Športové aktuality
4 min. čítania

Košické športové kluby Crows a Florko chcú v meste letný EYOF 2021

Košice 20. marca (TASR) - Predstavitelia košických športových klubov Crows a Florko veria, že výsledkom piatkového rokovania na magistráte bude priaznivá budúcnosť košického športu. Predmet zasadania je organizácia Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) 2021 a s ním spojené otázky o financovaní, resp. výstavbe športovísk. Podľa predstaviteľov týchto klubov Filipa Fabišíka a Pavla Blaška bude dôležité, aby zúčastnené strany brali ohľad na skutočnosť, že v hre nebude iba niekoľkodňové podujatie svetového významu, ale najmä dlhoročné športové vyžitie košickej mládeže.

"Bez ohľadu na to, ako to dopadne, to my všetci zástupcovia klubov robíme pre šport v Košiciach. Záleží nám na tom, pretože je naším cieľom budovať košický šport. Záleží nám na našich deťoch a na športe v Košiciach. To je náš cieľ a myslím si, že aj EYOF by nám v tomto mohol pomôcť. V Košiciach je mnoho športových klubov a aj veľa detí, ktoré však nemajú kde športovať. Kluby, žiaľ, nemajú dostatok financií, aby mohli všetko finančne utiahnuť," uviedol prezident hádzanárskeho klubu Crows Košice Filip Fabišík.

Jeho klub pôsobí v hádzanárskej hale, ktorú na vlastné náklady postupne modernizuje. Nedávno v nej usporiadal finálový turnaj Slovenského pohára mužov i žien, na jeseň 2018 hostil hádzanársku exhibíciu a v blízkej budúcnosti by do nej rád vrátil najvyššiu súťaž mužov. Modernizácii haly by síce zásadným spôsobom pomohla avizovaná finančná injekcia vyčlenená z dôvodu organizácie EYOF, podľa Fabišíka by sa však 1,5 milióna eur mohlo použiť radšej inde: "My neustále pracujeme na modernizácii našej haly a môžeme povedať, že by sme boli radi, keby sa avizovaný príspevok 1,5 milióna eur použil na výstavbu haly pre florbalové alebo futsalové kluby pre mládež. Verím, že my sa nejako dohodneme s mestom."

Vo svojich ambicióznych plánoch počíta s podporou súkromných firiem i ľudí s ochotou pomôcť. "Keby to robilo mesto, tak by to zrejme naozaj stálo 1,5 milióna eur. My to však pravdepodobne dokážeme zrealizovať výrazne lacnejšie najmä vďaka príspevkom rôznych firiem, napríklad stavebných, ktoré môžu zdarma dodať materiál a pod. Samozrejme, 1,5 milióna by nás potešilo, ale radšej nech sa to použije na postavenie inej haly pre kluby, ktoré trénujú v nedôstojných podmienkach. Ja sa z vlastných zdrojov postarám o prípravu hádzanárskej haly Slavomíra Šipoša," zdôraznil Fabišík.

"Problémom Košíc je, že nemáme poriadne športové haly. Keď sme pod krídla Crows Košice prevzali starú hádzanársku halu, bola prakticky nefunkčná. Bez akýchkoľvek peňazí od mesta alebo štátu som ju dokázal zmodernizovať tak, že sme nedávno mohli hostiť finálový turnaj Slovenského pohára mužov i žien. Viacerí ľudia po priamom prenose nechceli veriť, čo sa nám podarilo. Tým však nekončíme a naša snaha modernizovať ju stále pokračuje," pokračoval Fabišík.

Na potreby športujúcej mládeže upozornil aj predseda florbalového klubu Florko Košice Pavol Blaško, ktorý povedal: "Ak by sa EYOF konal v Košiciach, tak by sa postavili športoviská, na ktorých by sa ďalších 30 až 40 rokov mohlo športovať. V tomto by bolo organizovanie EYOF veľmi pozitívne. Mám však pocit, že momentálne sa s tým politikárči. Mesto a deti si pritom zaslúžia kvalitné športoviská."

Na túto tému už absolvoval aj stretnutie s primátorom Košíc Jaroslavom Polačekom. "Zdôraznil som, že by organizácia EYOF pomohla športu, no musel som si vypočuť argumenty, že by výstavba hál bola predražená, že by boli stavané narýchlo a že nie je v pláne kŕmiť developerov. To sú veci, ktoré nás športovcov nezaujímajú, my potrebujeme športoviská pre deti, ktorých rodičia odvádzajú dane mestu a štátu. To by malo byť podstatné," poznamenal Blaško, ktorý dodal, že dostal avízo o možnom 10-miliónovom úvere mesta na novú viacúčelovú halu a rekonštrukciu hádzanárskej haly a basketbalovej Angels arény: "Znie to dobre, ale treba to brať s rezervou. Môže sa stať čokoľvek, môžu prísť iné priority, na ktoré bude treba peniaze."

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV