Šport a olympizmus
4 min. čítania

Už vyše 70-tisíc ľudí na Slovensku oslávilo Olympijský deň

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Oslavy Olympijského dňa sú spojené aj s otvorením v štýle otváracieho ceremoniálu olympijských hier.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Športovci, olympionici i všetci obyvatelia celého sveta môžu 23. júna osláviť Olympijský deň a spoločne podporiť mierový svet. Na Slovensku sa rôzne akcie pri príležitosti Olympijského dňa konajú od začiatku mája do konca júna, zapojilo sa už niekoľko desiatok tisíc ľudí. Zamerané sú predovšetkým na pohyb, ale aj na získavanie vedomostí o olympijských hodnotách a objavovanie olympijských myšlienok.

Olympijský deň, ktorý sa od roku 1948 každoročne oslavuje 23. júna, poskytuje každému príležitosť, aby pomohol predovšetkým sebe. Tento rok navyše Medzinárodný olympijský výbor (MOV) a celé olympijské hnutie zdôrazňujú silu, ktorú ma šport pri budovaní lepšieho sveta a spájaní ľudí na život v mieri. V roku 2022 je témou Olympijského dňa slogan „Spoločne za mierový svet“, ktorý na sociálnych sieťach sprevádzajú hashtagy #MoveForPeace a #OlympicDay.

Slovenský olympijský a športový výbor a Slovenské olympijské a športové múzeum si Olympijský deň pripomenú aj voľným vstupom pre vopred nahlásené školy do priestorov Stálej expozície prof. Vladimíra Černušáka v Dome športu v Bratislave a zapáleným symbolickým večným plameňom na Národnom pamätníku olympionikov na Národnom cintoríne v Martine.

V rámci Olympijského dňa SOŠV a SOŠM zorganizujú 23. júna od 14.00 h vo výstavných priestoroch v Dome športu v Bratislave aj spomienkové stretnutie na najúspešnejšiu olympioničku v československej histórii Věru Čáslavskú, ktorej nedožité 80. narodeniny sme si pripomenuli 3. mája. Aktérmi spomínania na Věru Čáslavskú budú ľudia zo Slovenska, ktorí ju dobre poznali z jej pretekárskeho, neskôr trénerského, rozhodcovského a funkcionárskeho pôsobenia v športe.

Olympijský deň oslavujú po celom svete i v slovenských regiónoch

Beh Olympijského dňa
Behy Olympijského dňa sú lákavé pre malých i veľkých.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Do aktivít Olympijského dňa sa rôznymi podujatiami zapojilo 135 národných olympijských výborov vrátane Slovenského olympijského a športového výboru. Po celom svete sa organizujú Behy Olympijského dňa, rôzne pohybové podujatia pre deti, mládež, seniorov i celé rodiny, stretnutia s olympionikmi či workshopy o olympijských hodnotách.

Na Slovensku sa do aktivít Olympijského dňa, ktoré zastrešuje SOŠV, zaregistrovalo od začiatku mája vyše 400 podujatí, na ktorých sa zúčastnilo vyše 70-tisíc ľudí. Konajú sa do konca júna predovšetkým v základných a stredných školách, ale niektoré aj v materských školách. Organizujú ich členovia regionálnych Olympijských klubov či aktívni učitelia, ktorí sú zapojení do programov SOŠV OVEP či OCEP. Tie sú zamerané predovšetkým na podporu myšlienok olympizmu a pohybu. Hlavné oslavy Olympijského dňa sa konali 1. júna v Banskej Bystrici. Sviatok olympizmu pripomenie 23. a 24. júna aj finále Olympijského odznaku všestrannosti v Šamoríne.

Galérie a správy z podujatí Olympijského dňa si môžete pozrieť aj v rámci stránky skupiny OVEP - Olympijská výchova pre školy.

OLYMPIJSKÁ VÝCHOVA PRE ŠKOLY

História Olympijského dňa

Voľba 23. júna za Olympijský deň nebola na 42. zasadnutí MOV v St. Moritzi v januári 1948 náhodná. Zvolený dátum oslavuje založenie MOV i oživenie a zreálnenie myšlienok o novovekých olympijských hrách. K týmto udalostiam došlo 23. júna 1894 na parížskej univerzite Sorbonne. Prvý olympijský deň sa oslavoval 23. júna 1948 a o 30 rokov neskôr MOV v Olympijskej charte odporučil, aby jeho myšlienku podporili aj národné olympijské výbory a propagovali olympijské hnutie. Od roku 1987 sa po celom svete konajú aj Behy Olympijského dňa ako oslava sviatku a podpora masového športu.

VIAC O OLYMPIJSKOM DNI

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV