Športové aktuality
Rozhovor
3 min. čítania

Hrdinovia budúcnosti: Stolárik najprv na vratkej lodi často padal, teraz chce dať športu úplne všetko

Stanislav Krško, Andrej Galica

K športu ho priviedli otec s dedkom, keď mal 10 rokov. Obaja boli rýchlostní kanoisti, a tak sa aj Peter Stolárik rozhodol pokračovať v ich záľube. Člen Juniorského olympijského tímu to spočiatku nemal na vratkej lodi jednoduché a často okúsil aj studenú vodu. Teraz je však mladý kanoista odhodlaný dať športu úplne všetko. Jeho sen je jasný – účasť na olympijských hrách.

„Počas prvých mesiacov mi to vôbec nešlo, stále som bol vo vode. Potom sa to už rozbehlo a začalo sa mi dariť,“ hovorí o svojich začiatkoch v roku 2013 člen Kanoistického klubu TTS Trenčín. O rok neskôr už získal prvý titul majstra Slovenska. Teraz ich má na konte už dvadsať. K tomu pridal solídne siedme miesto na juniorských majstrovstvách sveta, kde súťažil so staršími kolegami či prvé miesto na 500 metrovej trati v C1 na Olympic Hopes 2019 (preteky olympijských nádejí). „Sú aj obdobia, keď sa darí menej. Podľa mňa je však dôležité zvládnuť ich a posunúť sa ďalej,“ prezradil svoj recept na zahnanie negatívnych myšlienok.

Slovenský olympijský a športový výbor zostavuje z 24 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím, ktorý podporí na tento rok sumou celkovo 57 600 eur a výživovými doplnkami od spoločnosti Nutrend. Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky.

Trojfázový tréning v zime vymení za bežky a posilňovňu

Tréningový režim rýchlostného kanoistu je poriadne náročný. „Vstávam o siedmej ráno a naraňajkujem sa. Prvá fáza tréningu sa začína o ôsmej. Ide o rozjazdenie na vode. Ďalšiu fázu máme o pol jedenástej. To už ideme dohodnuté úseky na trati. Nasleduje obed, po ktorom je ďalší tréning na vode. Neskôr ešte trénujeme v posilňovni alebo beháme,“ vysvetľuje Peter, ktorý v zimných mesiacoch rád vymení loď za bežky a sneh či návštevu posilňovne.

„Samozrejme, môj sen je dostať sa na olympijské hry. Rád by som sa venoval športu tak, aby ma bavil. Rovnako chcem dávať do tréningu všetko. To je pre mňa hlavné,“ dodal na záver člen Juniorského olympijského tímu.

Peter Stolárik.
Peter Stolárik.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého exkluzívnym partnerom je spoločnosť Tipos, spolu s Nadáciou SOŠV každoročne zostavuje z 24 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím, ktorý podporí na jeden rok sumou celkovo 48 000 eur a výživovými doplnkami od spoločnosti Nutrend v hodnote 8 000 eur. Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky.

Lynx
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV