Športové aktuality
6 min. čítania

Najúspešnejší slovenský vodný pólista histórie Roman Poláčik oslavuje vo štvrtok 60

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Roman Poláčik vľavo na fotografii z mladých hráčskych čias a vpravo v období, keď už bol vo veteránskom hráčskom veku.
Foto
Archív SOŠV a TASR/Róbert Polaščin

Roman Poláčik je najúspešnejší hráč v histórii slovenského vodného póla a v roku 2019 ho vyhlásili za nášho Vodnopólistu storočia. Výrazne sa presadil aj v najkvalitnejších ligových súťažiach na svete. Jeho trinásť ligových titulov predstavuje výnimočnú bilanciu. Samozrejme, najcennejší bol jeho príspevok k zisku Európskeho pohára majstrov s tímom POŠK Split. Rodák z Piešťan Roman Poláčik oslavuje vo štvrtok 24. augusta šesťdesiatku.

Roman Poláčik sa v detstve venoval viacerým kolektívnym športom, ale vo veku 10 rokov si vybral vodné pólo. V piešťanskom bazéne na Eve, v ktorom neskôr vyrástla naša plavecká superhviezda Martina Moravcová, si ho vyhliadol bývalý popredný plavec aj vodný pólista a v tom čase tréner Ladislav Bačík.

Už ako šestnásťročný hral Poláčik I. československú ligu. Zlom v jeho kariére priniesla vojenčina v špičkovom tíme Červenej hviezdy Košice. Mal ledva osemnásť, keď si v roku 1981 zahral na majstrovstvách Európy mužov v Splite. Tam tím ČSSR obsadil 9. miesto.

V reprezentačnom mužstve najprv Československa (v ňom dlhodobo dominovali Slováci) a od roku 1993 Slovenska, prežil potom dvojmetrový Poláčik s určitými prestávkami viac než dvadsať sezón. Počas väčšiny tohto obdobia bol ako stredný útočník s razantnými strelami ľavou rukou jeho dominantnou osobnosťou a v najlepších časoch kariéry hráčom absolútnej svetovej špičky.

Zahral si na olympijských hrách 1992 v Barcelone (celé reprezentačné družstvo ČSFR pri poslednom olympijskom vystúpení česko-slovenskej výpravy tvorili Slováci), na dvojo majstrovstvách sveta, aj na mnohých európskych šampionátoch. Najlepší výsledok dosiahol tím ČSSR na ME 1989 v Bonne – 7. miesto. Vtedy tam družstvo ČSSR senzačne zdolalo aj Maďarov...

Vodnopólové družstvo Slovenska na OH 1992 v Barcelone tvorili samí Slováci. Roman Poláčikä na fotografii v druhom rade v strede vyčnieva najvyššou postavou.
Vodnopólové družstvo Slovenska na OH 1992 v Barcelone tvorili samí Slováci. Roman Poláčikä na fotografii v druhom rade v strede vyčnieva najvyššou postavou.
Foto
Archív SOŠM

Hoci na Slovensku boli dlhodobo viacerí výborní hráči, Poláčik nemal mal pri sebe ďalších hráčov svetovej triedy, takže medaily z veľkej súťaže sa nedočkal. V reprezentačnom tíme Slovenska zotrval s prestávkami až do štyridsiatky. Naposledy zaň nastúpil v neúspešnej kvalifikácii o postup na OH 2004 v Aténach.

Nedostal možnosť, akú mal o trinásť rokov mladší brankár Štefan Gergely, ktorý reprezentoval Slovensko (aj na OH 2000 v Sydney) a potom využil ponuku z Maďarska, aby ako športovec s maďarskou národnosťou prijal občianstvo novej krajiny. V maďarských farbách už ako István Gergely sa stal majstrom sveta i dvojnásobným olympijským víťazom...

Čo Poláčikovi nevyšlo v reprezentácii, to si vynahradil na klubovej scéne. V ôsmich krajinách získal dovedna 13 majstrovských titulov! Päť československých si vybojoval v tíme ČH Košice. Neskôr spomínal, že ČH boli všetci hráči v tom čase doslova profesionálmi s výbornými sociálnymi i tréningovými podmienkami. V reprezentácii ČSSR to bolo podstatne horšie...

Potom sa z neho stal vodnopólový svetobežník. V období vrcholnej kariéry získal tri ligové tituly v krajinách, ktoré sú vodnopólovými veľmocami. Vzhľadom na to, že v Maďarsku, Taliansku aj v Chorvátsku na rozdiel od Romanovej vlasti je vodné pólo „veľkým“ športom, v týchto krajinách bol populárnejší než doma...

Prvý zahraničný titul si Roman Poláčik vybojoval s Vasasom Budapešť, kam ho v roku 1986 československé úrady na tú dobu výnimočne (veď mal len 23 rokov) pustili hrať po dohode vrcholných maďarských a československých politikov. V Maďarsku, ktoré je vodnopólovou superveľmocou, hral do roku 1988 a postupne sa stal najlepším centrom ligy.

Ďalší titul v špičkovej lige pridal v talianskom Canottieri Neapol. Hral tam v období rokov 1988 – 1993, v poslednej sezóne tím získal titul. Dvakrát si počas pôsobenia v Neapole zahral vo finále Európskeho pohára majstrov. Pikantériou bolo, že počas pôsobenia v Neapole si na charitatívnej akcii na podpore detskej onkologickej liečby v exhibičnom zápase malého futbalu zahral spolu s fenomenálnym argentínskym futbalistom v tíme SSC Neapol Diegom Maradonom.

V iných kluboch pôsobil v Taliansku ešte ďalšie tri sezóny. Potom sa na istý čas vrátil na Slovensko, kde získal domáce majstrovské tituly s NCHZ Nováky (1996) a so Sláviou UK Bratislava (1997). Následne si odskočil na Maltu, kde vyhral ligu ako hráč La Valletty.

Ďalší vrchol hráčskej kariéry prežil Roman Poláčik v chorvátskom klube POŠK Split (1998 - 2000). V roku 1999 si v Splite ako 36-ročný vychutnal zisk najcennejšej klubovej trofeje po víťazstve v Európskom pohári majstrov (dnešná Liga majstrov).

Na triumfe sa spolu s ním podieľal aj ďalší Slovák Alexander Nagy. Po návrate domov členov víťazného tímu na najväčšom mestskom námestí čakalo 40-tisíc nadšených Splitčanov! Od chorvátskeho prezidenta Franja Tudžmana vtedy dostali všetci hráči vysoké štátne vyznamenania...

Potom si Poláčik odskočil do exotiky a z ďalšieho ligového prvenstva sa tešil v iránskom Gaisarahu. Zahral si aj v gréckej Chanii. Svoj posledný, trinásty ligový titul získal s rakúskym Linzom. Po polročnej hráčskej prestávke sa ešte dohodol na pokračovaní kariéry v maďarskom Egeri. A v elitnej talianskej lige (v tíme Rarinantes Neapol) si zahral aj v štyridsiatke – bol vtedy najstarší hráč súťaže...

Roman Poláčik ako tréner tímu Slovenska v roku 2009.
Roman Poláčik ako tréner tímu Slovenska v roku 2009.
Foto
TASR/Milan Kapusta

Hráčsku kariéru ukončil Roman Poláčik definitívne až vo veku 46 rokov. Neskôr pôsobil ako hlavný tréner aj asistent pri reprezentačnom tíme Slovenska. V roku 2012 bol trénerom iránskej reprezentácie, ale pre sankcie FINA voči tejto krajine po necelom roku v tejto funkcii nútene skončil. Potom na Malte viedol juniorskú reprezentáciu.

Aktuálne je Roman Poláčik znovu reprezentačným trénerom našich vodných pólistov.
Aktuálne je Roman Poláčik znovu reprezentačným trénerom našich vodných pólistov.
Foto
TASR/František Iván

Neskôr doma podnikal s vodnopólovým výstrojom. V roku 2020 ho nové vedenie vodnopólovej sekcie Slovenskej plaveckej federácie angažovalo do funkcie vedúceho družstva seniorskej reprezentácie Slovenska a zväzového koordinátora pre mládež. Od tohto roku je reprezentačný tréner našich mužov.

Slovenský olympijský a športový výbor jubilantovi Romanovi Poláčikovi srdečne blahoželá!

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV