Športové aktuality
4 min. čítania

Hokejisti si užívajú olympijskú atmosféru, no prvý zápas je priorita

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Slovenskí hokejisti na Zimných olympijských hrách mládeže 2024.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Slovenskí hokejisti už majú za sebou prvý oficiálny tréning na ľade v Hokejovom centre v juhokórejskom Kangnungu. Už v sobotu 27. januára o 6.00 SEČ čaká reprezentačný výber do 16 rokov prvý zápas na zimných olympijských hrách mládeže 2024 proti USA. 

Hokejisti prileteli do juhokórejského Kangnungu v stredu podvečer po viacdňovom sústredení v Rakúsku. Po príchode sa rozhodli pozrieť si Olympijské námestie a nasať atmosféru multišportového podujatia. Na ďalší deň ich už čakal suchý tréning a po ňom viacerí z hráčov a realizačného tímu nechýbali na vyvrcholení hokejového turnaja 3x3. V piatok 26. januára sa prvýkrát dostali na kórejský ľad a absolvovali 45-minútový tréning.

Viac o zimných olympijských hrách mládeže 2024

“Tréningy, ktoré sme absolvovali na sústredení v Rakúsku mali svoju kvalitu. Potom nás čakal náročný presun a dva dni sme neboli na ľade. No dnes vyzeral prvý tréning v Kórei opäť v pohode. Chalani si už zvykli aj na časový posun. Všetci chlapci, ktorých sme na zimné olympijské hry mládeže nominovali, sú zdraví. To je dôležité, lebo mali sme trocha problémy s Michalom Plančárom, ktorý mal mierny otras mozgu, ale všetko už je v poriadku. Doktor povedal, že môže hrať,” informoval po tréningu tréner Slovenska Roman Sýkora.

Slovenskí hokejisti už majú za sebou prvý oficiálny tréning na ľade v Gangneung Hockey Centre
Slovenskí hokejisti už majú za sebou prvý oficiálny tréning na ľade v Gangneung Hockey Centre
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Za kapitána tímu stanovil realizačný tím Juraja Jonasa Ďurča, jeho asistentami budú Adam Goljer a Michal Plančár. Ich prvými súpermi budú už 27. januára hokejisti USA, deň na to ich čaká zápas proti Česku. Hokejový turnaj v Kangwone bude mať špecifický formát s troma tretinami po 15 minút. Hrať sa bude len na tri formácie. “Nepoznáme silu súperov. Myslím si, že to, čo sme sem priniesli, má svoju kvalitu. Ale tým, že trocha iný formát, bude to aj pre nás nová skúsenosť. Ideme urobiť maximum hlavne v tom prvom zápase. A od jeho výsledku sa bude ďalej vyvíjať všetko ostatné,” dodáva tréner Slovenska.

V zostave má Sýkora k dispozícii už spomínaného Michala Plančára a Ivana Mattu, ktorí v dresoch Banskej Bystrice a Michaloviec už okúsili aj seniorskú Tipos extraligu. Plančár sa už v najvyššej slovenskej súťaži radoval aj z gólu, vo veku 15 rokov, 9 mesiacov a 28 dní sa stal druhým najmladším strelcom presného zásahu v histórii Tipos extraligy. O dva mesiace a 10 dní zaostal za rekordérom Daliborom Dvorským. V tíme je aj Adam Goljer, ktorý vo dvoch stretnutiach Tipos extraligy sedel na striedačke, avšak do hry nezasiahol.  “Chlapci, ktorí majú tú extraligu skúsenosť, môžu priniesť kvalitu. Môžu byť rozdieloví hráči. Verím tomu, že to tak bude. No každý hráč, ktorý tu je, má svoje skúsenosti. Verím, že každý jeden z nich bude oporou tímu,” hovorí.

Zverencov Romana Sýkoru čaká prvý zápas v sobotu 27. januára proti USA.
Zverencov Romana Sýkoru čaká prvý zápas v sobotu 27. januára proti USA.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Pre slovenských mladíkov to už od ich príchodu nie je bežný turnaj, na aký sú zvyknutí. Olympijská atmosféra je viditeľná po celom meste, v olympijskej dedine mládeže stretávajú denne športovcov z celého sveta. Je preto úlohou trénerov skoncentrovať pozornosť hráčov na otvárací zápas proti USA. “Sú to 15-roční chlapci, ktorí dostali olympijské oblečenie a sú ubytovaní v olympijskej dedine. Síce sa ich snažíme krotiť, ale zároveň chceme, aby si atmosféru užili. Ale, samozrejme, keď sme na ľade, znamená to tréning a nič iné. Zápas vyžaduje, aby boli stopercentní. Prišli sme sem s tým, že chceme hrať v prvom rade hokej,” poznamenal Sýkora.

Na tréning slovenského tímu sa prišiel pozrieť aj kórejský hokejista a olympionik zo ZOH v Pjongčangu 2018 Jung Ťun Lee. Na zimných olympijských hrách mládeže má funkciu športového ambasádora. Po tréningu sa prišiel s mladými slovenskými hokejistami pozdraviť aj do šatne. “Užívajte si tu každú minútu. Spomínam si presne na všetky emócie, ktoré som mal, keď hral na tomto štadióne v roku 2018. Hoci sme prehrali všetky zápasy, bola to neuveriteľná skúsenosť. Hrať proti tým najlepším hokejistom sveta mi dalo veľmi veľa. Verím, že aj vy naberiete množstvo skúseností. Držím vám palce,” povedal stále aktívny 33-ročný hokejista.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV