Športové aktuality
2 min. čítania

Najlepším armádnym športovcom za rok 2023 je Eliška Mintálová

Eliška Mintálová sa stala najlepším armádnym športovcom za rok 2023.
Foto
TASR/JÁN KROŠLÁK

V Banskej Bystrici v pondelok večer vyhlasovali a oceňovali najlepších športovcov rezortu Ministerstva obrany SR za rok 2023. Prvenstvo neobhájila lyžiarka Petra Vlhová, zvíťazila vodná slalomárka Eliška Mintálová. Stala vicemajsterkou sveta v K1 a vybojovala si aj priamu účasť na OH 2024 v Paríži.

Počas slávnostného večera v Štátnej opere v Banskej Bystrici bolo ocenených desať najúspešnejších športovcov VŠC Dukla v kategórii senior, traja v kategórií mládežník a jeden tréner. Výsledky ankety vzišli z hlasovania šesťdesiatich trénerov a zamestnancov VŠC Dukla. Mintálová získala 493 bodov s veľkým náskokom pred druhou šprintérskou majsterkou sveta v skialpinizme Mariannou Jágerčíkovou (397 b) a treťou Vlhovou (392 b), ktorá v celkovom hodnotení Svetového pohára 2022/2023 obsadila tretie miesto.

„Tým, že som si vybojovala olympiádu o preteky skôr, tak to bolo vtedy emotívne a veľmi som si to užila. Chcela by som sa na budúcoročné OH v Paríži dobre pripraviť a byť hlavne v zdravotne poriadku a podať tam čo najlepší výkon, čiže dosiahnuť finále a atakovať popredné priečky. Potrebujem mať aj šťastíčko,“ vyhlásila po prevzatí ocenenia Mintálová.

V kategórii najlepší mládežník získala prvenstvo džudistka Patrícia Tománková. V tomto roku sa stala dorasteneckou majsterkou sveta i Európy, keď súperky vo finále zdolala v krátkom čase, k čomu na slávnostnom vyhlásení vtipne poznamenala: „Dobre ma motivuje tréner a otec, preto som mala rýchlo súperky za sebou. Pripomenul mi peňažnú cenu za prvé miesto.“

Iba 16-ročná Tománková verí, že získa raz pre Slovensko aj medailu z olympijských hier. Najbližšie by sa jej to mohlo podariť v Los Angeles v roku 2028.

Najlepším armádnym trénerom sa stal kouč vodnej slalomárky Elišky Mintálovej Peter Cibák ml.

Počas slávnostného večera boli uvedené do Siene slávy dve významné osobnosti vodného slalomu – tréner Jozef Martikán, ktorý so svojím synom Michalom získal päť olympijských medailí (2x zlato, 2x striebro, 1x bronz) a Elena Kaliská, dvojnásobná olympijská víťazka v disciplíne K1 v rokoch 2004 a 2008.

Na podujatí sa zúčastnili viaceré osobnosti slovenského športu, ako aj zástupcovia ministerstva obrany, ozbrojených síl SR, samosprávy či športových zväzov.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV