Športové aktuality
Mumbaí
7 min. čítania

Exekutíva MOV navrhuje do programu OH 2028 päť dodatočných športov

Po organizátoroch OH 2020 v Tokiu si mužský bejzbal (a s ním aj ženský softbal) vybrali aj organizátori OH 2028 v Los Angeles.
Foto
IWGA

V indickom Mumbaí v piatok druhý deň zasadala exekutíva Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Predovšetkým sa zaoberala športovým programom olympijských hier 2028 v Los Angeles. V poradí 141. zasadnutiu MOV, ktoré bude v Mumbaí rokovať 15. – 17. októbra, exekutíva predloží návrh na zaradenie týchto piatich dodatočných športov do programu OH 2028 – bejzbalu/softbalu, kriketu, flag futbalu, lakrosu a squashu. Týchto päť športov si zo širšej ponuky vybrali samotní organizátori OH 2028 a posúdila ich komisia MOV pre olympijský program.

Pokiaľ ide o odvetvia, resp. disciplíny na OH 2028, exekutíva MOV (toto jej výlučne v jej kompetencii) schválila v porovnaní s OH 2024 v Paríži zmeny len vo veslovaní. Namiesto súťaží dvojskifov ľahkých váh mužov i žien budú mať olympijskú premiéru súťaže v plážových šprintérskych disciplínach. Súťažiaci v plážovom veslovaní budú zdieľať športovisko s niektorým iným športom.

Exekutíva sa zaoberala aj aktuálnou situáciou v troch tradičných olympijských športov, ktoré v pôvodnom programe OH 2028 z rôznych dôvodov nefigurovali. Ide o box, moderný päťboj a vzpieranie. Medzinárodným federáciám týchto športov exekutíva MOV vo februári 2022 poskytla zhruba poldruha roka na vyriešenie ich problémov. V prípade moderného päťboja a vzpierania exekutíva MOV odporúča ich zaradenie do programu OH 2028, ale rozhodnutie o zaradení boxu je pozastavené.

Päť nových športov platí len pre OH 2028

Je maximálne pravdepodobné, že zasadnutie MOV schváli zaradenie všetkých piatich dodatočných športov do programu OH v Los Angeles (LA). Treba však povedať, že v každom prípade sa to bude týkať len tejto jednej edície hier. Je zaujímavé, že s výnimkou flag fotbalu ide o hry buď s raketami, alebo s pálkami.

Pri návrhu na zaradenie piatich športov komisia MOV pre olympijský program zvažovala najmä ich popularitu v USA aj celosvetovo (napríklad kriket je najpopulárnejší šport v najľudnatejšej krajine sveta Indii), plus využitie existujúcich zariadení, ktoré zahŕňajú širokú škálu športových komunít v USA aj na celom svete, ako aj zabezpečenie rodovej rovnosti.

Kriket sa do olympijského programu vráti po 128 rokoch. V najľudnatejšej krajine sveta Indii, ktorá v Mumbaí hostí 141. zasadnutie MOV, je to najpopulárnejší šport.
Kriket sa do olympijského programu vráti po 128 rokoch. V najľudnatejšej krajine sveta Indii, ktorá v Mumbaí hostí 141. zasadnutie MOV, je to najpopulárnejší šport.
Foto
Envato

Ako prví mali možnosť doplnenia dodatočných športov organizátori OH 2020 v Tokiu, ktorí si vybrali bejzbal/softbal, skejtbording, surfing, športové lezenie a karate. Na OH 2024 v Paríži budú mať rovnaký status tri z nich – športové lezenie, skejtbording a surfing. Ako štvrtý šport si Francúzi vybrali brejking a možnosť zaradenia piateho prekvapujúco nevyužili. V programe LA 2028 sa neobjaví ani jeden z týchto štyroch športov, ktoré budú v Paríži.

„Výber týchto piatich nových športov je v súlade s americkou športovou kultúrou. Predstaví ikonické americké športy svetu a zároveň prinesie medzinárodné športy do Spojených štátov. Tieto športy urobia olympijské hry LA28 jedinečnými. Ich začlenenie umožní olympijskému hnutiu zapojiť sa do nových športových a fanúšikovských komunít v USA a na celom svete," povedal na margo rozhodnutia exekutívy prezident MOV Thomas Bach.

Len flag futbal a squash úplnými olympijskými nováčikmi

Pokiaľ ide o päť dodatočných športov v programe OH v Los Angeles, úplnými olympijskými nováčikmi budú len dva z nich – flag futbal (čo je „soft“ verzia amerického futbalu) a squash.ä

Flag futbal je "soft" verziou amerického futbalu.
Flag futbal je "soft" verziou amerického futbalu.
Foto
IWGA

Kriket bol v programe OH už v Paríži 1900, odvtedy sa doň nedostal. V LA 2028 sa mužský aj ženský turnaj bude hrať vo formáte T20. Kriket má viac ako 2,5 miliardy fanúšikov po celom svete a predstavuje neoceniteľnú príležitosť na spoluprácu s novými krajinami a komunitami vrátane rastúcej indickej komunity v USA.

V lakrose sa súťažilo na OH 1904 v St. Louis a na OH 1908 v Londýne. Lakros vytvorili pôvodní obyvatelia Severnej Ameriky. Jeho zaradenie na OH 2028 by poskytlo jedinečnú príležitosť spojiť severoamerické dedičstvo tejto hry s jej rastúcou príťažlivosťou pre mládež. Lakros zažíva obrovský rozvoj v USA aj vo svete, pričom štyri kontinenty sú zastúpené v top 10 svetového rebríčka.

Bejzbal pre mužov, resp. softbal pre ženy majú spoločnú medzinárodnú konfederáciu WBSC, preto sa z olympijského pohľadu považujú za jeden šport. Bejzbal bol už na OH 1912 v Štokholme ukážkovým športom. Riadnou súčasťou olympijského programu bol v rokoch 1992 – 2008 a potom znovu až v Tokiu 2020. Softbal debutoval v Atlante 1996 a potom bol jeho olympijský osud rovnaký ako v prípade jeho „väčšieho brata“.

V tlačovej správe MOV o rozhodnutí exekutívy organizácie sa uvádza, že bejzbal má v USA druhú najvyššiu zapojenosť mládeže s približne 2,2 miliónmi mladých účastníkov súťaží (vo veku 13-17 rokov), zatiaľ čo softbal figuruje medzi piatimi najpopulárnejšími stredoškolskými športmi pre dievčatá.

Pokiaľ ide o flag futbal, vo viac ako 100 krajinách sa mu na súťažnej úrovni venuje okolo 20 miliónov a hráčok. Treba povedať, že americký futbal, s ktorým je „príbuzný“, predstavuje v USA najpopulárnejší šport. Flag futbal v krajine predstavuje obrovské lákadlo pre deti vo veku 6 – 12 rokov a rýchlo napreduje aj v zahraničí.

Squash je celosvetovo rozšírený šport. V prvej desiatke svetového rebríčka mužov sú hráči zo štyroch kontinentov. V posledných rokoch záujem oň v USA raketovo rastie. Medzi rokmi 2015 – 2019 sa v USA počet jeho aktívnych hráčov zvýšil o 87 percent.

Squash bude mať v Los Angeles 2028 olympijskú premiéru.
Squash bude mať v Los Angeles 2028 olympijskú premiéru.
Foto
IWGA

Box je stále v ohrození, moderný päťboj a vzpieranie v LA budú

Tri tradičné olympijské športy sa v poslednom období triasli o svoju olympijskú budúcnosť. V prípade moderného päťboja a vzpierania bola ich hrozba vyradenia z olympijského programu v Mumbaí predbežne zažehnaná, ale s boxom je to inak.

V dôsledku dlhodobej série škandálov a afér exekutíva MOV v tomto roku odobrala Medzinárodnej boxerskej asociácii (IBA) uznanie. A vzhľadom na to, že MOV neuznal iný riadiaci orgán olympijského boxu, je akékoľvek rozhodnutie o zaradení boxu do športového programu LA28 pozastavené. Na OH 2024 v Paríži takisto ako na OH 2020 (2021) v Tokiu sa olympijské boxerské turnaje uskutočnia pod správou MOV.

Moderný päťboj si svoju olympijskú existenciu zachránil tým, že jeho medzinárodná federácia UIPM s cieľom znížiť náklady aj zložitosť usporiadania súťaží nahradila jazdeckú časť súťaže pretekmi na prekážkovej dráhe. V stanovisku exekutívy MOV sa uvádza, že bez tejto zmeny by moderný päťboj do programu OH 2028 nebol zaradený. MOV od UIPM žiada pokračovať v zavádzaní potrebných zmien v riadení a modernizovať organizáciu.

Vzpieranie, ktorého veľkým problémom bolo hlavne množstvo dopingových prípadov a netransparentné riadenie medzinárodnej federácie IWF, zostane v programe OH vďaka tomu, že IWF najmenej do konca roka 2028 delegovala svoj antidopingový manažment na Medzinárodnú testovaciu agentúru (ITA) a sankcionovanie na Športový arbitrážny súd (CAS). „MOV bude naďalej pozorne monitorovať účinnosť antidopingových programov pre olympijskú kvalifikáciu a olympijskú súťaž v Paríži 2024, ako aj implementáciu zmien riadenia a kultúry, ktoré prijala IWF,“ uvádza sa v stanovisku exekutívy MOV.

p24

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV