SOŠV
St. Moritz
8 min. čítania

Na ZOH mládeže Viktória Čerňanská v monoboboch skončila druhá!

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Trio najlepších v pretekoch monobobistiek na ZOH mládeže - zľava strieborná Slovenka Viktória Čerňanská, víťazná Rumunka Popescuovuá a bronzová Nemka Harmsová. V nedeľu si prevzala len maskotov podujatia, medaily im odovzdajú v pondelok večer.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Na III. zimných olympijských hrách mládeže s centrom v Lausanne sa v nedeľu konala naša najočakávanejšia disciplína na Olympijskej bobovej dráhe v St. Moritzi – súťaž monobobistiek. Ešte nie 18-ročná Bratislavčanka (nar. 19. marca 2002) Viktória Čerňanská naplnila naše očakávania a vybojovala si striebornú medailu! Z 18-členného štartového poľa ju predstihla iba Rumunka Cornelia Popescuová, ktorá bola najrýchlejšia v oboch jazdách. Čerňanská bola po prvej jazde tretia s odstupom 45 stotín sekundy na líderku, na druhej priečke bola Nemka Celina Harmsová (15 stotín pred Slovenkou, dosiahla najvyššiu meranú rýchlosť dňa 129,4 km/h). V druhej jazde sa Čerňanská zrýchlila a Harmsovú odsunula za seba – iba o stotinu sekundy!

Viktória Čerňanská po zisku medaily s trénerom Andrejom Bicianom a so šéfom zväzu bobistov Milanom Jagnešákom.
Viktória Čerňanská po zisku medaily s trénerom Andrejom Bicianom a so šéfom zväzu bobistov Milanom Jagnešákom.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

V tréningoch tejto novej olympijskej disciplíny na jedinej prírodnej bobovej trati na svete (jazdili sa na nej aj súťaže ZOH 1928 a 1948) Čerňanská dominovala, veď z ôsmich jázd vyhrala štyri, v dvoch bola druhá a v jednej štvrtá. Zverenka bývalého známeho atléta Andreja Biciana (dvanásťnásobného majstra Slovenska predovšetkým vo viacbojoch), s ktorou v St. Moritzi spolupracoval aj náš štvornásobný olympionik a predseda zväzu Milan Jagnešák, sa postarala o vôbec prvú slovenskú bobistickú medailu z vrcholných súťaží a na ZOHM 2020 zároveň o prvý náš cenný kov z individuálnej disciplíny, ktorá už v Pekingu 2022 bude mať premiéru na „veľkých“ ZOH.

Čerňanská vie, že mohla aj vyhrať, ale zo striebra sa veľmi teší

Z Viktórie Čerňanskej radosť priam sršala.
Z Viktórie Čerňanskej radosť priam sršala.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Viktória Čerňanská po obidvoch jazdách dala najavo veľmi silné emócie. Za cieľom radostne mávala rukou a potom ešte dlho radostne kričala. „Mala som z jázd výborný pocit, takže veľmi som sa tešila. Tréningy som tu síce jazdila väčšina výborne, ale v predposlednej tréningovej jazde som sa dopustila chýb, takže som sa necítila úplne isto. Sústredila som sa na to, aby som zajazdila dve vyrovnané jazdy. To sa mi podarilo a bola z toho medaila. A dokonca strieborná, len o jednu stotinu sekundy. Neviem posúdiť, či z hľadiska dosiahnutého času bola moja druhá jazda najlepšia z tých, čo som tu predviedla, ale podľa pocitovo určite áno. Bola bez chýb, celkom čistá,“ popisovala svoje pocity tesne po dojazdení.

Išla s číslom jeden, pretože vlani v novembri v americkom Lake Placide vyhrala kvalifikáciu na ZOHM. Nemrzelo ju, že napokon nezískala zlato, na ktoré mohla oprávnene pomýšľať? „Prevláda vo mne radosť. Viem, že som mala aj na zlato, ale teším sa aj zo striebra. Ťažko povedať, čo mi chýbalo na víťazstvo. Asi ten prvý štart, ten som mala pomalší. A dopustila som sa v prvej jazde drobných chybičiek.“ Dodala, že st. moritzská dráha je úžasná a je jej obľúbená. „Prírodná dráha sa úplne líši od ostatných.“

Napriek tomu, že konkurencia v kategórii monobobistiek v St. Moritzi bola porovnateľná s predošlými súťažami, na ktorých sa zúčastnila, túto súťaž vnímala Viktória Čerňanská ako výnimočnú. „Uvedomovala som si, že som na mládežníckej olympiáde, takže som pred jazdami cítila nervozitu a snažila som sa ,upratať´ si hlavu. Na druhej strane bolo super, že som tu dennodenne bola v styku aj so športovcami zo sánkovania a z rýchlokorčuľovania, s ktorými sa na iných súťažiach nestretnem. A som rada, že som mala možnosť vidieť aj jednu rýchlokorčuliarsku súťaž na miestnom jazere. Bol to zážitok.“

Trio medailistiek ešte na inom zábere. Viktória Čerňanská v strede.
Trio medailistiek ešte na inom zábere. Viktória Čerňanská v strede.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Bician a Jagnešák vyzdvihujú Čerňanskej mentálnu silu i techniku

Hodnotenie trénera Andreja Biciana: „Viki išla krok za krokom, ako sme plánovali. Je súťažný typ, takže v pretekoch dokáže vycibriť ešte lepšie ako v tréningu. Je mentálne silná, čo ukázala aj v iných súťažiach. Toto bola za dve sezóny jej siedma alebo ôsma. Určite myslela na pódiové umiestenie, ktoré sa podarilo. Medzi tými najlepšími je to potom už len o minidetailoch. Mohla byť prvá, ale aj štvrtá. Skončila druhá, čo je veľký úspech. V prvej jazde mohla trochu doplatiť na to, že išla ako prvá, čo bolo pre ňu nezvyklé, ale všetky pretekárky mali rovnaké podmienky. Jej druhá jazda by sa dala prirovnať k najlepším tréningovým.“

„St. Moritz je špecifická dráha, pretože je prírodná a má skôr oblejší tvar zákrut. Preto je dosť náročná. Stále sme hľadali najrýchlejšiu stopu a pracovali sme na úplných detailoch, vďaka ktorým by sa Viki mohla zrýchliť – na prilbe, na posede v boboch a podobne. Počas tréningov jazdila úplne super a vyrovnane, v dráhe si naozaj technicky počínala výborne. Má veľmi presne zladené oko s rukou, vďaka tomu dokáže presne jazdiť v ideálnej stope. A mentálne to tu po celý čas zvládala super. Myslím si, že neskoršia víťazka Popescuová v prvej jazde vyťažila z toho, že na štart nastúpila až ako piata, kým Viki išla prvá, a trať sa medzi tým trochu zrýchlila,“ doplnil svoje postrehy najskúsenejší slovenský bobista v histórii a bývalý dlhoročný pilot slovenských dvojbobov i štvorbobov Milan Jagnešák.

Zaujímavé boli aj ďalšie Jagnešákove slová: „Vikina má výbornú povahu na šport, takže dlhodobo sa mi s ňou veľmi dobre pracovalo. Vždy, keď jej niečo nešlo, sama sa pýtala na vysvetlenie, prečo to tak je a čo má urobiť, aby sa to zlepšilo. Boli sme v tréningoch i v pretekoch ako jedna hlava. Zaslúžila si medailu.“ A dodal: „Mňa naozaj teší, že po skončení pretekárskej kariéry som sa presmeroval na mládežníkov. Chcel som si niekoho vychovať, čo sa mi nepodarilo hneď, ale teraz je to aj zásluhou ďalších ľudí na dobrej ceste. Dlhodobo sme sa snažili, aby Viktória mala čo najlepšie podmienky.“

Má všestranný pohybový základ zo športovej gymnastiky a z atletiky

Čerňanská je naozaj všestranná športovkyňa. Najprv sa osem rokov venovala športovej gymnastike. „Tento šport mi strašne veľa dal pre moju ďalšiu športovú kariéru, dostala som vďaka nemu všestranný pohybový základ,“ povedala.

Potom úspešne presedlala na atletiku. V nej sa takisto ako jej tréner v klube Atletika Bratislava zameriava predovšetkým na viacboj, ale vyniká aj v niektorých disciplínach. Vlani aj predvlani bola dorastenecká majsterka Slovenska v skoku o žrdi, vlani aj na 100 m prek. Na majstrovstvách SR v sedemboji predvlani vyhrala (4055 b), vlani bola druhá (4284 b).

Aj tréner Andrej Bician veľmi oceňuje, že Viktória sa vlastne už dvanásť rokov venuje jednému alebo druhému základnému športu: „Pre jazdenie v monoboboch znamená dlhoročná gymnastická príprava obrovský benefit predovšetkým pre pohybovú koordináciu. A atletická príprava je najlepšia zo všetkých. Pomáha jej veľmi pri štartoch.“

Blahoželanie Viktórii Čerňanskej od Romana Bučeka, vedľa neho vedúci slovenskej výpravy na ZOHM Boris Demeter, celkom vpravo športový riaditeľ Európskych olympijských výborov, Slovák Peter Brüll.
Blahoželanie Viktórii Čerňanskej od Romana Bučeka, vedľa neho vedúci slovenskej výpravy na ZOHM Boris Demeter, celkom vpravo športový riaditeľ Európskych olympijských výborov, Slovák Peter Brüll.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Bobovému športu sa Čerňanská venuje od novembra 2018 a ako sa priznala po zisku medaily na ZOHM, bola to láska na prvý pohľad. „Od prvej jazdy ma chytila rýchlosť a adrenalín. Navyše v tomto športe je výhoda, že v monoboboch máme všetci súťažiaci rovnaký materiál, takže výsledky závisia výlučne od športovcov. Je to plne objektívne. Naďalej plánujem v lete sa venovať čo najviac atletike a v zime bobom. Keďže boby sú zimný šport, keby som sa nevenovala atletike, v lete by som nemala čo robiť. Je to kombinácia, ktorá mi plne vyhovuje.“

Čo na to tréner Andrej Bician?: „Monobobom sa určite bude venovať vážne. Táto disciplína má budúcnosť. Atletika pre ňu znamená jedno obrovské plus, keď sa mimo bobistickej sezóny intenzívne venuje kondičnej príprave. Určite budem chcieť, aby sa atletike stále venovala súťažne. Veľká výhoda je, že vďaka atletike vie pracovať s náčiním. V boboch to nie je vždy o tom, že najlepší šprintér by vedel najrýchlejšie roztlačiť boby. Chce to aj zručnosť a prenášanie energie do náčinia.“

Prizeral sa aj prezident MOV Thomas Bach

Súťaž monobobistiek si prišiel pozrieť aj prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach. V očakávaní našej medaily z Lausanne pricestoval aj vedúci slovenskej výpravy na ZOHM 2020 Boris Demeter, ktorý spolu s vedúcim našej st. moritzskej „enklávy“ Romanom Bučekom ako prví gratulovali Čerňanskej k výbornému úspechu.

Poradie v nedeľňajšej súťaži ZOHM

Dievčatá – monoboby (18 účastníčok): 1. Georgeta Popescuová (Rum.) 2:26,84 min, 2. VIKTÓRIA ČERŇANSKÁ (SR) +0,51 s, 3. Celine Harmsová (Nem.) +0,52.

Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV