Šport a olympizmus
4 min. čítania

Športové hnutie víta vznik nového ministerstva cestovného ruchu a športu

Zľava prezident SZĽH Miroslav Šatan, prezident SFZ Ján Kováčik, generálny sekretár SOŠV Jozef Liba a prezident SAZ Peter Korčok.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Slovenské športové hnutie víta vznik nového ministerstva cestovného ruchu a športu. Športová obec už viackrát a na rôznych fórach zdôraznila, že vníma vznik nového ministerstva ako výsledok dlhodobej snahy dostať šport v rámci spoločnosti a jej riadenia na úrovni štátu na to miesto, aké mu právom prináleží. Športová obec zdôrazňuje, že miesto športu bude prináležať bez ohľadu na to, kto je v akomkoľvek čase vo vládnej koalícii a kto je v opozícii.

Kompetenčný zákon, na základe ktorého vznikol nový rezort, schválili poslanci Národnej rady SR na svojom stredajšom rokovaní. „Budeme mať postavenie, ktoré športu prináleží. Budeme mať svojho zástupcu na vláde - ministra, ktorý bude súčasťou štátnej exekutívy. Doteraz som necítil, že by sme niečo takéto mali,“ uviedol prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.

Vzniku nového rezortu predchádzali ešte pred septembrovými parlamentnými voľbami diskusie športových organizácii so zástupcami jednotlivých strán naprieč celým politickým spektrom. Nový rezort vznikne od 1. januára.

„Neverím na zázraky, ale verím, že postupné kroky a spolupráca s jednotlivými zväzmi a SOŠV, pri ktorých budeme nápomocní, majú význam. Verím, že toto ministerstvo bude významné a bude môcť prezentovať svoje výsledky. Ministerstvo sa bude chvíľu kreovať, ale jeho zámery boli zadefinované. Som presvedčený, že slovenskému športu svitá na lepšie časy,“ dodal Kováčik.

Generálny sekretár SOŠV Jozef Liba očakáva hmatateľné výsledky nového rezortu na konci nadchádzajúceho olympijského cyklu, ktorý vyvrcholí OH 2028 v Los Angeles. „Veríme, že situácia sa zlepší aj po finančnej stránke. Toto berieme ako dlhodobý zámer, nie sme naivní, aby sme si mysleli, že v roku 2024 prídu stovky miliónov eur pre slovenský šport. Beriem to vo výhľade 5-10 rokov, keď si slovenský šport môže polepšiť. Budúci rok končí olympijský cyklus s olympijskými hrami v Paríži a pevne veríme, že na záver ďalšieho budeme výrazne cítiť zlepšenie finančnej situácie, najmä pre mládežnícky a juniorský šport,“ povedal Jozef Liba a dodal: „Šport by mal zostať stále apolitický, športovci budú športovať, ale bez štátnej a finančnej podpory to nie je možné vykonávať.“

Nový rezort má získať kompetencie v oblasti cestovného ruchu od Ministerstva dopravy SR a v oblasti športu od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré sa má zároveň premenovať na Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR. Novelizácia tiež špecifikuje úlohy, ktoré má plniť Úrad vlády SR a podpredseda vlády, ktorý nemá zverené ministerstvo.

Stanovisko zástupcov športovej obce k spochybňovaniu vytvorenia Ministerstva cestovného ruchu a športu

Zástupcovia športovej obce na čele so strešnou organizáciou slovenského športu - Slovenským olympijským a športovým výborom - v máji jednomyseľne prijali Deklaráciu slovenského športu. V tomto dokumente definovali svoje požiadavky smerom k politickým stranám, pričom na prvom mieste bolo:

„Upraviť kompetenčné zaradenie športu v rámci systému najvyšších exekutívnych orgánov štátu tak, aby sa potvrdil a zvýraznil jeho univerzálny charakter. Šport nemá byť nechceným príveskom akéhokoľvek rezortu, má byť spravovaný orgánom, pre ktorý bude jednou z najhlavnejších priorít.“

V septembri tohto roku sa v Poprade uskutočnila konferencia Šport a spoločnosť, na ktorej zástupcovia najdôležitejších politických síl uchádzajúcich sa o hlasy vo voľbách do NR SR dostali možnosť prezentovať svoje predstavy týkajúce sa športu. Vo viacerých z nich bolo vytvorenie ministerstva športu (aj v spojení s iným rezortom) relevantnou alternatívou - a to aj u politického subjektu, ktorý je v súčasnosti v opozícii.

Športová obec už viackrát a na rôznych fórach zdôraznila, že víta vznik nového Ministerstva športu a cestovného ruchu ako výsledok dlhodobej snahy dostať šport v rámci spoločnosti a jej riadenia na úrovni štátu na to miesto, aké mu právom prináleží. Bude mu prináležať bez ohľadu na to, kto je v akomkoľvek čase vo vládnej koalícii a kto je v opozícii.

Odmietame spochybňovanie jeho vytvorenia a konštatujeme, že vychádza z Programového vyhlásenia vlády SR schváleného Národnou radou SR. S údivom a poľutovaním konštatujeme, že v rozprave odznelo na margo športu, jeho postavenia a významu v slovenskej spoločnosti nemálo chybných, manipulatívnych a dehonestujúcich vyjadrení.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV