Športové aktuality
Cortina d´Ampezzo
5 min. čítania

Najväčšou výzvou príprav ZOH 2026 v Miláne a Cortine d´Ampezzo je tobogan

Krásna scenéria lyžiarskych tratí pod Dolomitmi v okoli Cortiny d´Ampezzo.
Foto
Milano-Cortina 2026

Takto o dva roky bude krátko po skončení XXV. zimných olympijských hier v talianskych mestách Miláno a Cortina d´Ampezzo. Uskutočnia sa od 6. do 22. februára 2026. Dejiská hier nedávno navštívila hodnotiaca komisia Medzinárodného olympijského výboru (MOV), aby sa priamo „na tvári miesta“ zoznámila s prípravami. Najviac vrások jej členom robí výstavba toboganu pre boby, sánkovanie a skeleton. Pri minulotýždňovej návšteve Cortiny videli len stavenisko, na ktorom sa práce iba začali.

Pokiaľ ide o lokalizáciu dejiska súťaží v ľadovom tobogane, organizátori hier (predovšetkým pod tlakom talianskej vlády) a MOV sa dostali do dlhodobého sporu. Vzhľadom na to, že v Taliansku nie je k dispozícii funkčný tobogan, MOV s poukázaním na prioritu trvalej udržateľnosti odporúčal, aby sa tieto súťaže uskutočnili v susednej krajine. Tým by sa nielen ušetrili náklady na výstavbu, ale zároveň by odpadol problém s budúcim využívaním extrémne drahého športoviska, ktorého neskoršia prevádzka by bola stratová (takýmto stavbám sa okrídlene hovorí „biele slony“).

Z Rakúska prejavil záujem o tieto súťaže Innsbruck (presnejšie Igls, kde sa uskutočnili súťaže sánkarov i bobistov na ZOH 1964 a 1976, ako aj na ZOH mládeže 2012), zo Švajčiarska zase St. Moritz, kde je najznámejšia prírodná dráha na svete (konali sa na nej súťaže ZOH 1928 a 1948, ako aj ZOH mládeže 2020). Taliani to však pod vplyvom nacionalisticky zameraných vládnych konzervatívnych politikov, ktorí chcú „čisto talianske hry“, odmietli.

Taliani sa rozhodli radšej postaviť si novú dráhu na svojom území, čo je výrazne drahšie a komplikovanejšie riešenie. A namiesto pôvodne zamýšľanej rekonštrukcie dráhy v Cesane, ktorá slúžila pre ZOH 2006 v Turíne, uprednostnili totálnu rekonštrukciu historického toboganu v Cortine d´Ampezzo.

V dnes nefunkčnom tobogane, ktorý nesie meno slávneho talianskeho bobistu Eugenia Montiho, sa jazdilo počas ZOH 1956. Je potrebné komplexne ho rekonštruovať, čo si vyžiada aj rozsiahly výrub stromov. Cena za všetko je kalkulovaná vo výške 90 miliónov dolárov. Na všetky práce sa však viažu priam šibeničné termíny. Dodávateľ sa v zmluve zaviazal, že športovisko bude hotové do budúceho roka...

Doteraz žiadna bobová dráha ešte nebola postavená v takom krátkom čase. Tieto obavy zdieľajú aj Medzinárodná bobová a skeletonová federácia (IBSF) a Medzinárodná sánkarská federácia (FIL)," komentoval MOV rozhodnutie talianskej strany.

MOV organizátorov ZOH 2026 dôrazne upozornil, že nový tobogan musí byť hotový do marca 2026, tak aby v tom istom mesiaci mohla byť dráha aspoň predbežne homologovaná. Pred ZOH sa na nej ešte budú musieť uskutočniť testovacie súťaže.

„Nedôjde k žiadnym kompromisom. Požiadavka homologácie pochádza od medzinárodných federácií. Takže musíme sledovať ich skúsenosti a odborné znalosti, nech sa deje čokoľvek. Toto sú podmienky, ktoré si stanovili,“ uviedol podľa portálu Inside the Games riaditeľ MOV pre olympijské hry Christophe Dubi.

Predsedníčka koordinačnej komisie MOV pre ZOH 2026 Kristin Klosterová počas návštevy v dejisku hier podľa Inside the Games upozornila, že MOV „neodporučil výstavbu nových stavieb“, pretože práce by boli drahé a málo zaujímavé pre miestne obyvateľstvo, nieto ešte pre športovcov. Dodala, že komisia monitoruje termíny, pretože vie, že odteraz do marca 2025 je veľmi málo času na vytvorenie takejto stavby.

Koordinačná komisia MOV navštívila aj ďalšie dejiská súťaží, ktoré sa rozprestierajú na mimoriadne veľkej ploche. Väčšina športovísk (v Cortine d´Ampezzo, Bormiu, Val di Fiemme, Anterselve, Predazze či Livignu) býva dlhodobo dejiskom pretekov Svetového pohára a ďalších významných súťaží, vrátane svetových či európskych šampionátov.

Okolo prípravy týchto športovísk na ZOH 2026 by nemali byť väčšie problémy. Zložitejšie je to s niektorými športoviskami s ľadovými plochami pre hokej, korčuliarske súťaže a curling. Ako najvážnejší problém hier ako takých sa však črtajú veľké vzdialenosti a totálna rozdrobenosť celého konceptu, ktorá si vyžiada viacero olympijských dedín a teda do značnej miery aj absenciu olympijského ducha.

Dve veci v poslednom čase potešili organizátorov hier a zvýšili záujem verejnosti aj očakávania úspechu ZOH 2026. Prvým bolo mimoriadne úspešné vystúpenie Talianov na ZOH mládeže v Kangwone, kde ich výprava bola nečakane najúspešnejšia zo všetkých (!) a druhým dohoda medzi IIHF a NHL o účasti hráčov NHL v olympijskom hokejovom turnaji v Miláne. Hráči NHL sa pod piatimi kruhmi naposledy predstavili v Soči 2014.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV