Šport a olympizmus
Istanbul
5 min. čítania

Európske hry v Krakove boli „nákladovo najefektívnejšie“, v roku 2027 budú EH v Istanbule

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Slovenskí zástupcovia na VZ EOV v Istanbule - zľava prezident SOŠV Anton Siekel, viceprezidentka Danka Barteková, ocenená mladá džudistka Patrícia Tománková, riaditeľka medzinárodného oddelenia SOŠV Petra Gantnerová, tréner a otec mladej džudistky Jozef Tománek a generálny sekretár SOŠV Jozef Liba.
Foto
SOŠV

Na minulotýždňovom valnom zhromaždení Európskych olympijských výborov (EOV) v tureckom Istanbule sa veľa hovorilo o Európskych hrách (EH). Jednak o ich tretej edícii, ktorú po Baku 2015 a Minsku 2019 hostil v júni tohto roku Krakov a Malopoľsko a jednak o tých budúcich, ktoré sa uskutočnia v roku 2027.

EOV sú vlastníkom práv na Európske hry. Na audit tých tohtoročných krakovských si objednali renomovanej medzinárodnej firmy Deloitte. Predseda koordinačnej komisie EOV pre EH 2023 Hasan Arat zástupcom národných olympijských výborov (NOV) z celej Európy v Istanbule tlmočil, že podľa správy Deloitte boli EH 2023 nákladovo efektívnejšie ako iné podujatia podobnej veľkosti, vrátane EH 2015 a 2019.

„Hry v Krakove-Malopoľsku nám ukázali, že všetko je možné s obrovskými rezervami dobrej vôle, zainteresovanými stranami, ktoré sú ochotné ísť nad rámec svojich povinností, a s množstvom tvrdej práce. Hry boli pozoruhodné nielen tým, koľko sa podarilo, ale aj tým, ako málo sa pokazilo. Aj keď sme boli pripravení na akékoľvek krízy, ktoré sa vyvinuli, Poľsko musí byť hrdé na to, že zorganizovalo podujatie bez významných problémov. Samozrejme, tiež sme sa naučili veľké lekcie pre budúce vydania a vždy sa musíme snažiť o zlepšenie," uviedol Hasan Arat.

Na vysvetlenie hodno uviesť, že v Baku 2015 aj v Minsku 2019 boli Európske hry pre autoritárske vlády Azerbajdžanu, resp. Bieloruska, záležitosťou prvoradého významu, čomu zodpovedala kvalita príprav aj obrovský objem financií. V Poľsku sa podujatie síce pripravovalo vo väčšom rozsahu než predtým (približne 6500 športovcov zo 48 krajín a premiérovo aj z tímu utečencov súťažilo v 247 medailových disciplínach 29 športov, resp. odvetví, z ktorých 12 malo punc európskych šampionátov), ale v podstatne skromnejších podmienkach. Bolo rozložené na obrovskú plochu 13 dejísk a využili sa v drvivej väčšine existujúce športoviská.

Arat pripomenul, že prípravy na hry brzdila pandémia COVID-19 a podpora Poľska pre pomoc utečencom po vojne na susednej Ukrajine. Zmluva s hostiteľským mestom bola dokončená až v máji minulého roka. Napriek tomu označil tretiu edíciu Európskych hier za úspešnú, a to aj „napriek skromným dostupným zdrojom“.

Prezident organizačného výboru EH v Krakove-Malopoľsku Marcin Nowak vo svojej správe  pripustil, že regionálny model priniesol výzvy pri organizovaní hier, ale podujatie označil za „mimoriadne úspešné“ a bol to podľa neho „skvelý krok“ pre ďalšie európske hry. Ako negatívum sa zmieňovala malá divácka návštevnosť. Spolu sa predalo viac ako 200 000 vstupeniek a podujatí sa zúčastnilo 171 031 ľudí. To sú vzhľadom na rozmer EH 2023 malé čísla.

Podľa dotazníkov, ktoré národným olympijským výborom a európskym športovým federáciám (EŠF) poslala spoločnosť Deloitte, až 94 percent respondentov z radov NOV a EŠF poskytlo pozitívnu spätnú väzbu. Z prieskumu vyplynulo, že do budúcnosti sa organizátori EH budú musieť zamerať na päť hlavných oblastí - pochopenie kompromisov, lepšie využívanie údajov, rozvoj komerčných aktív a komunikačného plánu, maximalizáciu distribúcie vstupeniek a sponzorstva a na včasné vymedzenie úloh v organizačnom výbore a v hostiteľských mestách.

Ako vážna úloha sa javí revízia športového programu EH, ktorý má stále charakter „mačkopsa“. Touto témou sa má zaoberať pracovná skupina, ktorá bude menovaná v krátkom čase. V centre jej pozornosti by mala byť aj snaha docieliť, aby súťaže Európskych hier v oveľa väčšej miere než doteraz predstavovali priamu kvalifikáciu na olympijské hry v ďalšom roku. V Krakove-Malopoľsku sa rozdelilo spolu len 100 miesteniek do Paríža 2024, čo je vzhľadom na obrovský rozmer EH 2023 veľmi málo.

V Istanbule sa rozlúskla tajnička, kto bude hostiteľom IV. európskych hier v roku 2027. Jediné mesto, ktoré o podujatie prejavilo záujem, je práve Istanbul. Zmluva EOV s hostiteľským mestom síce ešte nebola podpísaná, ale malo by ísť len o formalitu.

Usporiadanie EH 2027 má byť pre najľudnatejšie turecké mesto súčasťou kandidatúry na usporiadanie olympijských hier 2036. O ne by sa podľa medializovaných informácií malo s „celoštátnou“ kandidatúrou uchádzať aj Poľsko, ktoré si na to po tohtoročných Európskych hrách trúfa. Záujemcov však bude určite podstatne viac.

Súčasťou VZ EOV bolo aj odovzdávanie Ceny Piotra Nurowského pre najlepších mladých európskych športovcov roka 2023 v letných športoch. Medzi päticu finalistov sa dostala aj naša mladá džudistka Patrícia Tománková. Tohtoročná dorastenecká majsterka sveta i Európy aj víťazka EYOF v Maribore napokon obsadila v hlasovaní zástupcov NOV z celej Európy tretie miesto.

Na valnom zhromaždení EOV v Istanbule rozhodli delegáti o zriadení novej funkcie výkonného riaditeľa EOV a funkčné obdobie vo volených orgánov EOV obmedzili maximálne na tri štvorročné cykly. Dlhoročný bývalý prezident NOV Poľska Andrzej Kraśnicki si prevzal najvýznamnejšie vyznamenanie EOV – EOC Laurel Award.

Svoje prípravy prezentovali organizátori OH 2024 v Paríži aj ZOH 2026 v Miláne a Cortine d´Ampezzo. Najbližšie zimné hry sa budú konať na veľmi rozsiahlom území s veľkými vzdialenosťami jednotlivých klastrov súťaží. Pre NOV to bude znamenať obrovskú logistickú výzvu.

Na budúci rok sa valné zhromaždenie EOV uskutoční v Bukurešti. V roku 2025 vo Frankfurte nad Mohanom bude mať VZ EOV volebný charakter.

Podujatia a športovci
paris
Ukazsa2024 Pankova

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV