Športové aktuality
7 min. čítania

Dvojnásobná medailová radosť, bronzy pre Zuzanu Hraškovú a Ingridu Suchánkovú

Z Birminghamu PETER PAŠUTH
Ingrida Suchánková a Zuzana Hrašková s bronzovými medailami zo Svetových hier v Birminghame.
Foto
SOŠV/PETER PAŠUTH

Slovensko získalo v sobotu prvé dve medaily zo Svetových hier v neolympijských športoch v Birminghame. O bronzové radosti sa postarali plutvová plavkyňa Zuzana Hrašková a karatistka Ingrida Suchánková. Kvalitný výsledok predviedla aj Ivana Horná, ktorá v ťažkej váhe v silovom trojboji skončila na 7. priečke.

Slovenské medaily sa v Birminghame zrodili v priebehu necelej hodiny. Najskôr si bronz vyplávala vo finále na 100 m Bi Fins Zuzana Hrašková, potom v boji o 3. miesto v karate v kumite do 61 kg sa radovala Ingrida Suchánková, ktorá pre Slovensko vybojovala 25. medailu zo Svetových hier v histórii a šiestu karatistickú.

Zuzana Hrašková a jej bronzová radosť

Zuzana Hrašková
Zuzana Hrašková (vpravo) sa pripravuje na svoje bronzové finále na 100 m Bi Fins na Svetových hrách v Birminghame.
Foto
SOŠV/PETER PAŠUTH

Vďaka Zuzane Hraškovej sa stalo plutvové plávanie ôsmym slovenským športom, ktorého zástupcovia získali cenný kov na Svetových hrách v neolympijských športoch.

Suverénnou víťazkou 100 m BiFin sa stala Maďarka Petra Senanszká za 45,38 s. Druhá finišovala jej krajanka Krisztina Vargová za 47,80, slovenská zástupkyňa v prvej dráhe dohmatla za 48,05.

Zuzana Hrašková, ktorá plávala v prvej dráhe, po finiši chvíľu sledovala výsledkovú tabuľu a hľadala svoje meno. Keď zbadala, že pri jej mene svieti 3. miesto, začala sa tešiť. Poľku Antoninu Dudekovú zdolala o 6 stotín sekundy.

„Mám som veľkú radosť z výsledku, aj keď čas nebol práve najrýchlejší. Už len kvalifikovať sa na Svetové hry bolo veľmi náročné, bola tu len absolútna špička. Každá zo súperiek mohla uspieť. Dnes som naozaj šťastná,“ povedala Zuzana Hrašková.

Disciplína BiFin sa pláva s dvoma plutvami. Po prvej päťdesiatke to ešte na cenný kov nevyzeralo. Dvadsaťtriročná Slovenka obracala za 23,44 na 7. priečke. Hrašková sa však v druhej polovici trate posúvala neustále vpred a napokon výborne finišovala.

„Druhú päťdesiatku mám vždy na tejto trati rýchlejšiu. Dlhšie sa totiž rozbieham. Napokon to dnes vyšlo tak, že som finišovala tretia,“ popisovala bronzová medailistka.

Sieň slávy snáď udrží ťažkú medailu

Zuzana Hrašková
Zuzana Hrašková (vpravo) na štarte finále na 100 m Bi Fins na Svetových hrách v Birminghame.
Foto
SOŠV/PETER PAŠUTH

Keďže nie je typická šprintérka, bola by radšej, ak by v Birminghame mohla plávať jej lepšie disciplíny 200 a 400 m Bi Fins. Na dlhšej trati je dokonca svetová rekordérka, na oboch získala na medzinárodných podujatiach aj cenné kovy. V Alabame však mala možnosť štartovať len na 100 m Bi Fins.

„Bolo by to pre mňa jednoduchšie, keby sa plávali dlhšie trate. Cítim sa na nich lepšie a sú mi bližšie. Po dnešku je stovka moja druhá najobľúbenejšia disciplína,“ zasmiala sa.

Medaila zo Svetových hier poputuje do súkromnej siene slávy, ktorú má Zuzana Hrašková doma v obývačke. V nej už má desiatky cenných kovov z rôznych podujatí. Bronzový z Birminghamu však bude mať v zbierke cenné miesto.

„Verím, že zo steny nespadne a nástenka to prežije. Je totiž dosť ťažký,“ zamyslela sa a potom odpovedala na otázku, čo tento úspech pre ňu znamená: „Posledné dva roky od vypuknutia pandémie COVID-19 boli pre mňa skutočne ťažké. Táto medaila je však pre mňa odmena za pätnásť rokov, počas ktorých sa venujem tomuto športu. Toto sú moje prvé Svetové hry a som rada, že sa takto skončili.“

Druhá medaila Ingridy Suchánkovej zo Svetových hier

Ingrida Suchánková bojuje na Svetových hrách
Ingrida Suchánková potvrdzuje, že patrí medzi najlepšie karatistky v kategórii do 61 kg na svete.
Foto
SOŠV/PETER PAŠUTH

Už druhú medailu zo Svetových hier v kariére získala karatistka Ingrida Suchánková. K bronzu z Vroclavu pridala kov rovnakej hodnoty z Birminghamu. Po piatich rokoch boli v kumite do 61 kg totožné medailistky ako v Poľsku. Zlato však tentoraz získala získala Anita Seroginová z Ukrajiny a striebro Alexandra Grandeová z Peru.

„Tento rok je pre mňa veľmi úspešný. Na majstrovstvách Európy v Turecku mi po víťazstve prvýkrát v živote zahrali slovenskú hymnu, poriadne som si ju užila. Teraz som zasa získala medailu z olympiády neolympijských športov. Mám z oboch kovov veľkú radosť,“ hovorila slovenská karatistka.

Z jej výrazu tváre však bolo cítiť, že by najradšej získala kov vyššej hodnoty. V rozhovore to aj sama potvrdila: „Chcela som v Birminghame celý turnaj vyhrať, veď bronz už mám.“

Skupinová cesta Ingridy Suchánkovej za bronzom

Ingrida Suchánková nezačala turnaj na Svetových hrách úplne podľa predstáv. S Kanaďankou Hayou Jumaaovou prehrávala už 0:3, v závere bojovala a bola blízko k vyrovnaniu. Napokon prehrala 2:3. Ak chcela postúpiť, musela zvyšné dva súboje v základnej B-skupine vyhrať.

Kľúčovým bol duel s obhajkyňou prvenstva Alexandrou Grandeovou z Peru. Bol to vyrovnaný a do poslednej sekundy dramatický duel. Dvadsaťdeväťročná členka VŠC Dukla Banská Bystrica vyhrávala 5:3, jej súperka z Južnej Ameriky však úspešným kopom krátko pred koncom vyrovnala na 5:5. Slovenka zabojovala a v posledných sekundách presne miereným úderom rozhodla o svojom triumfe 6:5.

Suchánková si potom poradila aj so Švédkou Annou-Johannou Nilssonovou 4:2. Keďže karatistka z Peru v poslednom súboji tesne zdolala Kanaďanku, o celkovom poradí v B-skupine rozhodovalo skóre. A to mala najlepšie Suchánková.

„Skupina bola veľmi vyrovnaná. Súboj so Švédkou bol pre mňa najťažší, najmä z psychického hľadiska. Ak som chcela postúpiť, musela som vyhrať. Súperka predo mnou utekala a čas sa poriadne krátil. Boli to veľké nervy, ale verila som, že zabodujem. Podarilo sa,“ popisovala Ingrida Suchánková.

Súboje o medaily

Ingrida Suchánková s medailou zo Svetových hier.
Trojica medailistiek váhy do 61 kg v karate na Svetových hrách v Birminghame.
Foto
SOŠV/PETER PAŠUTH

V semifinále sa úradujúca majsterka Európy stretla s Ukrajinkou Anitou Seroginovou. Na rozdiel od májového európskeho šampionátu z Gaziantepe, kde súperku zdolala 6:1, bola tentoraz úspešnejšia reprezentantka v súčasnosti vojnou zmietanej krajiny. Seroginová vyhrala 3:2.

„Bol to smolný zápas. Ukrajinka otvorila súboj bodom, ktorý bol podľa mňa trocha ďaleko od hlavy. Potom som sa snažila náskok súperky dorovnať, ale nepodarilo sa mi to.“

Súboj o bronz si už Suchánková postrážila. S Egypťankou Dahab Aliovou bola aktívnejšia a navyše presnejšia. Po výhre 3:1 sa tešila z cenného kovu.

„Tento súboj som si už aj trocha užila. Na začiatku som sa síce zľakla, rýchlo som prehrávala, ale potom som dala do toho všetko, získala body a už to bolo dobré,“ doplnila Suchánková.

Ivana Horná i Roman Dubský v najlepšej desiatky

Ivana Horná na Svetových hrách
Ivana Horná obsadila v silovom trojboji s podpornými dresmi na Svetových hrách 7. miesto.
Foto
SOŠV/PETER PAŠUTH

Umiestnenie v najlepšej desiatke dosiahla aj Ivana Horná v ťažkej váhe v tlaku na lavičke s podpornými dresmi. V drepe zvládla 215 kg, v bench presse 140 kg a v mŕtvom ťahu 235 kg. Horná zlepšila o 17,5 kg svoj absolútny slovenský rekord. Historické národné maximá prepísala aj vo všetkých disciplínach, v prvých dvoch o 5 kg, v poslednej o 7,5 kg. V Birminghame sa na rozdiel od nedávneho svetového šampionátu v juhoafrickom rezorte Sun City, na ktorom získala bronz, nesúťažilo v klasickom tlaku na lavičke, ale s podpornými dresmi.

Po prvom dni súťaže parašutistov v canopy pilotingu je Roman Dubský na 6. priečke. V presnosti pristátia bol štvrtý, vo vzdialenosti deviaty, v rýchlosti osemnásty a vo voľnom zoskoku trinásty.

VÝSLEDKY – SVETOVÉ HRY

(sobotňajšie disciplíny so slovenským zastúpením):

KARATE

Kumite žien do 61 kg: 1. Anita Seroginová (Ukr.), 2. Alxandra Grandeová (Peru), 3. Ingrida Suchánková (SR).

PLUTVOVÉ PLÁVANIE

100 m Bi Fin: 1. Petra Senanszká (Maď.) 45,38, 2. Krisztina Vargová (Maď.) 47,80, 3. Zuzana Hrašková (SR) 48,05.

TLAK NA LAVIČKE

Ženy – ťažká váha: 1. Agata Sitková (Poľ.) 119,12 bodu, 2. Kelsey McCarthyová (Pan. ostr.) 109,44, 3. Francesca Parrellová (Tal.) 106,25, ... 7. Ivana Horná (SR) 101,42.

PARAŠUTIZMUS

Canopy piloting – poradie po sobote: 1. Travis Mills (USA) 20, 2. Cedric Veiga Rios (Fr.) 21, 3. Nicholas Batsch (USA) 30, ... 6. Roman Dubský (SR) 44.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV