Športové aktuality
III. zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020
6 min. čítania

Dvanásty deň v Lausanne: Hokejistky vybojovali historický bronz!

Hokejistky vybojoval bronz.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Predposledný deň na olympiáde mládeže v Lausanne sa niesol najmä v znamení historického úspechu hokejového tímu na olympijských hrách. Slovenská reprezentácia hráčok do 16 rokov si víťazstvom nad domácim Švajčiarskom 2:1 vybojovala bronzovú medailu. Tretie vydanie zimných olympijských hier mládeže je tak z pohľadu zisku medailí doposiaľ najúspešnejšie. 

Na III. zimných olympijských hrách mládeže sme získali celkovo šesť medailí – štyri v hokeji 3x3 (dve strieborné, dve bronzové), jednu striebornú v monoboboch a jednu bronzovú v tímovom hokejom turnaji dievčat.

Slovenské hokejistky bronzové 

So Švajčiarskom sme sa v histórii olympijských hier mládeže stretli v zápase o bronz už po druhý raz. Prvýkrát pred štyrmi rokmi v Lillehammeri – prehrali sme 2:5 a na turnaji sme obsadili 4. miesto. Dnešná odveta sa nám vydarila a Švajčiarsku sme vrátili požičané. Na olympijských hrách mládeže sme víťazstvom 2:1 získali bronzovú medailu.

Mladé hokejistky si bronz „vydreli” v každej sekunde zápasu. Švajčiarky boli aktívne a bojovali rovnako ako my. „Bola to dráma do posledných sekúnd. Mysleli sme, že to najhoršie sme si prežili v zápase s Nemeckom, no stále sa to dá vystupňovať. Dievčatám sme však verili. Stále sme im prízvukovali, aby sme boli trpezlivé a dodržiavali systém… A vyšlo to!” vyjadrila k dnešnému víťazstvu pre nás hlavná trénerka tímu Gabriela Sabolová. „Na dievčatá sme veľmi hrdí. Zlepšovali sa od zápasu k zápasu, dokázali hrať systémom, ktorý sme od nich vyžadovali a vďaka tomu sme boli úspešní. Stojí za tým poctivá a trpezlivá hra. Vedeli sme, že tímová práca prinesie úspech, tak sme radi, že to vyšlo,” dodala trénerka.

Tie pocity sú neskutočné. Myslím, že sme si to zaslúžili poctivou robotou a vidím to na dobrý výkon. Dnešný zápas sa hral veľmi ťažko, boli tam isté momenty, ktoré sme mohli urobiť lepšie, ale podali sme dobrý výkon a víťazstvo sme si zaslúžili. Je to niečo neskutočné, prepísali sme históriu,” radovala sa po zápase asistentka kapitánky Zuzana Dobiašová.

Viac o bronzovom olympijskom úspechu nášho hokeja 

Lozáková a Válek s tíme s USA

Poslednou disciplínou v akrobatickom lyžovaní bola miešaná snoubordkrosovo-skiskrosová štafeta. Jakub Válek a Kayla Anna Lozáková  obsadili v miešanom tíme spolu s Američanmi Madeline Lochte-Bonovou a Theodorom McLemorom 14. miesto. Na prvej priečke sa umiestnilo Švajčiarsko, za nimi tím Ruska a Nemecka. Miešané tímy na úrovni národných olympijských výborov vznikli len v prípade, že krajina nevedela vyskladať tím zo svojich športovcov. „Včerajšie preteky boli veľmi zaujímavé a pre mňa to bola aj úplne nová skúsenosť keďže som tímovo ešte nikdy nejazdila. Boli sme spojení s Američanmi, ktorí boli na naše prekvapenie veľmi priateľskí a aj keď nám nevyšla nejaká jazda, tak z ich strany nechýbala podpora. Pred prvým štartom sme hodinu čakali pripravení, čo bolo celkom unavujúce a nakoniec sme skončili na 14. mieste,” opísala svoju dnešnú skúsenosť z pretekov Kayla Anna Lozáková. Nadšenie z novej skúsenosti neskrýval ani Jakub Válek. „Do tímu sme dostali veľmi dobrých snoubordistov z Ameriky, vďaka ktorým sme postúpili do druhého kola, v ktorom sme spojili svoje sily, aby sme postúpili do osemfinále. To nám, žiaľ, nevyšlo. Bola to skvelá skúsenosť a som rád, že sme mohli tvoriť takýto super tím USA – Slovakia,” povedal Válek.

lausanne 2020
Foto
OIS

Hanicová sa kvôli nešťastnému pádu neprebojovala do finále big air

V Leysin Park & Pipe sa dnes uskutočnila kvalifikácia snoubordovej disciplíny „big air”, v ktorej nás reprezentovala Eva Hanicová. „Počas ranného tréningu som sa cítila veľmi dobre, ale, nanešťastie, v mojej prvej jazde v kvalifikácii som nešťastne spadla, čo mi nedovoľovalo pokračovať  v druhom kole. Verila som v postup do finále, o to viac ma to mrzí,” vyjadrila sa Eva Hanicová, ktorá neskôr kvôli pádu podstúpila kontrolné vyšetrenie v nemocnici.

Eva Hanicová.
Eva Hanicová.
Foto
OIS

Bežkyňa na lyžiach Kristína Sivoková na 23. mieste, Tilesch na 39. priečke

Z bežcov na lyžiach si dnes najlepšie viedla Kristína Sivoková. V individuálnych pretekoch na 5 km obsadila 23. miesto. „Od začiatku je to moja disciplína. Vedela som, že tam dokážem spraviť výsledok keď sa nezľaknem trati a súperiek. Za silnej podpory som išla na štart nabudená. S trénerom sme zvolili taktiku, ktorá podľa môjho názoru vyšla skoro perfektne. Bohužiaľ, na poslednom kopci mi už neostali na rozdiel od poľských kolegýň sily, takže sa „pichli” predo mňa. Mrzí ma, že mi TOP 20 opäť prekĺzlo pomedzi prsty, ale som aj tak veľmi spokojná s 23. miestom,” vyjadrila sa k dnešným pretekom Kristína. Jej krajanka Timea Mazúrová skončila na 50. mieste. „Včerajšie preteky boli dosť náročné aj kvôli tomu, že sme išli dve kolá po 5 km. Chcela by som sa poďakovať trénerom a servismanom za super odvedenú robotu a všetkým, čo nás prišli povzbudiť,” povedala po pretekoch Mazúrová.  Zlatá medaila putovala do Švédska, vybojovala si ju Rosenbergová. Druhá skončila Švajčiarka Wiggerová a tretia Američanka Kramerová.

Kristína Sivoková
Kristína Sivoková
Foto
OIS

Z chlapcov sa najlepšie umiestnil Denis Tilesch, ktorý v individuálnych pretekoch na 10 km klasicky obsadil 39. miesto. „Podaril sa mi môj najlepší výsledok na olympiáde mládeže, takže som rád, že to vyšlo. Bojoval som, ako som mohol, ale súperi boli silnejší, takže teraz mi ostáva už len vrátiť sa domov a viac trénovať,” zhodnotil svoje dnešné vystúpenie Denis Tilesch. Matúš Oravec obsadil 56. priečku. „Dnešné preteky boli veľmi ťažká, trať bola náročná. Už od začiatku som sa dosť trápil, klasika nie je moja obľúbená disciplína. Ale myslím si, že som to dobjoval do konca, aj keď súperi boli veľmi silní a na lepší výsledok som si ani neškrtol,” vyjadril sa Matúš Oravec. 

Výsledky 12. súťažného dňa v Lausanne

Program 13. súťažného dňa (22. január) 

Šortrek 

10:00 - 11:15

miešaná štafeta národných olympijských výborov

Petra Rusnáková

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV