Športové aktuality
3 min. čítania

Kajakár Erik Vlček myslí na siedmy olympijský štart

Erik Vlček
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Najlepší rýchlostný kanoista za rok 2023 Erik Vlček sa chce prebojovať na olympijské hry v Paríži, ktoré by boli jeho siedmymi v kariére. V súčasnosti stíha zladiť športové povinnosti s úlohami poslanca Národnej rady SR. Popri sedení v poslaneckých laviciach naďalej tvrdo trénuje. Okrem Vlčeka ocenila Slovenská kanoistika titulom najlepšej vodnej slalomárky roka Elišku Mintálovú.

Posledný rok nepriniesol slovenskej rýchlostnej kanoistike veľa radosti. Slovenské lode nedosiahli výsledky, ktoré by si želali.

Siedma olympiáda by bola splnený sen

Na majstrovstvách sveta v Duisburgu si nevybojovali ani jednu olympijskú miestenku a po dlhých rokoch budú olympijské hry bez slovenského štvorkajaku. V ostatných disciplínach je ešte šanca na dodatočnú miestenku.

„Vystúpenie v Duisburgu nás všetkých mrzí. My športovci dávame do toho všetko a veľmi nás mrzí, keď nám to ujde o pár centimetrov. Nevzdávame sa však a urobíme všetko pre to, aby sme na dodatkovej kvalifikácii v Szegede vybojovali dve olympijské miestenky. Účasť na siedmej olympiáde by bola pre mňa splneným snom,“ povedal podľa TASR Erik Vlček počas vyhlásenia výsledkov najlepších športovcov Slovenskej kanoistiky.

Ocenenie získal predovšetkým za 8. miesto po boku Ákosa Gacsala v K2 na Európskych hrách v Krakove. Šesťnásobný olympionik, ktorý má vo svojej bohatej zbierke dve strieborné a dve bronzové medaily, je desaťnásobný majster sveta a jedenásťnásobný majster Európy. Na MS štartoval v K2 s Adamom Botekom, ale aj im miestenka na OH unikla. V B-finále obsadili 2. miesto.

„Veľmi si vážim toto ocenenie, je to vždy niečo extra. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí mi k nemu pomohli, trénerovi Petrovi Likérovi, Slovenskému olympijskému a športovému výboru, či Športovému centru polície,“ doplnil Vlček po prevzatí ceny.

Skvelá sezóna Elišky Mintálovej

Eliška Mintálová triumfovala medzi vodnými slalomármi. Dvadsaťštyriročná rodáčka zo Žiliny získala na MS v londýnskom Lee Valley titul vicemajsterky sveta v K1 a miestenku na OH 2024 v Paríži. Výbornú formu potvrdila aj víťazstvom na podujatí Svetového pohára v španielskom stredisku La Seu d’Urquell. „Som veľmi rada, že som sa stala najlepšou športovkyňou sekcie divokých vôd i Kajakárkou roka. Ďakujem celému môjmu tímu, ktorý odviedol skvelú robotu i Dukle Banská Bystrica. Sezóna bola skvelá, veľmi som si to užila,“ uviedla Mintálová prostredníctvom videa.

Do Siene slávy Slovenskej kanoistiky počas slávnosti uviedli Jozefa Martikána. Tréner dvojnásobného olympijského víťaza Michala Martikána, ktorý získal na OH 1996 v Atlante vôbec prvú zlatú medailu pre Slovensko v ére samostatnosti, pôsobí dodnes aj ako kouč talentovanej mládeže v KTK Dukla Liptovský Mikuláš.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV