Športové aktuality
5 min. čítania

Na Misii Peking netreba podceniť dobrý spánok!

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Foto
TASR - Michal Svítok

Berú spánok na ľahkú váhu alebo je to dôležitá súčasť ich regenerácie? Ovplyvňuje ponocovanie ich športový výkon? Pýtali sme sa biatlonistky Paulíny Fialkovej, sánkara Mateja Zmija a bobistky Viktórie Čerňanskej.

Novoročná výzva, akú ste ešte nezažili! Vašou jedinou úlohou bude poriadne sa vyspať.
Kto sa stane najpoctivejším spáčom tohto roku? Poďte spolu s nami nahliadnuť do zázračného sveta spánku a hrajte o skvelé ceny (nielen) pre dobrý spánok.

Chcem spať a vyhrať

spanok

Už čoskoro privíta Peking tých najlepších zimných športovcov z celého sveta. Zimné olympijské hry sa v hlavnom meste Číny uskutočnia od 4. do 20. februára 2022. Ázijská metropola sa stane prvým mestom na svete, ktoré bude hostiť letnú i zimnú verziu hier.

O účasť na „Misii Peking“ celú zimu usilovne bojujú aj slovenskí športovci. Príprava na vrcholné podujatie však nie je len tvrdá drina, hodiny v posilňovni, nekonečné tréningy a súťažné preteky. Nemenej dôležitá je aj správna regenerácia. Jednou zo základných zložiek regenerácie je kvalitný spánok.

Opýtali sme sa preto troch slovenských športovcov, ktorí chcú v Pekingu so srdcom draka zabojovať o čo najlepšie umiestnenie, čo pre nich znamená spánok. Odpovedali biatlonistka Paulína Fialková, sánkar Matej Zmij a bobistka Viktória Čerňanská.

Spánok potrebuje každý, športovec ho nesmie podceniť

Spánok je potrebný pre každého. Nezáleží na tom, či je človek športovec, alebo nie. Spánok má obrovské množstvo funkcií, oddych počas noci prináša mozgu i telu množstvo zdravotne priaznivých účinkov. Okrem zdravej stravy a fyzického pohybu by mal spánok dopĺňať pomyslenú hlavnú trojicu zdravého ľudského fungovania. Profesionálny športovec by mal pri ceste za úspechom dbať aj na tie najmenšie detaily. V žiadnom prípade by teda nemal podceniť kvalitný a dobrý spánok.

„Nedostatočný spánok má vplyv na rôzne telesné funkcie. Reakčný čas, schopnosť koordinácie a schopnosť rýchlo sa rozhodovať, či komplexne uvažovať. Či šprintér, či hokejista má v takomto prípade problém, jeho reakčný čas sa spomalí, chýba mu ten „polkrok" za svojím súperom. Spánok nemožno vnímať ako stratu času. Nedostatočný spánok ovplyvňuje športový výkon,“ - Bohumil Matula, primár Oddelenia funkčnej diagnostiky zo Špecializovanej nemocnice sv. Svorada Zobor.

Fialková cíti ponocovanie aj niekoľko dní

Biatlonistka Paulína Fialková už olympijské hry zažila. Štartovala v ruskom Soči v roku 2014. O 4 roky neskôr v juhokórejskom Pjongčangu obsadila piate miesto vo vytrvalostných pretekoch na 15 kilometrov. „Spánok pre mňa znamená najlepšiu regeneráciu, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie môjho tela. Snažím sa spať minimálne 8 hodín v noci a 1 hodinu po obede, pred druhou tréningovou fázou. Vrcholový šport je o malých detailoch a každé ponocovanie alebo nekvalitný spánok na sebe cítim aj niekoľko dní,“ hovorí 29-ročná pretekárka.

Spať dostatočne dlho a kvalitne je podľa nej dôležité nielen pre fyzické, ale aj mentálne zdravie. „Ale aj tu platí, že všetkého veľa škodí a človek sa podľa mňa dokáže prespať do akejsi melanchólie. Preto je okrem spánku dôležitý aj pohyb a vyvážená strava,“ dodáva biatlonistka, ktorá je súčasťou Svetového pohára od sezóny 2011/2012.

Paulína Fialková
Paulína Fialková.
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

Nikdy nie viac ako desať a menej ako šesť, tvrdí Zmij

Sánkar Matej Zmij zažije so svojím kolegom Tomášom Vaverčákom v Pekingu svoju premiéru pod piatimi kruhmi. „Pre mňa osobne je spánok nesmierne dôležitý pre regeneráciu, či už fyzickú, alebo psychickú. Sám viem, že keď sa dobre vyspím, nasledujúci deň viem fungovať oveľa efektívnejšie. Na tréningu podávam lepšie výkony a som viac sústredený. Taktiež mám oveľa lepšiu náladu. Takže pre mňa je spánok jeden z najdôležitejších faktorov pri všetkom. Najlepšia regenerácia a relax,“ hovorí člen VŠC Dukla Banská Bystrica.

Tvrdí, že bežne sa snaží spávať osem hodín denne. To je aj odporúčaný čas odborníkov pre zdravý spánok. „Samozrejme, niekedy sa stane, že mi to nevyjde. Nikdy však nespím menej ako 6 hodín a zároveň nie viac ako 10. Už to je pre mňa čas, keď mám výčitky, že prespím celý deň a nič nestihnem.“

V sánkovaní ide o každú stotinu sekundy. Športovec musí byť v ľadovom koryte pripravený na maximum. Vie to aj Matej. „Spánok ma v športe ovplyvňuje do veľkej miery. Keďže pri športe, ktorý robím, je dôležité, aby fungovalo všetko na sto percent, nemôžem si dovoliť podceniť túto stránku prípravy. Na kvalitný spánok pred výkonom si dávam veľký pozor a len veľmi ťažko by som podal očakávaný výkon bez dobrého spánku.“

Sánkar Matej Zmij.
Sánkar Matej Zmij.
Foto
Instagram/matejzmij

Čerňanská spánok miluje, do poobedia však nevyspáva

O účasť na zimných olympijských hrách bojuje aj mladá bobistka Viktória Čerňanská. V monobobe už získala striebro na zimných olympijských hrách mládeže v Lausanne 2020. Spánok je pre ňu na prvom mieste pri regenerácii a vďaka nemu môže podávať ten najlepší výkon. „Milujem spánok. A nemyslím celodenné vylihovanie v posteli a vyspávanie do poobedia. Pre mňa je spánok veľmi dôležitý na to, aby som mohla podávať maximálne výkony a aby som sa mohla plne sústrediť na to, čo mám robiť,“ hovorí členka Juniorského olympijského tímu 2021.

Aj Viktória dbá na odborníkmi odporúčanú dobu spánku. „Potrebujem spať každú noc minimálne 8 hodín. Keď sa stane, že dlho cestujeme, alebo som sa zle, či málo vyspala, cítim to na sebe,“ dodáva.

Viktória Čerňanská.
Viktória Čerňanská.
Foto
Archív VČ
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV