardovi Wertheinovi z Argentíny a Luísovi Mejiovi Oviedovi z Dominikánskej republiky – po tohtoročnom dovŕšení vekového limitu 70 rokov predĺžili ich mandát o štyri roky až do roku 2029.

paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV