Šport a olympizmus
3 min. čítania

Juniorský olympijský tím 2023 aj s piatimi medailistami z EYOF

Členmi Juniorského olympijského tímu 2023 sú aj atlétka Lenka Gymerská a biatlonista Jakub Borguľa.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) a Nadácia SOŠV spustili 6. ročník projektu Juniorského olympijského tímu 2023 (JOT 2023), ktorého členovia majú možnosť prebojovať sa v budúcnosti aj na olympijské hry. Do JOT 2023 vybrali na základe návrhov športových zväzov 21 talentovaných športovcov v juniorskom veku.

Členstvo v Juniorskom olympijskom tíme mladým športovcom pomôže v dôležitej časti kariéry – pri prechode z juniorskej do seniorskej reprezentácie.

Nadácia SOŠV medzi členov Juniorského olympijského tímu 2023 prerozdelí 48-tisíc eur. Každý dostane štipendium vo výške 2400 eur, rovnako tak aj nefinančné plnenie od dodávateľov SOŠV, služby mentálneho kouča či možnosť vzdelávať sa v témach ako správna výživa či antidoping.

„Som veľmi rada, že sa aj tento rok naši hrdinovia budúcnosti rozrástli o 21 nových tvárí. Podpora talentovaných športovcov, ktorí budú Slovensko reprezentovať na vrcholných podujatiach, je aj v roku 2023 pre Slovenský olympijský a športový výbor i Nadáciu SOŠV jednou z hlavných priorít,“ hovorí riaditeľka Nadácie SOŠV Zuzana Vodáčková.

Medzi členmi JOT 2023 až päť medailistov z EYOF

JOT

Medzi najznámejšie mená z 21-členného zoznamu patria 5 medailisti z minuloročných zimných aj letných verzií Európskeho olympijského festivalu mládeže. Do povedomia športovej verejnosti je už vryté meno nádeje slovenského biatlonu Jakuba Borguľu – kadetského majstra sveta. Členkou Juniorského tímu 2023 je aj bronzová šortrekárka Tamara Tokárová, bronzový plavec Samuel Košťál, strieborná atlétka Lenka Gymerská či víťaz tenisovej štvorhry Daniel Balaščák.

„Je pre mňa obrovskou poctou byť členkou Juniorského olympijského tímu. Veľmi sa teším, že aj moje športové nadanie je súčasťou tímu najlepších športovcov. Budem robiť to, čo je v mojich silách, aby som nesklamala a ukázala, že ma nik neprecenil,“ povedala bežkyňa Lenka Gymerská, ktorá je podľa tabuliek za rok 2022 najrýchlejšou Európankou v behu na 400 metrov v kategórii žiačok do 16 rokov.

Podpora aj pre šermiarsku dvojicu

Hlavným kritériom pri výbere bola medzinárodná úspešnosť mladých talentov na vrcholných podujatiach ich vekovej kategórie v predchádzajúcom roku. Okrem 19 jednotlivcov sa tento rok do JOT dostala aj dvojica z tímu v šerme fleuretom Arpád Fazekas a Ákos Pirk. V minulosti boli spoločne podporení aj sánkari v dvojsedadlových saniach či veslári z dvojskifu.

Jednou z hlavných dlhodobých cieľov Juniorského olympijského tímu je pripravovať talentovaných športovcov na vrcholné podujatia, nevynechávajúc ani to najväčšie, olympijské hry. Z prechádzajúcich členov JOT sa to podarilo vodnej slalomárke Eliške Mintálovej, atlétke Gabriele Gajanovej, bobistke Viktórii Čerňanskej, lyžiarke Rebeke Jančovej či sánkarovi Mariánovi Skupekovi. Na budúcoročné olympijské hry v Paríži 2024 si už vystrieľala miestenku bývalá členka Juniorského olympijského tímu Vanesa Hocková.

Členovia JOT 2023

Samuel Krajčí (vodný slalom), Daniel Balaščák (tenis), Samuel Arpáš (stolný tenis), Mia Pohánková (tenis), Lenka Gýmerská (atletika), Bibiana Lovašová (box), Peter Strečanský (veslovanie), Lenka Tománková (džudo), Samuel Košťál (plávanie), Lillian Slušná (plávanie), Timotej Tóth (športová streľba), Margaréta Vráblová (triatlon), Kamila Novotná (športová streľba), Arpád Fazekas (šerm), Ákos Pirk (šerm), Lucia Dobrocká (športová gymnastika), Daniel Medveczky (lukostreľba), Jakub Borguľa (biatlon), Kristína Makovínyová (biatlon), Martin Józsa (snoubording), Tamara Tokárová (rýchlokorčulovanie)

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV