Športové aktuality
4 min. čítania

Hokejisti SR definitívne o Miláno 2026 doma, skupiny pre ZOH sú už známe

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Juraj Slafkovský s bronzovou medailou.
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Obhajcovia bronzových medailí zo zimných olympijských hier v Pekingu 2022 nemajú istú účasť v olympijskom hokejovom turnaji v roku 2026. Medzinárodná hokejová federácia v utorok definitívne potvrdila, že Slovensko čaká olympijská kvalifikácia v ľadovom hokeji mužov do Milána a Cortiny d’Ampezzo 2026.

Kvalifikačný turnaj bude hostiť od 29. augusta do 1. septembra 2024 Bratislava. Definitívne zloženie jeho účastníkov bude známe až neskôr. V prípade triumfu na domácom ľade by sa Slováci na ZOH 2026 s najväčšou pravdepodobnosťou predstavili v základnej C-skupine. Na prelome augusta a septembra môžu byť reprezentáciám k dispozícii aj hokejisti zo zámorskej NHL.

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) už dávnejšie potvrdila kvalifikačný kľúč na ZOH 2026, ktorý vychádza z rebríčkov IIHF. Prvých osem krajín v renkingu IIHF po posledných majstrovstvách sveta a domáce Taliansko mali účasť istú. O ďalšie tri miestenky sa bude hrať v kvalifikácii.

IIHF vyčkáva na situáciu s Ruskom a Bieloruskom

Slovensko je v rebríčku po MS 2023 na 9. pozícii. Teoretickú šancu na priamy postup na ZOH dávala nejasná situácia okolo Ruska. Rusi majú momentálne zmrazený renking, v rebríčku IIHF figurujú na 3. priečke. Vzhľadom na vojnový konflikt na Ukrajine majú pozastavenú činnosť. Medzinárodný olympijský výbor pre vojnovú agresiu nepovolil na medzinárodných súťažiach účasť žiadneho z ruských tímov, súťažiť môžu len jednotlivci, ktorí nepodporujú konflikt na Ukrajine a nie sú členmi bezpečnostných zložiek. V rovnakej situácii sú aj Bielorusi. Obe reprezentácie naposledy štartovali na zimných olympijských hrách 2022 v Pekingu.

IIHF sa rozhodla v súvislosti s Ruskom vyčkávať a ak by malo povolenú účasť na ZOH 2026, potom by hralo v hlavnom turnaji. Bielorusi by mali na prelome augusta a septembra pricestovať do Bratislavy, či sa tak stane, je dnes otázne. IIHF sa k ďalším krokom a prípadnému zrušeniu suspendácie vyjadrí najbližšie pravdepodobne až počas budúcoročného kongresu v Českej republike.

Olympijská kvalifikácia: Slovákov určite čakajú len Kazachovia

Na základe rebríčkov bude Slovensko od 29. augusta do 1. septembra 2024 organizátorom turnaj D-skupiny olympijskej kvalifikácie. Hrať by sa malo v Bratislave. Okrem Slovákov by sa v Tipos aréne mali predstaviť teoreticky aj Bielorusi, určite Kazachovia a spolu s nimi aj rebríčkovo najhorší kvalifikant z tretieho kola olympijskej kvalifikácie. Na ZOH 2026 sa dostane len víťaz skupiny. Ďalšie turnaje finále olympijskej kvalifikácie budú hostiť Riga a Aalborg.

Slovensko už hostilo olympijskú kvalifikáciu pred ZOH 2022, na ktorom napokon hokejisti získali bronzové medaily. Na prelome augusta a septembra 2021 triumfovali zverenci Craiga Ramsayho v konkurencii Rakúska, Poľska a Bieloruska.

Slovenská bronzová olympijská radosť v Pekingu 2022.
Slovenská bronzová olympijská radosť v Pekingu 2022.
Foto
TASR/Jaroslav Novák

Jedna skupina pre Miláno 2026 je kompletná

IIHF zároveň potvrdila, že v halách v Miláne sa o necelé tri roky bude hrať rovnakým systémom ako vlani v Pekingu. V základnej A-skupine by sa mali predstaviť Kanada, Švédsko, Švajčiarsko a Taliansko, B-skupinu vytvoria Fínsko, Nemecko, Česko a rebríčkovo najhorší kvalifikant. V C-skupine bude hrať v prípade povolenia Rusko, USA a dvaja kvalifikanti.

Finálové turnaje olympijskej kvalifikácie ZOH 2026 v mužskom ľadovom hokeji (29. augusta - 1. septembra 2024)

D-skupina (Bratislava): SLOVENSKO, Bielorusko*, Kazachtan, kvalifikant č. 6

E-skupina (Riga): Lotyšsko, Francúzsko, Rakúsko, kvalifikant č. 5

F-skupina (Aalborg): Dánsko, Nórsko, Slovinsko, kvalifikant č. 4

Zloženie základných skupín mužského hokejového turnaja ZOH 2026

A-skupina: Kanada, Švédsko, Švajčiarsko, Taliansko

B-skupina: Fínsko, Nemecko, Česko, kvalifikant č. 3

C-skupina: Rusko*, USA, kvalifikanti č. 1 a 2.

* - v prípade umožnenia štartu.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV