Šport a olympizmus
Tokio
4 min. čítania

Japonský denník už avizoval OH v Tokiu bez zahraničných divákov

Koľko divákov bude v hľadisku Národného štadióna v Tokiu na slávnostnom otvorení olympijských hier?
Foto
TASR/AP

Je možné, že aktuálna veľmi vážna situácia okolo pandémie nového koronavírusu a ochorenia COVID-19 bude mať po vynútenom preložení podujatia v minulého na tento rok ďalší tvrdý dopad na olympijské hry v Tokiu. V zákulisí sa už dlhšie hovorí o tom, či Japonci vôbec pustia do hľadísk olympijských športovísk divákov. Tiché špekulácie najnovšie dostali aj hlasnú podobu. Jeden z najväčších japonských denníkov Mainiči Šimbun v stredu informoval, že rozhodnutie o vylúčení zahraničných fanúšikov je už na svete, ale zatiaľ sa o ňom verejne nehovorí.

Správu zverejnili len hodinu pred začiatkom online rozhovorov medzi piatimi zainteresovanými stranami - členmi Medzinárodného olympijského výboru (MOV), Medzinárodného paralympijského výboru (IPC), tokijskou metropolitnou vládou, ústrednou vládou Japonska a organizačným výborom OH v Tokiu. Prezident MOV Thomas Bach ešte pred začiatkom rozhovorov naznačil, že fanúšikovia budú jednou z kľúčových tém a že sa očakávajú tvrdé rozhodnutia.

V nedávnom prieskume veľkého japonského denníka Jomiuri sa až 91 percent respondentov vyslovilo za to, aby účasť fanúšikov na olympijských súťažiach bola buď minimálna, alebo žiadna. Predpokladá sa však, že aspoň japonskí fanúšikovia by v hľadiskách v obmedzenom počte byť mohli.

Nová prezidentka organizačného výboru olympijských (OH) a paralympijských hier (PH) v Tokiu Seiko Hašimotová po stredajšom rokovaní všetkým zainteresovaných strán uviedla, že definitívne rozhodnutie o prítomnosti fanúšikov v hľadiskách oznámi do konca marca. Všeobecne sa predpokladá, že zásadné vyhlásenie by mohla oznámiť 24. marca – čiže presne rok odo dňa, keď padlo rozhodnutie o preložení OH a PH v Tokiu v roku 2020 na tento rok (s nezmeneným označením Tokio 2020) a len deň pred spustením štafety s olympijským ohňom po japonskom území.

Marcové rozhodnutie by sa však zrejme malo týkať len divákov zo zahraničia. O tých japonských sa podľa Hašimotovej slov má rozhodovať až koncom apríla. „Keď premýšľame o možnosti usporiadať olympijské hry bez fanúšikov na tribúnach, hovoríme si, že športovci by sa určite čudovali, prečo sa práve olympijské a paralympijské mali konať bez divákov, keď na iných športových podujatiach je ich účasť povolená,“ povedala pred niekoľkými dňami pre japonské médiá. Z toho by sa dalo usudzovať, že prítomnosť aspoň obmedzeného počtu divákov z usporiadateľskej krajiny v hľadiskách športovísk by mohla byť reálna.

Hlavným cieľom organizátorov je, aby sa obyvatelia krajiny cítili počas podujatí bezpečne. „V súčasnej situácii s pandémiou koronavírusu vo svete nie je možné, aby do Japonska pricestovali fanúšikovia zo zahraničia,“ citoval denník Mainiči Šimbun nemenovaného člena japonskej vlády.

Vláda Jošihideho Sugu se obáva, že prílev športových fanúšikov z celého sveta by znamenal podstatný nárast rizika šírenia nového koronavírusu v krajine, ktorá zatiaľ boj s pandémiou zvláda výrazne lepšie, než napríklad európske štáty.

V prípade, že by došlo k zákazu účasti fanúšikov zo zahraničia, znamenalo by to pre organizátorov hier ďalšie finančné straty. Jednak by museli refundovať cenu už zakúpených vstupeniek a jednak by prišli o pedpokladané ďalšie príjmy z celosvetového predaja vstupeniek. Toto rozhodnutie by malo tvrdý finančný dopad aj na tokijské hotely. Tie by totiž v prípade, že japonská vláda zakáže účasť fanúšikov zo zahraničia, museli refundovať už uhradené náklady na ubytovanie. V prípade fanúšikov, ktorí mali zakúpené vstupenky a už predtým v obavách z pandémie zrušili svoju cestu do Tokia a teda aj ubytovanie, hotely doteraz odmietali vrátiť im platby.

Hľadiská olympijských športovísk by však v žiadnom prípade nemali zostať úplne prázdne, ani keby do nich nevpustili žiadnych fanúšikov so vstupenkami. Budú v nich môcť byť prinajmenšom ľudia a akreditáciami: VIP-hostia, žurnalisti, členovia vedenia výprav aj členovia realizačných tímov z príslušného športu.

Olympijské hry v Tokiu sa uskutočnia 23. 7. - 8. 8. 2021.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV