Športové aktuality
3 min. čítania

Marián Kovačócy má striebro z MS a miestenku na olympijské hry do Paríža

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Jeden z členov zlatého družstva trapistov Marián Kovačócy.
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

Marián Kovačócy je po Zuzane Rehák Štefečekovej, Vanese Hockovej, Patrikovi Jánym a Danke Bartekovej piatym slovenským strelcom, ktorý vybojoval miestenku na olympijské hry 2024 do Paríža. Tridsaťosemročný strelec zabezpečil pre Slovensko na majstrovstvách sveta v streľbe v Baku, na ktorých získal striebornú medailu, olympijskú účasť v mužskom trape. Okrem strelcov má dnes istotu olympijskej účasti už len atlétka Viktória Forster.

Víťazná kvalifikácia a bonus ako miestenka

Kovačócy sa na svetovom šampionáte v Baku stal víťazom kvalifikácie mužského trapu. Zo 125 výstrelov netrafil len jeden. V mimoriadne vyrovnanej a kvalitnej súťaži, v ktorej štartovalo 136 strelcov, uspel majster sveta z roku 2009 v rozstrele o kvalifikačné prvenstvo s Kuvajťanom Khaledom Almudhafom.

O kvalite súťaže v Baku svedči aj fakt, že na šesťčlenné finále nestačilo ani 123 bodov. Do finále okrem Slováka a Kuvajťana postúpili Talian Giovanni Pellielo, Chorvát Giovanni Černogoraz a Američania William HintonDerrick Scott Mein. Finále sa začína vo štvrtok o 16.15 SELČ.

V Baku boli k dispozícii štyri olympijské miestenky pre mužský trap. Zo šestice finalistov ich už mali obaja Američania, čo znamená, že zvyšní štyria účastníci bojov o finále si vybojovali aj olympijskú účasť na strelnici vo Francúzsku.

Kovačócy doteraz štartoval na dvoch olympijských hrách. V Riu de Janeiro 2016 skončil v mužskom trape na 18. pozícii, v roku 2021 na OH Tokio 2020 obsadili spolu s Janou Špotákovou v tímovom trape 8. miesto.

Kovačócy nezačal finále ideálne, napokon má striebro

Vo finále nezačal Kovačócy práve najlepšie. Minul prvé dva terče, potom siedmy. Postupne sa však zlepšoval a stúpal v poradí. V čase, keď už mal istú medailu, netrafil 38. až 40. terč. Chyba Almudhafa na 39. terči vyrovnala skóre. Obaja trapisti mali na konte po 31 bodov. Kovačócyho posunul ďalej lepší kvalifikačný výsledok. Chorvát Černogoraz strieľal celý čas vyrovnane a svoj náskok si už udržal až do konca, aj keď slovenský reprezentant trafil posledných desať terčov.

"Vážim si striebro i olympijskú miestenku. Finále sa nevyvíjalo dobre, ale napokon sa všetko obrátilo a môžem byť spokojný. Od môjho posledného úspechu na majstrovstvách sveta ubehlo už veľa času," povedal v prvej reakcii po pretekoch Marián Kovačócy.

Ďalší Slováci v Baku

Ďalší dvaja slovenskí zástupcovia skončili na MS v Baku v mužskom trape s nástrelom 119 bodov v piatej desiatke, Erik Varga bol 44. a Adrián Drobný 49.

Do finále nepostúpili ani v ženskej súťaži trapistky Zuzana Rehák ŠtefečekováJana Špotáková. Rehák Štefečeková so 116 bodmi bola sedemnásta. Špotáková trafila o dva terče menej, čo stačilo na 30. miesto.

Podujatia a športovci
paris
Ukazsa2024 Pankova

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV