Šport a olympizmus
Budapešť/Bratislava
7 min. čítania

Najstaršia žijúca olympijská víťazka na svete Ágnes Keletiová oslávila stovku!

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Najstaršia žijúca olympijská víťazka na svete Ágnes Keleteiová mala na torte sto sviečok.
Foto
MOB

Storočných ľudí je v celej svetovej populácii veľmi málo, ale medzi bývalými špičkovými športovcami sú úplnou raritou. V sobotu však oslávila 100. narodeniny najstaršia žijúca olympijská víťazka – Maďarka židovského pôvodu Ágnes Keletiová (narodila sa 9. januára 1921 v Budapešti ako Ágnes Kleinová). Členka Medzinárodnej gymnastickej siene slávy si na OH spolu vybojovala 5 zlatých, 3 strieborné a 2 bronzové olympijské medaily.

V histórii ženskej športovej gymnastiky na OH získali hodnotnejšiu aj početnejšiu medailovú zbierku ako Keletiová len Larisa Latyninová z bývalého ZSSR (spolu 18 medailí: 9 – 5 – 4) a Věra Čáslavská z bývalého Československa (spolu 11 medailí: 7 – 4 – 0). A napríklad fenomenálna Rumunka Nadia Comaneciová získala o jeden bronzový kov menej (5 – 3 – 1), ako niekdajšia maďarská reprezentantka. Z radov židovských športovcov bol pod piatimi kruhmi doteraz úspešnejší ako Keletiová len americký plavec Mark Spitz s 9 zlatými, 1 striebornou a 1 bronzovou medailou.

O dva olympijské štarty prišla pre svetovú vojnu a zranenie

Pritom Ágnes Keletiová mohla nazbierať ešte cennejšiu zbierku, lenže v dôsledku vojnových udalostí prišla najprv o štart na zrušených 1940 v Tokiu, a potom na OH 1948 v Londýne neštartovala pre zranenie. Premiéru pod piatimi kruhmi mala až ako 31-ročná na OH 1952 v Helsinkách. Triumfovala tam v prostných, bola druhá na bradlách a podieľala sa aj na striebornej medaile družstva Maďarska v prostných.

Na OH 1956 v Melbourne sa potom vo veku 35 rokov so štyrmi zlatými a dvoma striebornými medailami stala najúspešnejšou účastníčkou hier – a dodnes najstaršou olympijskou víťazkou v gymnastike! Rovnako hodnotnú bilanciu na jedných OH ako Keletiová v Melbourne v histórii ženskej gymnastiky dosiahla už len Věra Čáslavská v Mexico City 1968.

Keletiová v Melbourne získala zlato na kladine, bradlách i v prostných (spoločne s víťazkou viacboja Latyninovou, ktorá mala na OH 1956 celkovú bilanciu len o kúštik horšiu: 4 – 1 – 1) i v jednej z dvoch tímových súťaží, plus pridala strieborné medaily za viacboj a za klasickú tímovú súťaž. V roku 1954 svoju zbierku v Ríme obohatila o titul majsterky sveta na bradlách, aj o striebro a bronz.

Počas svetovej vojny jej ako židovke išlo o život

Gymnastike sa Ágnes Kleinová venovala od štyroch rokov. Vo veku 16 rokov získala prvý titul majsterky Maďarska. V roku 1941 ju však z klubu vzhľadom na „neárijský“ pôvod vylúčili. Jej otca a ďalších príbuzných neskôr deportovali do koncentráku v Osvienčime, kde zahynuli. Mame a sestra sa s pomocou švédskeho diplomata Raoula Wallenberga podarilo ujsť do zahraničia. A Ágnes, aby sa zachránila, sa najprv schovávala v utajení na vidieku a v roku 1944 vydala za gymnastu Istvána Sárkányho, pretože počula, že ženy, vydaté za kresťanov, sa koncentráku môžu vyhnúť. O šesť rokov neskôr sa s ním rozviedla.

Návrat k športu, triumf v Helsinkách a veľkolepé vystúpenie v Melbourne

Po dramatickom vojnovom období sa k športu vrátila. Stala sa najlepšou gymnastkou v Maďarsku a v roku 1947 vyhrala vo viacboji majstrovstvá Strednej Európy. O štart na OH 1948 v Londýne ju však pripravilo zranenie. V roku 1949 pod vtedajším menom Ágnes Sárkányová získala štyri zlaté medaily na Svetovej univerziáde. Ďalší rok sa rozviedla a odvtedy súťažila pod menom Ágnes Keletiová.

Na OH 1952 v Helsinkách Ágnes Keletiová na najvyššom stupni po víťazstve v prostných.
Na OH 1952 v Helsinkách Ágnes Keletiová na najvyššom stupni po víťazstve v prostných.
Foto
MTI

Už na OH 1952 v Helsinkách sa Keletiová zaradila medzi najlepšie na svete, ale na úplný vrchol sa dostala v Melbourne 1956. Maďarská výprava cestovala do Melbourne vo veľmi vypätej politickej situácii. Krátko pred jej odchodom do dejiska hier sovietska armáda krvavo potlačila povstanie v Budapešti a okupovala krajinu podobne, ako o dvanásť rokov neskôr Československo. Holandsko, Španielsko a Švajčiarsko v dôsledku tejto krvavej agresie zrušili účasť svojich výprav na OH.

Maďarská výprava sa po týchto udalostiach v Austrálii tešila obrovským sympatiám, naopak, športovci ZSSR často cítili nevraživosť. Semifinálový vodnopólový zápas ZSSR – Maďarsko brutalitou pripomínal gladiátorské súboje. Športovci z oboch krajín však poskytli aj opačný príklad – dve medailovo najúspešnejšie účastníčky OH, gymnastky Ágnes Keletiová z Maďarska a Larisa Latyninová zo ZSSR (podelili sa o všetky individuálne zlaté medaily), si na stupni víťaziek nenápadne spojili ruky...

Po azyle v Austrálii viac než polstoročie žila v Izraeli

Keletiová, podobne ako mnoho jej krajanov, sa však už domov nevrátila – emigrovala. Najprv zostala v Austrálii, kde požiadala o politický azyl. O rok neskôr sa vzhľadom na svoj židovský pôvod presťahovala do Izraela. Svoju novú vlasť už v roku 1947 reprezentovala na Makabejských hrách. Do Izraela za ňou prišla matka aj sestra. V roku 1959 sa tam vydala za maďarského učiteľa telesnej výchovy Róberta Bíróa, takisto emigranta. Neskôr priviedla na svet dvoch synov. V Izraeli pôsobila ako vysokoškolská učiteľka telesnej výchovy v Tel Avive a potom 34 rokov na Wingatskom športovom inštitúte v Netanyi. Viedla aj reprezentačné družstvo gymnastiek.

Návrat do Maďarska, kde si ju k jubileu pekne uctili

Ágnes Keletiová so svojimi piatimi zlatými olympijskými medailami.
Ágnes Keletiová so svojimi piatimi zlatými olympijskými medailami.
Foto
MOB

V roku 2015 sa Ágnes Keletiová vrátila do Budapešti. V rodnom meste jej teraz pripravili oslavy jej nevšedného životného jubilea. Veď v histórii len traja maďarskí šermiari nazbierali počas športovej kariéry viac zlatých olympijských medailí, ako táto gymnastka. Maďarskí autori k nemu vydali aj knihu s názvom „Kráľovná gymnastiky: 100 rokov Ágnes Keletiovej“.

Prezident Maďarského olympijského výboru (MOB) Krisztián Kulcsár jubilantke odovzdal dar MOB (kópiu zlatej medaily historicky prvého maďarského – v Aténach 1896 ešte uhorského, ale Maďari to nerozlišujú - olympijského víťaza, plavca Alfreda Hajósa, aj dar Medzinárodného olympijského výboru (MOV). „Vaša jedinečná kariéra napĺňa každého člena maďarskej olympijskej rodiny veľkou hrdosťou,“ povedal jej pri tejto slávnostnej príležitosti šéf MOB Kulcsár. Prezident Medzinárodného výboru fair play (CIFP), bývalý špičkový šermiar Jenő Kamuti, Keletiovej zase odovzdal cenu fair play za celoživotné pôsobenie.

Blahoželali jej novinári zo sveta, aj Thomas Bach

Najstaršiu žijúcu olympijskú víťazku v posledných dňoch kontaktovalo s gratuláciou a so žiadosťou o rozhovore viacero novinárov z rôznych krajín sveta. V jednom z rozhovorov na margo tajomstva jej dlhovekosti povedala: „Milujem život. A podstatné je zdravie. Bez neho by to za veľa nestálo.“ Dodala, že viac ako desať olympijských medailí si cení skúsenosti, ktoré vďaka gymnastike získala cestovaním po svete. „Gymnastiku som milovala, pretože mi umožnila voľne cestovať.“

Ágnes Keletiovej telefonoval aj prezident MOV Thomas Bach, ktorý vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu nemohol vycestovať do Budapešti, aby jej zagratuloval naživo. „Váš príbeh je naozaj inšpiratívny. Preukázali ste moc silného odhodlania a odvahu pri prekonávaní tragédie. To sú atribúty veľkého olympijského šampióna. To, že ste získali desať olympijských medailí, z toho päť zlatých, je naozaj úžasné. Som si istý, že ak by ste súťažili aj na OH v Londýne 1948, mohli ste ich mať ešte viac,“ povedal Keletiovej Bach.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV