Šport a olympizmus
Krakov
3 min. čítania

Európske hry 2023: v 25 športoch, z toho 18 olympijských, účasť zhruba sedemtisíc športovcov

V Krakove sa tento týždeň uskutočnila návšteva 27-člennej koordinačnej komisie Európskych olympijských výborov (EOV) pre III. európske hry (EH), ktoré sa v Krakove a v Mapopoľskom vojvodstve uskutočnia od 21. júna do 2. júla 2023.

Napriek tomu, že do začiatku podujatia zostáva už len niečo vyše osem mesiacov, jeho jasnejšie kontúry sa črtajú až teraz. Veď k podpisu zmluvy medzi EOV ako vlastníkom práv na podujatie, mestom Krakov, Malopoľským vojvodstvom, Poľským olympijským výborom a miestnym organizačným výborom došlo len v máji.

Krakov a Malopoľsko budú hostiť najrozsiahlejšie multišportové podujatie v Európy od olympijských hier 2012 v Londýne. Predpokladá sa, že v 25 športoch, z toho 18 olympijských, by malo štartovať okolo sedemtisíc športovcov.

Prezident EOV Spyros Capralos potvrdil, že na EH 2023 sa zatiaľ nepočíta s účasťou ruských a bieloruských športovcov, čo je dôsledok vojenskej agresie Ruskej federácie s podporou Bieloruska proti Ukrajine. Za  súčasných okolností je účasť ruských a bieloruských športovcov nemožná,“ uviedol Capralos na tlačovej besede v Krakove.

Prezident EOV po aktuálnej návšteve dejiska EH 2023, v rámci ktorej si koordinačná komisia mohla pozrieť aj viaceré športoviská a dedinu športovcov, vyjadril presvedčenie, že podujatie bude úspešné, spojí európskych športovcov v mierových oslavách, a poskytne tak žiarivý príklad pre celý kontinent.

Z kľúčových olympijských športov bude v Krakove absentovať gymnastika, pretože na súťaže v jej rôznych odvetviach v regióne nemajú dostatok vhodných športovísk. V prípade plaveckých športov organizátori informovali, že v programe budú súťaže v umeleckom plávaní a v skokoch do vody, čiže najatraktívnejšie rýchlostné plávanie bude chýbať.

Na druhej strane dobrá správa je, že v 18 športoch by súťaže EH mali byť priamou alebo nepriamou súčasťou kvalifikačného procesu na OH 2024 v Paríži. Na základe tohto faktu sa v olympijských disciplínach predpokladá špičková účasť.

Aktuálny zoznam športov v programe EH 2023 zahŕňa lukostreľbu, atletiku, bedminton, box, breaking, plážovú hádzanú, plážový futbal, basketbal 3 proti 3, kanoistiku (rýchlostnú aj vodný slalom), cyklistiku (BMX aj horskú), šerm, džudo, karate, kickbox, moderný päťboj, muaythai, padel, športovú streľbu, športové lezenie, skoky na lyžiach na umelej hmote, taekwondo,  teqball, stolný tenis, triatlon a plavecké športy. Diskutuje sa ešte o zaradení squashu.

Aktuálne organizátori Európskych hier 2023 spustili nábor dobrovoľníkov, ktorí musia byť starší ako 16 rokov, plynule hovoriť po anglicky a byť k dispozícii aspoň počas ôsmich z 13 dní trvania podujatia.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV