Šport a olympizmus
2 min. čítania

Kúsok Japonska v Šamoríne: Návštevníci Olympijského festivalu si vyskúšali tradičné umenie origami

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Návštevníci Olympijského festivalu sa môžu cítiť ako v Japonsku. Atmosféru olympijských hier sme preniesli priamo do šamorínskeho x-bionic® sphere. V nedeľu mali možnosť vo festivalovom areáli vyskúšať aj japonské origami.

Origami je pradávne japonské umenie skladania papiera. Slovo „origami“ v japončine doslova znamená „skladanie papiera“. V jednom zo stánkov si mohli záujemcovia vyskúšať tieto skladačky pod vedením Miloša Viglašského. Ten dokonca o origami sčasti napísal aj rigoróznu prácu. Dostal sa k nemu počas štúdia pedagogiky. „Origami má bohaté využitie. Deti sa prostredníctvom neho môžu zlepšovať v matematike, zlepšiť si jemnú motoriku ale aj trpezlivosť,“ hovorí. Dodáva však, že princíp origami, teda skladania, sa využíva aj v zdravotníctve (pri miniatúrnych prístrojoch), vo vesmírnom programe (pri vynášaní nadrozmerných objektov do vesmíru).

Návštevníci si mohli vyskúšať sladanie origami.
Návštevníci si mohli vyskúšať sladanie origami.
Foto
SOŠV - Veronika Mihaliková

V stánku pomáhal malým návštevníkov v ich snahe. Ukázal im aj rôzne druhmi origami a pre tých, ktorých toto umenie zaujalo, mal aj množstvo zaujímavých historiek,  obrázkov a publikácii.

„Zo začiatku mi to moc nešlo, no nakoniec sa to podarilo. Skladanie sa mi veľmi páčilo, určite si origami zoberiem domov a vystavím na pamiatku,“ povedala jedna z návštevníčok festivalu Michaela. Domov si odniesla jedno z najtradičnejších origami – papierového žeriava.

Slovenský olympijský a športový výbor prináša olympijské hry na Slovensko aj vďaka svojim partnerom, a to exkluzívnemu partnerovi TIPOS, generálnym partnerom 4F a Toyota, hlavným partnerom BILLA, SPP, CZ Slovakia, Allianz, Zlatý Bažant 0,0%, partnerom Matador, STRABAG.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV