Športové aktuality
6 min. čítania

Do ZOH 2010 v kanadskom Vancouvri zostáva už len rok, otvoria ich 12. februára

Ľubomír Souček

BRATISLAVA 11. februára (SOV) - Vo štvrtok 12. februára sa začína odpočítavanie posledného roka do začiatku XXI. zimných olympijských hier 2010 v kanadskom Vancouvri, metropole provincie Britská Kolumbia. Hry sa uskutočnia od 12. do 28. februára budúceho roka.

Do ZOH 2010 v kanadskom Vancouvri zostáva už len rok, otvoria ich 12. februára

HRY OD MORA K OBLOHE

ZOH 2010 budú mať dve hlavné dejiská, vzdialené od seba 117 km: samotné zhruba dvojmiliónové (aj s aglomeráciami) veľkomesto Vancouver na pobreží Tichého oceána s pôsobivou scenériou a príjemnou klímou - a horský Whistler, tvoriaci s priľahlým Blackcombom rozlohou najväčšie lyžiarske stredisko v celej Amerike, po ktorom sa hojne preháňajú medvede. V oboch centrách budú samostatné olympijské dediny, z ktorých sú priľahlé športoviská dobre dostupné.

Pre tento nezvyčajný koncept dali organizátori ZOH 2010 svojmu projektu slogan "Sea to Sky Games", teda „Hry od mora k oblohe". V praxi to však znamená nielen malebné a nezvyčajné olympijské prostredie, ale aj veľké logistické problémy pre výpravy i pre ďalších akreditovaných účastníkov hier na čele s novinármi. Zimné olympijské hry 2010 budú totiž striktne rozdelené do dvoch samostatných centier. A tie sú od seba napriek novej diaľnici reálne vzdialené zhruba na dveapol hodiny cesty autobusom! Diaľnicu totiž stavajú v zložitom teréne (z jednej strany morský záliv, z druhej hora) a na chránenom území, čo znemožnilo, aby bola po celej dĺžke štvorprúdová.

Pre väčšinu početných výprav, medzi ktoré vďaka účasti hokejových tímov mužov aj žien bude nepochybne patriť aj slovenská, veľká vzdialenosť Vancouvru od Whistleru znamená nutnosť utvorenia dvoch de facto samostatných častí, ktorých vzájomná komunikácia bude prebiehať predovšetkým telefonicky, prípadne prostredníctvom videomostu. Je preto nereálne, že by sa napríklad hokejová časť našej výpravy, ktorú čaká hektický program vo Vancouvri, dostala do Whistleru povzbudiť našich lyžiarov či biatlonistov. A aj opačným smerom to nebude jednoduché, pretože na cestu v autobuse tam a späť si pasažieri musia rezervovať zhruba päť hodín...

ROZLOŽENIE OLYMPIJSKÝCH SÚŤAŽÍ

Vancouver bude v halách GM Place (kapacita 18 630 divákov) a UBC Thunderbird Arena (7000) hostiť hokejové turnaje mužov i žien, v Pacific Coliseu (15 586) zápolenia v short tracku i krasokorčuliarske súťaže a vo Vancouver Olympic Centre (6000) turnaje v curlingu. Vancouver ako hlavné centrum ZOH 2010 bude aj dejiskom otváracieho aj záverečného ceremoniálu hier, ktoré sa prvý raz v olympijskej histórii uskutočnia pod strechou - v gigantickej hale BC Place pre 60 000 divákov! Z vancouverských štadiónov GM Place, na ktorom hráva svoje zápasy klub NHL Canucks, existuje už dlhšie, Coliseum je renovovaný a ďalšie dve športoviská sú úplne nové.

Okrem toho bude vo Vancouvri aj jedna z dvoch olympijských dedín. Z nej sa budú športovci prepravovať aj do 16 km vzdialeného dejiska rýchlokorčuliarskych súťaží Richmondu (kapacita štadióna 8000 divákov) a do 27 km vzdialeného Cypressu, kde budú zápoliť snoubordisti a akrobatickí lyžiari (na dva dočasné štadióny sa zmestí 12 000 divákov). Ovál v Richmonde je úplne novou stavbou, trate v Cypresse sú prebudované.

Horský Whistler so 7000 obyvateľmi prichýli všetky ostatné športové súťaže ZOH 2010. Zjazdárskym centrom ZOH bude Whistler Creekside (kapacita 7600 divákov), bežeckým, skokanským aj biatlonovým Whistler Olympic Park (vzdialený 25 km od dediny, každý z troch štadiónov bude mať kapacitu 12 000 divákov) a tobogan pre boby, sánkovanie a skeleton umiestnili do The Whistler Sliding Centre (okolo trate sa zmestí 12 000 divákov), kde vybudovali najrýchlejšiu a najnebezpečnejšiu trať na svete. S výnimkou zjazdárskych tratí, ktoré prešli len miernymi úpravami, sú všetky ostatné športoviská nové. Paradoxom je, že biatlonovú strelnicu aj skokanský areál, ktorých výstavba stála desiatky miliónov dolárov, po ZOH zakonzervujú a nebudú používať...

Vo Whistleri bude aj druhá olympijská dedina, tvorená apartmánovými domami. Tá rastie na bývalom smetisku a na jej vykurovanie má slúžiť bioplyn, získaný z odpadu.

Prehľad o rozložení športovísk nájdete v priloženej mape olympijského regiónu.

FINANČNÁ KRÍZA NEOBIŠLA ANI VANCOUVER

Až donedávna prebiehali prípravy XXI. zimných olympijských hier vcelku hladko a s neporovnateľne menšími problémami, než aké sprevádzali prípravy predošlých jubilejných XX. ZOH v talianskom Turíne. Organizačnému výboru ZOH 2010 (VANOC) sa podarilo získať vysoké príjmy z marketingu a dlho sa zdalo, že trápiť ho môže len objektívny dopravný problém a prípadne nepriaznivé počasie, ktoré v oblasti Whistleru nie je ničím nezvyčajným. Viacero pretekov Svetového pohára tam v minulosti museli zrušiť. Kanaďania majú z vrtochov počasia traumu, veď inak výborne zorganizované ZOH 1988 na ich pôde v Calgary boli veľmi negatívne poznačené teplým vetrom chinookom.

Posledné mesiace však priniesli ďalší problém, s ktorým sa pôvodne nepočítalo. Celosvetová finančná a hospodárska kríza, ktorá prepukla vlani na jeseň, nepriaznivo zasiahla aj do vancouverských príprav. Viacerí obchodní partneri a sponzori VANOC sa ocitli vo vážnych finančných problémoch, niektorí dokonca museli vyhlásiť bankrot. Organizátori tak boli nedávno nútení siahnuť na rezervný fond a museli požiadať o pomoc aj vládu a parlament provincie Britská Kolumbia. Provincia im poskytla polmiliardovú pôžičku na dokončenie olympijskej dediny vo Whistleri. Navyše sa ukazuje nutnosť výrazne navýšiť rozpočet na bezpečnostné opatrenia.

VRCHOLOM BY MAL BYŤ HOKEJ, DOMA TÚŽI KANADA KONEČNE PO ZLATE

Napriek uvedeným problémom možno vo Vancouvri očakávať kvalitne pripravenú bielu olympiádu a zrejme aj s dobrou atmosférou, pretože tento región žije zimnými športmi celkove podstatne viac ako napríklad piemontský okolo Turína. Vrcholom ZOH 2010 by v každom prípade mal byť hokej, veď hokejové turnaje mužov i žien sa budú hrať v kolíske tohto športu. V meste sídli aj klub NHL Canucks, čiže tento šport v ňom má patričné zázemie. A keďže NHL počas olympiády prerušia, môžeme sa tešiť na štart všetkých hviezd z hokejovo najsilnejších krajín, ktoré budú zdravé. Po tom, čo Kanaďanom vlani pri premiére svetového šampionátu mužov na ich pôde nevyšiel útok na zlato, na olympiáde sa budú chcieť revanšovať.

K navodeniu patričnej olympijskej atmosféry v krajine rok pred ZOH určite prispel aj nedávny senzačný triumf Johna Kuceru v zjazde na svetovom šampionáte v alpskom lyžovaní vo Val d´Isére. Kanada veľmi túži po zisku zlatej olympijskej medaily na domácej pôde. Bežný človek tomu ťažko uverí, ale druhá najrozľahlejšia krajina na svete je jediná v olympijskej histórii, ktorá na OH či ZOH ako ich usporiadateľ nezískala zlato! Keď v Montreale Kanaďania hostili olympijské hry 1976, ich medailová bilancia bola 0-5-6 a v druhom prípade na ZOH 1988 v Calgary 0-2-3... Paradoxne, lepšie než doma sa kanadským športovcom darilo na cudzom území. Zmení sa na tom niečo vo Vancouvri?

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV